Φοιτητής Ιατρικής αντίκρισε το πτώμα φίλου σε μάθημα Ανατομίας

 Σοκ υπέστη ένας φοιτητής Ιατρικής στη Νιγηρία όταν είδε τον φίλο του νεκρό σε μάθημα Ανατομίας.

Ένα ισχυρότατο σοκ υπέστη ένας φοιτητής Ιατρικής στη Νιγηρία. Κατά την διάρκεια του μαθήματος Ανατομίας του έφεραν μία σορό, η οποία άνηκε σε φίλο του.

Το περιστατικό αυτό έγινε πριν από επτά χρόνια ωστόσο, ο Ένια Έγκμπε ακόμα το θυμάται καθώς ήταν κάτι που τον σημάδεψε. Μαζί με άλλους συμφοιτητές του μαζεύτηκαν για το μάθημα Ανατομίας γύρω από τρία τραπέζια, σε κάθε ένα από τα οποία υπήρχε μια σορός.

Τότε μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τον Ένια αφού αντίκρισε το πτώμα του Ντιβάιν, με τον οποίο επί επτά χρόνια έκαναν πολύ παρέα. Το σοκ που υπέστη ήταν ισχυρό. Ούρλιαξε, ξέσπασε σε κλάματα και έφυγε τρέχοντας από την αίθουσα.

«Πηγαίναμε σε κλαμπ μαζί. Είχε δύο τρύπες από σφαίρες στη δεξιά πλευρά του στήθους του», περιέγραψε ο Ένια. Μια συμφοιτήτριά του, Ουίφο Άνα, τον ακολούθησε και τον βρήκε σοκαρισμένο να κλαίει. «Πολλά από τα πτώματα που χρησιμοποιούσαμε στη σχολή είχαν τραύματα από σφαίρες. Ένιωσα τόσο άσχημα όταν συνειδητοποίησα ότι κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους ίσως δεν ήταν πραγματικοί εγκληματίες», ανέφερε.

Αφού συνήλθε από το αρχικό σοκ, ο Ένια έστειλε μήνυμα στην οικογένεια του άτυχου φίλου του. Όπως αποδείχθηκε, οι συγγενείς του πήγαιναν από το ένα αστυνομικό τμήμα στο άλλο, για να τον εντοπίσουν, επειδή είχε συλληφθεί μαζί με άλλους τρεις φίλους του, επιστρέφοντας από νυχτερινή έξοδο. Τελικά, η οικογένεια μπόρεσε να παραλάβει τη σορό του.

Ο Ένια σημαδεύτηκε τόσο από τη σορό του φίλου του που εγκατέλειψε για κάποιο διάστημα τις σπουδές του. Κάθε φορά που προσπαθούσε να μπει στην αίθουσα Ανατομίας του ερχόταν στο μυαλό η εικόνα του νεκρού του φίλου. Έναν χρόνο μετά πήρε το πτυχίο του και πλέον εργάζεται σε εργαστήριο νοσοκομείου.

Στη Νιγηρία η νομοθεσία προβλέπει ότι οι σοροί που δεν τις αναζητά κανείς καταλήγουν από τα κρατικά νεκροτομεία στις ιατρικές σχολές. Επίσης, το κράτος μπορεί να διαθέσει τις σορούς εκτελεσμένων εγκληματιών, αν και η τελευταία εκτέλεση στη χώρα έγινε το 2007.

Πάνω από το 90% των πτωμάτων που χρησιμοποιούνται στις ιατρικές σχολές της Νιγηρίας είναι «εγκληματίες που σκοτώνονται από πυροβολισμό», σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2011 στο Clinical Anatomy. «Δέκα χρόνια αργότερα, τίποτα δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο Εμέκα Ανιάνου, καθηγητής Ανατομίας στο University of Nigeria, που συνέγραψε τη συγκεκριμένη έρευνα.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι εξαφανισμένοι ήταν ένοπλοι ληστές, που σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Φρανκ Μπα δήλωσε στο BBC ότι δεν είχε γνώση για οποιαδήποτε περίπτωση στην οποία η αστυνομία άφησε σορούς σε εργαστήρια Ανατομίας ή σε νεκροτομεία.

Σε γραπτή κατάθεση σε μία από τις ερευνητικές επιτροπές ο Τσέτα Ναμάνι, ένας 36χρονος έμπορος, ανέφερε ότι βοήθησε αστυνομικούς να ξεφορτωθούν τις σορούς εκείνων που είχαν βασανιστεί ή εκτελεστεί, τους τέσσερις μήνες που ήταν ο ίδιος υπό κράτηση, το 2009.

 

Δειτε Επισης

Τον Ζαχαρία Κλεάνθους καταζητεί η Αστυνομία για κατοχή όπλου και εκρηκτικών υλών στην Πάφο
Τρεις παράλληλες έρευνες για την φονική πυρκαγιά στην Αραδίππου
Κατηγορεί τη Ρωσία για επιχειρήσεις παραπληροφόρησης η Ουάσινγκτον
LIVE: Προειδοποιούν κατά της εκδήλωσης βίαιων αντιδράσεων 51 Γενικοί Εισαγγελείς στις ΗΠΑ
Χιλιάδες τα οχήματα με αερόσακους που δεν ανακλήθηκαν-Καταγγελίες για ελέγχους με χρέωση από εταιρεία
Βρήκαν τη φόρμουλα για τα CCTV στα γυμναστήρια-Δεκτό αίτημα να ανάβουν όταν κλείνουν με μια υποσημείωση
Σε φάση… υπερβολικής ανανέωσης ο ΔΗΣΥ-Οι αλλαγές δυσκολεύουν την εξίσωση των Βουλευτικών
Η κλιματική αλλαγή και το μπαλάκι ευθυνών για ζημιές από την κακοκαιρία-Με κριτήρια οι αποζημιώσεις
Τραμπ ή Χάρις; Οι αμφίρροπες εκλογές, το περίπλοκο σύστημα και οι ανατρέψιμες δημοσκοπήσεις
Ανοίγει ξανά ο φάκελος των ελαττωματικών αερόσακων-Ζητά εξηγήσεις για τη μη απόσυρσή τους η Βουλή