Προετοιμάζονται για εξαγωγές χαλλουμιού τα κατεχόμενα-«Σηκώθηκαν τα μανίκια για υγιεινό χαλλούμι»

Προετοιμάζονται για να αρχίσουν εξαγωγές χαλλουμιού τα κατεχόμενα. Κάτω από τον τίτλο «Σηκώθηκαν τα μανίκια για υγιεινό χαλλούμι», η τ/κ εφημερίδα Κίπρις γράφει ότι την 1η Οκτωβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προστατευόμενου προϊόντος που μπορεί να παραχθεί μόνο στην Κύπρο και την έγκριση σχετικής ρύθμισης για εξαγωγή του μέσω του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή.

Για τον σκοπό αυτό, αναφέρει η εφημερίδα, άρχισε σοβαρή προσπάθεια καταπολέμησης των ζωικών ασθενειών και αύξησης του αιγοπρόβειου γάλακτος στα κατεχόμενα. 

Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, ο διευθυντής του "κτηνιατρικού τμήματος", Μεχμέτ Γιλμάμπασαρ και ο πρόεδρος της "ένωσης κτηνοτρόφων", Μουσταφά Ναϊμογλουλαρι δήλωσαν στην εφημερίδα ότι δεν βρίσκονται σε άσχημο σημείο σε σχέση με τις ζωικές ασθένειες στα κατεχόμενα και χαρακτήρισαν ευχάριστο αυτό το γεγονός.

Ο κ. Γιλμάμπασαρ ανέφερε ότι πήραν δείγμα αίματος από ένα στα είκοσι ζώα και πραγματοποίησαν αναλύσεις για τη βρουκέλλωση και για άλλες ασθένειες και χαρακτήρισε κομβικό σημείο αυτές τις εργασίες για την κατοχύρωση του χαλλουμιού. Είπε ότι μόνο σε 140 από τις 4,404 επιχειρήσεις με αιγοπρόβατα και σε 40 από τις 850 επιχειρήσεις με βοοειδή βρέθηκαν ζώα με βρουκέλλωση, προσθέτοντας ότι αυτοί δεν είναι μεγάλοι αριθμοί και ότι μιλούν με τους ιδιοκτήτες για θανάτωση των μολυσμένων ζώων.

Ανέφερε ότι το σχέδιο που αφορά την ασφάλεια τροφίμων θα έχει κόστος 3,5 εκατομμύρια ευρώ, θα διαρκέσει τρία χρόνια και θα εισάξει νέα πρότυπα στην παραγωγή ζωικών τροφών και κέρδη για την κοινότητα.

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Ναϊμογλου ανέφερε ότι ο έλεγχος έγινε στο ένα δέκατο των ζώων και ότι το έργο άρχισε τον Ιούλιο και η ολοκλήρωσή του προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο. Είπε ότι στον τομέα των βοοειδών βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο σε σύγκριση με τις περασμένες χρονιές και ότι η ΕΕ είναι ικανοποιημένη με τον έλεγχο που γίνεται μέχρι αυτή την στιγμή στα αιγοπρόβατα, στα οποία υπήρξαν μερικά προβλήματα σε κάποιες περιοχές.

Ο κ. Ναϊμογλου υπενθύμισε ότι κατά την κατοχύρωση του χαλλουμιού ζητήθηκε να παράγεται κατά 51% από αιγοπρόβειο γάλα και 49% από αγελαδινό γάλα, όμως πρόσθεσε ότι είναι πολύ δύσκολο να φτάσουν στο 51%.

«Μόλις εντός του 2030 μπορεί να επιτευχθεί το 30%. Ανέφερα αυτή την κατάσταση στην ΕΕ. Στη νότια Κύπρο ο στόχος είναι το 2024 αυτή την στιγμή. Όμως εμείς δεν μπορούμε να φτάσουμε στο 30% μέχρι το 2024. Πρέπει να παραταθεί αυτό στο 2030. Επιπλέον, η ΕΕ πρέπει να παρέχει οικονομική στήριξη.  Χρειάζεται να δοθεί και στους κτηνοτρόφους στον βορρά όπως στον νότο μια στήριξη επιπλέον εκτός της συνολικής στήριξης που δίνεται. Χρειάζεται η σύσταση ενός ταμείου», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το ΤΕΠΑΚ κορυφαίο στη διδασκαλία σε Κύπρο-Ελλάδα βάσει κατάταξης των Times Higher Education
Νέες κενές θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία
ΒΙΝΤΕΟ: Οδικό χάρτη αναμένει η Επίτροπος Ισότητας από το Συνέδριο «Γυναίκες για τη Μεσόγειο»
Στους 29 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Κολλημένη στην Βουλή η πρόταση Νόμου για δημιουργία Υπηρεσίας ασφάλειας παραλιών
Με τη… δευτέρα οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία-EURO και Ολυμπιακοί Αγώνες επηρεάζουν την τουριστική κίνηση
Μέτρα για επιπτώσεις ξηρασίας στη γεωργία συζήτησε η Μαρία Παναγιώτου στις Βρυξέλλες
Εργασίες στον παρακαμπτήριο Λεμεσού και στον αυτοκινητόδρομο Πάφου-Λεμεσού
Πραγματοποιείται η δεύτερη διοργάνωση Γηρι-Ολυμπιακών-Στο επίκεντρο η ενεργός γήρανση
«Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον φόβο του καρκίνου με ελπίδα»