Ρίχνουν γέφυρες συνεργασίας με τους Τούρκους οι Ταλιμπάν-«Έχουμε ανάγκη την Τουρκία»

Οι Ταλιμπάν επιθυμούν να συνεργασθούν με την Τουρκία στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της οικονομίας, των οικοδομών, της ενέργειας και της επεξεργασίας του υπόγειου πλούτου. Δήλωσε ο εκπρόσωπός τους, Σουχεΐλ Σιαχίν σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Τυρκιγιέ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο Σιαχίν, που είναι ένας από τους ιδρυτές των Ταλιμπάν, σύμφωνα με την εφημερίδα, είπε τα εξής: «Όλες οι υποδομές μας έχουν καταρρεύσει. Θα οικοδομήσουμε ξανά το Αφγανιστάν και τον κάθε του τομέα. Γι’ αυτό, σε αυτό το θέμα χρειαζόμαστε περισσότερο απ’ όλους την Τουρκία».

Πρόσθεσε ότι ως Ταλιμπάν επισκέφθηκαν αρκετές χώρες, όπως τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν με τις οποίες διεξήγαγαν συνομιλίες, αλλά βρίσκονται πιο κοντά στην Τουρκία.

Κληθείς να σχολιάσει εάν έχουν σχέδιο ή στρατηγική, ο Σιαχίν απάντησε ότι αντίθετα απ’ ότι είναι γνωστό για τους Ταλιμπάν, «πάντα είχαμε στενές σχέσεις με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για μας. Είναι μια σεβαστή και ισχυρή χώρα και επιπλέον είναι ένα έθνος και ένα κράτος που έχει ιδιαίτερη θέση στη μουσουλμανική κοινότητα. Η σχέση της Τουρκίας με το Αφγανιστάν δεν μπορεί να συγκριθεί με καμιά άλλη χώρα. Εγώ, ως το ισλαμικό εμιράτο του Αφγανιστάν, το λέω ανοιχτά ότι έχουμε ανάγκη τη συνεργασία, τη φιλία και τη στήριξη της Τουρκίας περισσότερο από κάθε άλλη χώρα».

Το Αφγανιστάν, συνέχισε, έχει ένα τεράστιο ορυκτό πλούτο. Αλλά δεν έχουμε τη δύναμη να τον εκμεταλλευτούμε. Όλες οι υποδομές, είπε, έχουν καταρρεύσει εξαιτίας της κατοχής και της αρπακτικής ηγεσίας. «Επιθυμούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Η μεγαλύτερη μας προσδοκία είναι οι Τούρκοι αδελφοί μας να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο σε αυτά τα θέματα, αμέσως μετά την επαναφορά της εσωτερικής ισορροπίας», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Σκέψεις Τραμπ για να μεταβεί στην Τουρκία για τις συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας
Τραμπ: Εμπόδισα μια πυρηνική σύρραξη μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν
Πώς από ένα κουτί τσιγάρα έφθασαν στην εξιχνίαση δολοφονίας 48 χρόνια μετά
Η επόμενη μέρα της συμφωνίας ΗΠΑ και Κίνας για τους δασμούς-Ερωτηματικό οι σπάνιες γαίες
ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν σε εμπορικό μορατόριουμ 90 ημερών-Ρίχνουν τους δασμούς κατά 115%
Ανακοίνωσε τη διάλυσή του και το τέλος του ένοπλου αγώνα κατά της Τουρκίας το ΡΚΚ
Διάψευση πως ο Μακρόν έκανε κοκαΐνη με τον Μερτς στο τρένο για Κίεβο-Τα βίντεο που προκάλεσαν θεωρίες συνωμοσίας
Λεωφορείο που μετέφερε 70 βουδιστές προσκυνητές συνετρίβη σε χαράδρα στη Σρι Λάνκα-Τουλάχιστον 21 νεκροί
Το Ισραήλ επιτέθηκε σε λιμάνι της Υεμένης-Διαψεύδουν οι Χούθι
Σοβαρές και ενθαρρυντικές χαρακτηρίζουν τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ΗΠΑ και Ιράν