Μία ανάσα πριν την νέα σχολική χρονιά-Οι εκκρεμότητες του Υπουργείου Παιδείας

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα και τη νέα σχολική χρονιά να βρίσκεται προ των πυλών, το Υπουργείο Παιδείας τρέχει να καλύψει όλες τις τρύπες, που παραμένουν ακόμη ανοιχτές, ώστε με το πρώτο κουδούνι, τα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει να είναι λίγα. Την ίδια ώρα, ο ουρανός πάνω από τον τομέα της παιδείας παραμένει συννεφιασμένος, με τα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά, να αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Την 1η Σεπτεμβρίου επιστρέφουν στα καθήκοντά τους οι καθηγητές σε Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές και πέντε μέρες αργότερα επιστρέφουν οι δάσκαλοι στα Δημοτικά, ενώ μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία τους 7 και 13 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα. Το Υπουργείο Παιδείας καλείται να αντιμετωπίσει δύο μεγάλα μέτωπα, ως προς την ομαλή επιστροφή και έναρξη των μαθημάτων.

Η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί, τη δεδομένη στιγμή, την μεγαλύτερη πρόκληση, για το Υπουργείο Παιδείας, αφού πρέπει μέχρι το τέλος του μηνός να έχει ανακοινώσει το υγειονομικό πρωτόκολλο, που θα εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και τις οδηγίες για την είσοδο των μαθητών και εκπαιδευτικών εντός των σχολικών μονάδων. Ο υπουργός Παιδείας είχε υποδείξει ότι η είσοδος στα σχολεία θα γίνεται είτε με την προσκόμιση rapid test, είτε με την προσκόμιση SafePass.

Το Υπουργείο Παιδείας τονίζει πως το υγειονομικό πρωτόκολλο είναι ήδη έτοιμο, ωστόσο δεν έχει αποσταλεί ακόμη, καθώς αναμένονται τελικές εισηγήσεις από την επιδημιολογική ομάδα. Το σημαντικότερο ερώτημα, στο οποίο ακόμη δεν έχει δοθεί απάντηση είναι τι θα γίνει σε περίπτωση που μαθητής αρνηθεί να παρουσιάσει rapid test και πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι; Θα πραγματοποιείται σύγχρονη ή ασύγχρονη εκπαίδευση; Θα τους παρέχεται υλικό μετά;

Εξάλλου, θα πρέπει όλα τα σχολεία να είναι πλήρη στελεχωμένα, όσον αφορά στα μονά θρανία. Ένα κεφάλαιο που άργησε πολύ να κλείσει, αφού η απόφαση για μονά θρανία εντός των σχολικών μονάδων, πάρθηκε από το τέλος της σχολικής χρονιάς 2019-2020. Και φτάσαμε μία ανάσα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς του 2021-2022 και ακόμη μία μερίδα σχολείων δεν έχει ακόμη λάβει τα μονά θρανία.

Την ίδια ώρα, πονοκέφαλο αποτελούν για το Υπουργείο Παιδείας, οι γονείς που αρνούνται να δώσουν άδεια για να υποβληθούν τα παιδιά τους σε rapid test, για τους δικούς τους λόγους ή οι μαθητές που δεν θέλουν οι ίδιοι να υποβληθούν σε εξέταση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν τα μαθήματά τους, καθώς δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος εντός των σχολικών μονάδων.

Κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά είχε παρουσιαστεί παρόμοιο πρόβλημα, όταν μαθητές παρουσιάζονταν στα σχολεία τους χωρίς rapid test, με τους καθηγητές να μην τους επιτρέπουν να εισέλθουν. Αξιοθαύμαστο ήταν το περιστατικό με τον μαθητή που δεν αποδεχόταν την απόφαση της Κυβέρνησης για υποχρεωτική διενέργεια τεστ και παρακολουθούσε μάθημα από το παράθυρο, καθώς δεν του επιτράπηκε η είσοδος στην τάξη. Μάλιστα, για το περιστατικό είχε ενημερωθεί και η Αστυνομία.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας έχει αρχίσει ένα νέο κύκλο επαφών, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αφού στο τραπέζι έχει τοποθετηθεί ο εμβολιασμός των μαθητών. Δεδομένου ότι το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας, όσον αφορά στον εμβολιασμό των ανήλικων προχωρά κανονικά, η συζήτηση πλέον περιστρέφεται γύρω από το ενδεχόμενο λειτουργίας κέντρων walk-in εντός των σχολικών μονάδων, για τους μαθητές που επιθυμούν να εμβολιαστούν, κατόπιν της συγκατάθεσης των γονέων τους. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

Τρεις εξετάσεις για τη Γ’ Λυκείου

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο, που αναμένεται να δημιουργήσει εντάσεις κατά τη διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς, είναι ο αριθμός των εξετάσεων που θα εφαρμοστούν στην τελευταία τάξη των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών. Συγκεκριμένα, με την νέα σχολική χρονιά, ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνων επεκτείνεται στην Γ’ Λυκείου, με αποτέλεσμα οι τελειόφοιτοι μαθητές να καλούνται να εξεταστούν σε δύο εξετάσεις τετραμήνων, καθώς επίσης και σε Παγκύπριες Εξετάσεις.

Το Υπουργείο Παιδείας είχε ετοιμάσει πρόταση νόμου, που ουσιαστικά θα ένωνε τους δύο θεσμούς, ωστόσο αυτό προκάλεσε προβληματισμούς τόσο στους εκπαιδευτικούς, όσο και στους μαθητές, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Από την πλευρά τους, καθηγητές και γονείς ένωσαν τις δυνάμεις τους και απέστειλαν επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας, ζητώντας την αναβολή των εξετάσεων τετραμήνων, μόνο για αυτή τη χρονιά και μόνο για την Γ’ Λυκείου, ώστε να δοθεί χρόνος για ένα ουσιαστικό διάλογο, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της παιδείας, αλλά και ακαδημαϊκούς, με στόχο να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος αξιολόγησης των μαθητών.

Με αυτά τα δεδομένα, οι μαθητές ετοιμάζονται για την νέα σχολική χρονιά, κατά την οποία θα παρακαθίσουν σε τρεις εξετάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Παράταση μέχρι τις 9 Μαΐου για τις προεγγραφές μαθητών για την Α' Λυκείου και Τεχνικές Σχολές
Θα ενημερώσει τρία Υπουργεία μέχρι τις 19 Μαΐου για τα αντιπλημμυρικά έργα το ΤΑΥ
Απαντά το ΥΠΑΝ για την έκθεση της Ελεγκτικής-«Μονομερή παρουσίαση των πορισμάτων»
Βυθίστηκε πλωτή δεξαμενή ανοικτά της Αμαθούντας-«Δεν υπάρχουν ενδείξεις σημαντικών διαρροών»
Ελπίζει σε έγκριση από Υπουργικό της υπογραφής σύμβασης προστασίας δικηγόρων ο Βορκάς
Την δεύτερη υψηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας κατέγραψε η Κύπρος το 2024
Το 25% των καμένων περιοχών στην Κύπρο εντοπίζεται εντός των περιοχών Natura2000
Μηνύματα για μεταρρύθμιση Δημόσια Υπηρεσίας, ΑΤΑ και εισηγήσεις ΔΝΤ από ηγεσία ΠΑΣΥΔΥ στο 62ο Συνέδριο
Πρώτο τρίμηνο του 2026 ξεκινά ο δημόσιος διαγωνισμός για το πάρκο στο Πεντάκωμο
Έντονη διαμαρτυρία ΠΙΣ για τα συνεχόμενα προβλήματα στο λογισμικό του ΓεΣΥ