Μέτρα μαστίγιο για ανεμβολίαστους στην Ελλάδα-Το «μπλόκο» και η αναστολή εργασιών

Τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την αναχαίτιση της πανδημίας, σε μία περίοδο που τα κρούσματα και πάλι έχουν αυξηθεί παρουσίασε η ελληνική Κυβέρνηση.

Τα μέτρα ανακοινώνονται από τον υπουργό Υγείας της Ελλάδας, Βασίλη Κικίλια, ενώ μαζί του βρίσκεται και η Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, η οποία θα παρουσιάσει στοιχεία για την πορεία της πανδημίας.

Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι πάνω από 90% των ασθενών σε ΜΕΘ covid είναι ανεμβολίαστοι, κάνοντας λόγο για πανδημία των ανεμβολίαστων. Όπως είπε, τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά και δεν θα υπάρχουν νοσοκομεία αποκλειστικά covid.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, η Ελλάδα χρειάζεται άλλο ένα εκατ. εμβολιασμούς ακόμη, πέραν των 6 εκατ. εμβολιασμένων ήδη, για να φτάσουμε το επίπεδο άλλων χωρών, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Σημείωσε ότι θα υπάρξουν μέτρα δημόσιας υγείας φθινόπωρο και χειμώνα, αλλά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους. Ο στόχος είναι η προστασία από τις μεταλλάξεις και η θωράκιση του ΕΣΥ.

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα, τόνισε ότι η αναστολή εργασίας στους υγειονομικούς θα προχωρήσει κανονικά. Διευκρίνισε ακόμη ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, ενώ προβλέπονται πρόστιμα και κυρώσεις για τους αρνητές.

Για το διάστημα 13/9/2021 ως 31 Μαρτίου του 2022 θα ισχύσουν τα εξής:

-Εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα κάνουν υποχρεωτικό τεστ κάθε εβδομάδα με δαπάνη εργαζόμενου ύψους 10 ευρώ το καθένα.

-Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση, εστίαση και ψυχαγωγία θα κάνουν υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα.

-Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν υποχρεωτικά δύο self test καθε βδομάδα. Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα κάνουν επίσης δύο τεστ την εβδομάδα με δικά τους έξοδα.

-Οι ανεμβολίαστοι ταξιωδιώτες σε όλα τα μέσα μεταφοράς υποχρεούνται να κάνουν τεστ πριν την αναχώρησή τους ως 48 ώρες πριν το ταξίδι με δικά τους έξοδα.

-Από τις 13/9 στις δημόσιες δομές θα κάνουν τεστ μόνο εμβολιασμένοι και οι συμπτωματικοί πολίτες. Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται, θα γίνεται ταυτοποίηση.

-Στους κλειστούς χώρους εστίασης, θεάτρων, μουσείων, αρχαιολογικών χώρων, σε γήπεδα, θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο. Οσες επιχειρήσεις είναι μόνο για εμβολιασμένους θα λειτουργούν με 100% πληρότητα.

-Σε αθλητικά σωματεία και γυμναστήρια εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες ή όσοι έχουν αρνητικο τεστ 48 ωρών.

-Οι εργοδότες θα μπορούν να γνωρίζουν αν είναι οι εργαζόμενοι τους εμβολιασμένοι.

-Στους εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνάθροιση, πρέπει να υπάρχει σήμανση για υποχρεωτική χρήση μάσκας.

-Οι κυρώσεις που προβλέπονται: αναστολή εργασίας για ανεμβολίαστους εργαζόμενους, απαγόρευση παρακολούθησης μαθημάτων για μαθητές και φοιτητές και απαγόρευσης μετακίνησης για ανεμβολίαστους ταξιδιώτες.

Πηγή: The Toc

Δειτε Επισης

Νέο περιστατικό βίας στη Θεσσαλονίκη-Τέσσερις ανήλικες επιτέθηκαν σε 13χρονη στην Ευκαρπία
Νεκρός βρέθηκε ο 52χρονος που είχε παρασυρθεί από χείμαρρο στο Αγρίνιο
Κατέθεσε υποψηφιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης με... 87 υπογραφές της Κεντρικής Επιτροπής
Θρήνος για τον Ιωνά Καρούση-Κηδεία στην Ιερουσαλήμ, επιμνημόσυνη δέηση στη Θεσσαλονίκη
Σήμερα η κηδεία του Ιωνά Καρούση στην Ιερουσαλήμ – Θα ταφεί στο νεκροταφείο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας
Σε επέμβαση υποβλήθηκε ο πυροσβέστης που τραυματίστηκε στις φωτιές στην Ηλεία
Προβλήματα στη δυτική Ελλάδα από την κακοκαιρία Cassandra
Σοβαρά τραυματισμένος πυροσβέστης που τραυματίστηκε στην Ελλάδα, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
«Πίστευε στον Θεό, στην αγάπη, θυσιάστηκε σαν μάρτυρας»-Θρήνος στην οικογένεια του Ιωνά
ΒΙΝΤΕΟ: Σε πύρινο κλοιό η Ηλεία-Ξέσπασαν φωτιές σε τρεις περιοχές, κάηκαν σπίτια