Αβεβαιότητα για τη θέση της γυναίκας στο Αφγανιστάν-Αγωνία για τις συνθήκες ζωής
07:03 - 18 Αυγούστου 2021

Όξυνση του κλίματος πολιτικής ρευστότητας, αγωνία για την καταπάτηση δικαιωμάτων και πληθώρα προβληματισμών για διατάραξη ισορροπιών στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα φέρνει η αναρρίχηση των Ταλιμπάν στην εξουσία. Ηγέτες της ΕΕ εστιάζουν, με δηλώσεις τους, στον ρόλο των γυναικών με το νέο καθεστώς, αλλά και στο μέλλον της προσφυγικής κρίσης.
Οι μαύρες σκέψεις μήπως οι γυναίκες αποκλειστούν από εργασία και εκπαίδευση υπό την ισχύ της πιο σκληρής όψης του νόμου της σαρία έχουν επανέλθει στο προκήνιο.
Η επαναφορά εικόνων ντροπής που απασχόλησαν την κοινή γνώμη πριν από 20 χρόνια, δεν είναι απίθανο να γίνουν και πάλι ορατές.
Οι Ταλιμπάν, κατά την πρώτη συνέντευξή τους, διεμήνυσαν πως θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των γυναικών στο πλαίσιο, όμως, που ορίζει ο νόμος στον οποίο υπακούουν.
Στις δηλώσεις του εκπροσώπου της οργάνωσης, Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, έγινε γνωστό ότι οι γυναίκες θα μπορούν να εργάζονται, δεν δόθηκε ωστόσο έμφαση για τις συνθήκες και τους περιορισμούς στους οποίους θα υπόκεινται.
Εκείνο που διατρανώθηκε είναι ότι οι γυναίκες θα ζουν κάτω από την σκληρή όψη της σαρία, με οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων να εκφράζουν φόβο για καταπάτηση βασικών ελευθεριών.
Στα χρόνια από το 1996 έως το 2001, επί κυριαρχίας Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, οι γυναίκες ήταν υποχρεωμένες να φορούν μπούρκα που να καλύπτει όλο τους το πρόσωπο, και μάλιστα τα κορίτσια από την ηλικία των δέκα ετών και πάνω αποτραβιούνταν, με τη βία, από τον χώρο της εκπαίδευσης.
Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και οι παρουσιάστριες επέστρεψαν σε ορισμένα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, ενώ είχαν εξαφανιστεί όταν διαδραματίζονταν τα γεγονότα που οδήγησαν στην πολιτική αλλαγή.
Το Tolo TV, ιδιωτικό κανάλι που προέβαλε δυτικού τύπου σόου, σίριαλ και διαγωνισμούς ταλέντων, τονίζοντας ότι επικρατεί αβεβαιότητα για το μέλλον της τηλεόρασης, προχώρησε αρχικά στην απόσυρση γυναικών από την παρουσίαση.
Στη συνέχεια, όμως, το ίδιο μέσο επανέφερε τις παρουσιάστριες στην κανονική ροή του προγράμματος, αλλά το ερώτημα που ταλανίζει τις δημοσιογράφους είναι κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα εργάζονται και θα εμφανίζονται στον αέρα.
Δεν είναι λίγες οι γυναίκες και τα κορίτσια που κοιτάζουν με δυσοίωνη ματιά το μέλλον στο Αφανιστάν, καθώς υπάρχουν ήδη αναφορές περί αποκλεισμού φοιτητριών από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και υποχρέωση ανηλίκων 12 και 15 ετών να παντρευτούν.
Απομακρύνει πολίτες από την περιοχή ο αμερικανικός στρατός
Ο αμερικανικός στρατός έχει απομακρύνει πάνω από 3.200 ανθρώπους από το Αφγανιστάν, κυρίως μέλη του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού, με μεταγωγικά αεροσκάφη, ανέφερε χθες Τρίτη αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος.
Πέραν των 3.200 Αμερικανών, σχεδόν 2.000 αφγανοί πρόσφυγες επίσης απομακρύνθηκαν με στρατιωτικές πτήσεις στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης που συνεχίζεται και μεταφέρονται στις ΗΠΑ, πρόσθεσε.
Οι 1.100 Αμερικανοί, μόνιμοι κάτοικοι και μέλη των οικογενειών τους παραλήφθηκαν μόνο χθες. «Τώρα που έχουμε δημιουργήσει ροή, αναμένουμε οι αριθμοί αυτοί να αυξηθούν ραγδαία», διαβεβαίωσε ο αξιωματούχος.
