Μπάιντεν: Το ξεκαθαρίσαμε στους Ταλιμπάν πως κάθε επίθεση θα έχει άμεση απάντηση
21:18 - 20 Αυγούστου 2021

Δεύτερο διάγγελμα απηύθηνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναφορικά με την επιχείρηση αποχώρησης αμερικανικών στρατευμάτων και Αμερικανών πολιτών από το Αφγανιστάν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ατελείωτο χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ-Ποδοπατούνται για εισιτήρια διαφυγής
«Η περασμένη εβδομάδα ήταν σπαρακτική», τόνισε σε ένα ακόμη μήνυμά του από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος, μια εβδομάδα μετά το χάος στο Αφγανιστάν.
LIVE: @NBCNews Special Report: President Biden gives remarks on U.S. evacuation effort in Afghanistan. https://t.co/nCQnFkVhdo
— NBC News (@NBCNews) August 20, 2021
Ο Τζο Μπάιντεν βρέθηκε αντιμέτωπος με σφοδρές επικρίσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και εκτός συνόρων, για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την επιχείρηση αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, καθώς και την αστραπιαία ανακατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν.
«Θέλω να παρέχω στον αμερικανικό λαό σύντομη ενημέρωση για όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν» είπε ο Τζο Μπάιντεν που είχε στο πλευρό του, την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν. Όπως είπε, από τη Δευτέρα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος αναφορικά με την επιχείριση εκκένωσης πολιτών από την Καμπούλ.
Μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να διεξάγουν την επιχείριση εκκένωσης
Ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε πως η η επιχείριση εκκένωσης είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο δύσκολες όλων των εποχών και η μόνη χώρα στον κόσμο που μπορεί να τη διεξάγει είναι η Αμερική.
«Οι ΗΠΑ μένουν πιστές στις δεσμεύσεις τους που έκαναν σε αυτούς τους ανθρώπους και άλλους ευάλωτους πληθυσμούς, όπως γυναίκες και δημοσιογράφους» σημείωσε στη συνέχεια, σχολιάζοντας τις προσπάθειες να απεγκλωβιστούν Αμερικανοί, αλλά και Αφγανοί πολίτες.
«Αυξήσαμε τον αριθμό των ανθρώπων που αποχωρούν από τη χώρα» υποστήριξε ο Τζο Μπάιντεν. Παρότι οι πτήσεις πάγωσαν για μικρό χρονικό διάστημα, όπως είπε, ο διοικητής μας στην Καμπούλ έλαβε εντολή ώστε να ξεκινήσουν και πάλι.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ διευκολύνουν τις πτήσεις για συμμάχους και συνεργάτες. «Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες πριν ολοκληρώσουμε την αποχώρησή μας» πρόσθεσε.
«Όποιος Αμερικανός θέλει να γυρίσει σπίτι, θα σας φέρουμε σπίτι»
«Όποιος Αμερικανός θέλει να γυρίσει σπίτι, θα σας φέρουμε σπίτι» είπε ο Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο, πρόσθεσε: «η επιχείρηση είναι επικίνδυνη, δεν μπορώ να υποσχεθώ το αποτέλεσμα της, ότι δεν θα υπάρχουν απώλειες».
Ο Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ που διεξάγουν αυτή την επιχείριση στο Αφγανιστάν, ενώ σημείωσε πως βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους Ταλιμπάν, ώστε κάθε Αμερικανός που θέλει να αποχωρήσει να φτάσει στο αεροδρόμιο.
«Το ξεκαθαρίσαμε στους Ταλιμπάν πως κάθε επίθεση θα έχει άμεση και ισχυρή απάντηση» επανέλαβε ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε επίσης, πως το Αφγανιστάν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως βάση τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ ή τους συμμάχους μας.
Επικοινωνία Μπάιντεν με Ευρωπαίους συμμάχους
Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως τις τελευταίες τρεις μέρες μίλησε με τους Τζόνσον, Μέρκελ και Μακρόν. «Όλοι συμφωνήσαμε και θα συναντηθούμε στα πλαίσια της G7 την επόμενη εβδομάδα» είπε, ώστε να διασφαλίσουμε την κοινή μας απάντηση στο θέμα.
«Η περασμένη εβδομάδα ήταν μια δύσκολη εβδομάδα» παρατήρησε ο Τζο Μπάιντεν και πρόσθεσε πως είναι κατανοητός ο φόβος, η θλίψη και η αβεβαιότητα για όσα θα έρθουν στη συνέχεια. «Δεν πιστεύω κανείς να είδε αυτές τις εικόνες και δεν ένιωσε θλίψη σε ανθρωπιστικό επίπεδο» είπε.
«Οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ βρίσκονται στο πλευρό μας»
«Μιλούσα κάθε μέρα με τους διοικούντες στο πεδίο και τους ξεκαθάρισα πως θα λάβουν όλα όσα χρειάζονται για να διεξάγουν τις επιχειρήσεις» τόνισε ο Τζο Μπάιντεν και πρόσθεσε: «Οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ βρίσκονται στο πλευρό μας» είπε.
Ο Τζο Μπάιντεν εξήγησε πως θα υπάρχει χρόνος να ασκήσουμε κριτική στην επιχείριση, αλλά τώρα θέλει να επικεντρώσει σε όσα γίνονται στο πεδίο. «Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τον αμερικανικό λαό για το σημείο που βρίσκονται οι επιχειρήσεις» συνέχισε.
«Και όταν τελειώσει αυτό θα βάλουμε ένα τέλος σε 20 χρόνια στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν» είπε πριν ξεκινήσει να δέχεται ερωτήσεις δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.
Πηγή: iefimerida
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Το… άσυλο του Γκάνι, οι σκοπιμότητες των Τούρκων και οι κίνδυνοι για την Κύπρο
- Φόβος και απόγνωση για χιλιάδες πολίτες στο Αφγανιστάν-Οι Ταλιμπάν αναζητούν τους «προδότες»
- Πάνω από δεκαοκτώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν φύγει από το Αφγανιστάν