Πυρά Κίνας κατά ΗΠΑ-Μας φορτώνετε τις ευθύνες για την προέλευση της Covid-19

Η Κίνα επέκρινε σήμερα την «πολιτικοποίηση» από την Ουάσινγκτον των προσπαθειών να εντοπιστεί η προέλευση του κορωνοϊού και απαίτησε να ερευνηθεί ένα στρατιωτικό εργαστήριο των ΗΠΑ, λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ για τον ιό.

Η έκθεση των ΗΠΑ έχει στόχο να επιλύσει διαμάχες μεταξύ υπηρεσιών πληροφοριών που σκέπτονται διαφορετικές θεωρίες για το πώς εμφανίστηκε ο κορωνοϊός, περιλαμβανομένης και εκείνης για ατύχημα σε κινεζικό εργαστήριο, η οποία έχει απορριφθεί μία φορά.

«Το να φορτώνονται οι ευθύνες στην Κίνα δεν μπορεί να εξαγνίσει τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Φου Κονγκ, γενικός διευθυντής του τμήματος ελέγχου των εξοπλισμών του υπουργείου Εξωτερικών, σε συνέντευξη Τύπου.

Η έκθεση των ΗΠΑ αναμενόταν να ολοκληρωθεί μέχρι χθες, Τρίτη, όμως θα χρειαστούν μερικές ημέρες ακόμη προκειμένου να ετοιμαστεί μια μη απόρρητη εκδοχή για δημοσιοποίηση, δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου αυτή την εβδομάδα.

«Να ερευνήσουν οι ΗΠΑ και τα δικά τους εργαστήρια»

Η Κίνα έχει πει πως η διαρροή από εργαστήριο είναι εξαιρετικά απίθανη και έχει χλευάσει μια θεωρία σύμφωνα με την οποία ο κορωνοϊός διέφυγε από εργαστήριο στην πόλη Ουχάν, όπου εμφανίστηκαν οι πρώτες μολύνσεις COVID-19 στα τέλη του 2019, προκαλώντας το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η Κίνα αντέτεινε ότι ο ιός διέρρευσε από εργαστήριο στο Φορτ Ντέτρικ, στο Μέριλαντ, το 2019.

«Είναι δίκαιο, αν οι ΗΠΑ επιμένουν ότι αυτή είναι μια έγκυρη υπόθεση, να καλέσουν με τη σειρά τους να γίνει μια έρευνα στα εργαστήριά τους», είπε ο Φου.

Χθες, Τρίτη, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη κάλεσε τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να διεξαγάγει έρευνα σε εργαστήρια των ΗΠΑ.

Μια κοινή ομάδα του Π.Ο.Υ. και της Κίνας επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, αλλά οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχίες ότι η ομάδα δεν είχε επαρκή πρόσβαση στο Ινστιτούτο.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Κίνα θα σταματήσει να μιλάει για το εργαστήριο του Φορτ Ντέτρικ, αν η έκθεση των ΗΠΑ καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο ιός δεν διέρρευσε από κινεζικό εργαστήριο, ο Φου είπε: «Είναι μια υποθετική ερώτηση, πρέπει να ρωτήσετε τις ΗΠΑ».

Ο Φου είπε πως η Κίνα δεν έχει εμπλακεί σε εκστρατεία παραπληροφόρησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Πεζεσκιάν: Μόνος τρόπος να τερματιστεί ο πόλεμος είναι να σταματήσουμε άνευ όρων την επιθετικότητα του Ισραήλ
Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός πίσω από τη φωτιά σε όχημα σε πολυκατοικία στη Λεμεσό (pics)
Τι θα συμβεί αν οι ΗΠΑ βομβαρδίσουν το Ιράν-Εμπειρογνώμονες προειδοποιούν για τα πιθανά σενάρια
Κατήγγειλε πολιτική δίωξη και σκευωρία μετά την κατάθεσή του στην Αστυνομία ο Οδυσσέας, θα ζητήσει προστασία από ΕΔΑΔ
Καταζητεί δύο πρόσωπα για κλοπή στο Παραλίμνι η Αστυνομία (pics)
Η νεκροτομή θα δώσει απαντήσεις για τα αίτια θανάτου του άνδρα που εντοπίστηκε νεκρός
Στην τελική ευθεία οι Παγκύπριες Εξετάσεις-Τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας
Στα καλύτερα της Ευρώπης το αεροδρόμιο Λάρνακας, σύμφωνα με το ACI Europe
Ανακρίθηκαν ως ύποπτοι νυν Ανώτερη Λειτουργός Φυλακών και Αξιωματικός, λέει η Αστυνομία-Τους ενέπλεξε κατάδικος, είπε πως τους είδε να μεταφέρουν έγγραφα
Εντοπίστηκε νεκρός άνδρας σε ανοικτό χώρο στην Αγία Νάπα