Συμφώνησαν για αποτροπή μεταναστευτικών ροών από το Αφγανιστάν Μητσοτάκης-Ερντογάν

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία κράτησε μισή ώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το… άσυλο του Γκάνι, οι σκοπιμότητες των Τούρκων και οι κίνδυνοι για την Κύπρο

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και για τις προσφυγικές πιέσεις που ενδέχεται να προκύψουν καθώς Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση. Tην Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης.

Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της ΕΕ (και η οποία έχει αναγνωρίσει στο πλαίσιο της ΕΕ και το βάρος που έχει δεχθεί η Τουρκία). Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Ταλιμπάν εκτέλεσαν στρατηγό-Του έδεσαν τα μάτια και τον πυροβόλησαν

Ερντογάν: Επιθυμούμε ομαλή μετάβαση στο Αφγανιστάν

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, για το Αφγανιστάν ο Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι περνά για άλλη μια φορά μια κρίσιμη περίοδο και ότι επιθυμούν μια ομαλή μετάβαση στη χώρα. Ανέφερε ακόμη ότι η νέα κυβέρνηση που θα συσταθεί πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική, αντικατοπτρίζοντας την ποικιλομορφία του Αφγανικού λαού και ότι το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν συνομιλίες με ορισμένους Ρεπουμπλικάνους ηγέτες για τη μεταβατική περίοδο δίνει ελπιδοφόρα μηνύματα.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως  εάν δεν μπορεί να δημιουργηθεί μια μεταβατική περίοδος στο Αφγανιστάν, η πίεση στη μετανάστευση, η οποία έχει ήδη φτάσει σε υψηλά επίπεδα, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και αυτή η κατάσταση θα αποτελέσει μια σοβαρή πρόκληση για όλους.

Δηλώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βοηθήσει τον Αφγανικό λαό στο Αφγανιστάν και τις γειτονικές χώρες, ιδίως το Ιράν, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα στο Αφγανιστάν και το Ιράν, ένα νέο κύμα μετανάστευσης είναι αναπόφευκτο και ότι βρίσκονται σε επαφή με το Ιράν. Ανέφερε ότι έχουν λάβει πρόσθετα μέτρα στα σύνορα με το Ιράν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, τόνισε ότι η συνεργασία για τη μετανάστευση πρέπει να ενισχυθεί με βάση την αμοιβαία κατανόηση και συμφέροντα.

Δηλώνοντας ότι αναμένουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπληρώσει ειλικρινά τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι η δήλωση της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας δεν καταργεί τις διεθνείς υποχρεώσεις και ότι αναμένουν ειλικρινή συνεργασία σε αυτό το θέμα.

Συζητήθηκε ακόμα η κλιματική κρίση, με αφορμή τις πολλαπλές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα, μια κοινή πρόκληση που αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου. Το περιβάλλον είναι ένας τομέας στον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στενά – είναι ένας από τους τομείς της θετικής ατζέντας στην οποία είχαν συμφωνήσει οι κκ. Φραγκογιάννης και Ονάλ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νέο περιστατικό βίας στη Θεσσαλονίκη-Τέσσερις ανήλικες επιτέθηκαν σε 13χρονη στην Ευκαρπία
Νεκρός βρέθηκε ο 52χρονος που είχε παρασυρθεί από χείμαρρο στο Αγρίνιο
Κατέθεσε υποψηφιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης με... 87 υπογραφές της Κεντρικής Επιτροπής
Θρήνος για τον Ιωνά Καρούση-Κηδεία στην Ιερουσαλήμ, επιμνημόσυνη δέηση στη Θεσσαλονίκη
Σήμερα η κηδεία του Ιωνά Καρούση στην Ιερουσαλήμ – Θα ταφεί στο νεκροταφείο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας
Σε επέμβαση υποβλήθηκε ο πυροσβέστης που τραυματίστηκε στις φωτιές στην Ηλεία
Προβλήματα στη δυτική Ελλάδα από την κακοκαιρία Cassandra
Σοβαρά τραυματισμένος πυροσβέστης που τραυματίστηκε στην Ελλάδα, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
«Πίστευε στον Θεό, στην αγάπη, θυσιάστηκε σαν μάρτυρας»-Θρήνος στην οικογένεια του Ιωνά
ΒΙΝΤΕΟ: Σε πύρινο κλοιό η Ηλεία-Ξέσπασαν φωτιές σε τρεις περιοχές, κάηκαν σπίτια