🎥 Footage shows C17 being boarded by people in a rush to escape Kabul as airport under fire by Taliban amid USA/UK/CANADA evacuation of citizens, allies pic.twitter.com/vBHt8wbqVc
— ASB News / MILITARY〽️ (@ASBMilitary) August 15, 2021
Μπάιντεν και Τζόνσον θα συμμετάσχουν σε έκτακτη ψηφιακή σύνοδο κορυφής της G7
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους χθες Τρίτη να συμμετάσχουν την επόμενη εβδομάδα σε έκτακτη σύνοδο κορυφής της G7 για το Αφγανιστάν, ενημέρωσαν με χωριστές ανακοινώσεις τους ο Λευκός Οίκος και η Ντάουνινγκ Στριτ.
Οι δύο άνδρες «συμφώνησαν να διεξαχθεί ψηφιακή σύνοδος των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της G7 την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συζητηθεί κοινή προσέγγιση και στρατηγική», καθώς το Αφγανιστάν βρίσκεται πλέον στα χέρια των Ταλιμπάν, ανέφερε το δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.
Ο Μπόρις Τζόνσον, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον διάστημα την προεδρία της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, ΗΒ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) κάλεσε προχθές Δευτέρα να οργανωθεί η σύνοδος αυτή, καθώς για την ώρα η διεθνής κοινότητα αντιδρά στις εξελίξεις κατά τρόπο αποδιοργανωμένο.
Στη διάρκεια της συνδιάλεξης ο βρετανός πρωθυπουργός και ο αμερικανός πρόεδρος «χαιρέτισαν τη συνεργασία» των δύο χωρών στις επιχειρήσεις εκκένωσης, ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Αναφέρθηκαν ακόμη στην «ανάγκη να συνεχιστεί στενή συνεργασία μεταξύ των συμμάχων και των δημοκρατικών εταίρων» ως προς το Αφγανιστάν, συμπλήρωσε ο Λευκός Οίκος.
Επρόκειτο για την πρώτη φορά που ο Τζο Μπάιντεν συζήτησε με αρχηγό κράτους ή κυβέρνησης μετά την πτώση της Καμπούλ, έπειτα από την 20ετή στρατιωτική επέμβαση διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στην οποία το Ηνωμένο Βασίλειο διαδραμάτισε μείζονα ρόλο.
Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποσύρει τα τελευταία αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν το αργότερο την 31η Αυγούστου και η διαχείριση της επιχείρησης αυτής από την Ουάσινγκτον επικρίθηκαν έντονα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι θα δημιουργήσει πρόγραμμα για την υποδοχή έως και 20.000 αφγανών προσφύγων «μακροπρόθεσμα».
«Έχουμε χρέος προς όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί μας για να κάνουν το Αφγανιστάν καλύτερο μέρος τα τελευταία 20 χρόνια», και «πολλοί εξ αυτών, ιδιαίτερα οι γυναίκες, χρειάζονται τώρα επειγόντως τη βοήθειά μας», συνόψισε ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησής του.
Πτήση της Lufthansa προσγειώθηκε στη Φραγκφούρτη
Μισθωμένο αεροσκάφος της Lufthansa, το οποίο μετέφερε κάπου 130 ανθρώπους που αναχώρησαν από την Καμπούλ, όπου συνεχίζεται η επιχείρηση εκκένωσης μετά την κατάληψη της πόλης από τους Ταλιμπάν, προσγειώθηκε στη Φραγκφούρτη.
Το Airbus 340 απογειώθηκε από την Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν. Το μίσθωσε η γερμανική ομοσπονδιακή Κυβέρνηση. Σε συντονισμό με τη γερμανική Kυβέρνηση, η Λουφτχάνσα αναμένεται επίσης να εκτελέσει πτήσεις από τη Ντόχα του Κατάρ και πιθανόν και από χώρες που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν, έγινε γνωστό χθες.
Οι πτήσεις, ο αριθμός των οποίων μένει να εξακριβωθεί, προβλέπεται να οργανωθούν τις προσεχείς ημέρες. Τα πρώτα μέλη του γερμανικού διπλωματικού προσωπικού επέστρεψαν χθες στην πατρίδα τους μετά την εκκένωση της πρεσβείας στην αφγανική πρωτεύουσα. Έφθασαν στο διεθνές αεροδρόμιο Σένεφελντ το απόγευμα, κατά τις πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Πηγή: Πρώτο Θέμα