Αύγουστος ανασύνταξης και περισυλλογής-Πλάνα με ορίζοντα το 2023 στα κόμματα

Μια ευκαιρία, τόσο για προσωπική αλλά όσο και για μια πολιτική ανασκόπηση και επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων και των αποφάσεων που έλαβαν ή θα κληθούν να λάβουν, αποτελεί για τους πολιτικούς αρχηγούς η περίοδος των θερινών διακοπών, που όλοι βρίσκονται αυτή την περίοδο.

Οι κομματάρχες έχουν μπροστά τους μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που θα κληθούν να διαχειριστούν, την ώρα που στο πίσω μέρος του μυαλού όλων βρίσκονται οι Προεδρικές Εκλογές του 2023. Τόσο για το Κυπριακό όσο και για εσωτερικά ζητήματα, όπως η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συνδέονται και με τις προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο εκλογές, τα θέματα του κορωνοϊού και της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, είναι στην κορυφή της σχετικής ατζέντας.  

Κοιτάζουν προς τα μέσα τα κόμματα
Ταυτόχρονα, όλα τα κόμματα βρίσκονται και σε μια διαδικασία εσωτερικής ανασυγκρότησης, που αλλού πολύ και αλλού λιγότερο, θα αποτελέσει και καταλύτη των εξελίξεων. Στον Δημοκρατικό Συναγερμό ξεκίνησε και επίσημα η διαδικασία για πλήρωση των ψηφοδελτίων των Δημοτικών Εκλογών, στο ΑΚΕΛ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανασυγκρότησης του κόμματος μετά την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία, ενώ στο ΔΗΚΟ, το Φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί Πολιτικό και Καταστατικό Συνέδριο, το οποίο θα φέρει αλλαγές.

Την ίδια ώρα η ΕΔΕΚ, σείεται από τα εσωκομματικά προβλήματα, με την κόντρα Βαρνάβα-Σιζόπουλο να αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες, ενόψει και του εκλογικού Συνεδρίου, το οποίο θα κληθεί να επιλέξει με ποιον θα συνεχίζει να πορεύεται στην προεδρία του κόμματος. Πιο ήρεμα κυλούν τα πράγματα στο Κίνημα Οικολόγων, όπου ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και η υπόλοιπη ηγεσία, προχωρούν σε αλλαγές, μετά το κακό, με βάση τη δυναμική που φαινόταν πως είχε αναπτυχθεί γύρω από το κόμμα προεκλογικά, αποτέλεσμα του περασμένου Μαΐου. Εξάλλου με βάση την προηγούμενη απόφαση του Έκτακτου Συνεδρίου του κόμματος, στους Οικολόγους εντός Οκτωβρίου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί Εκλογικό Συνέδριο, αφού η θητεία, τόσο του Προέδρου όσο και των υπόλοιπων οργάνων, ήταν για ένα χρόνο. 

Ευκαιρία για ανασυγκρότηση και προετοιμασία ενόψει της συνέχειας, αποτελεί η περίοδος των θερινών διακοπών και για τη Δημοκρατική Παράταξη, η οποία κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα για το θέμα της κρατικής χορηγίας, αλλά και για το ΕΛΑΜ.

Σε όλα τα κόμματα από τις αρχές του καλοκαιριού ξεκίνησε ένας εσωτερικός διάλογος, σε σχέση με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν και να διορθωθούν οι αδυναμίες. Μέχρι τον Σεπτέμβριο ο κύκλος της εσωτερικής ανασκόπησης αναμένεται να ολοκληρωθεί και αναλόγως των αποφάσεων που θα ληφθούν στη Βουλή, θα τεθούν οι επόμενοι στόχοι.

Οι δημοτικές εκλογές
Τα αριθμητικά δεδομένα εντός Βουλής δεν δίνουν αρκετές πιθανότητες στο σενάριο που θα ευνοούσε η Κυβέρνηση για αναβολή των Δημοτικών Εκλογών του ερχόμενου Δεκέμβριου, συνεπώς, αυτή την ώρα μοιάζει ως επικρατέστερη επιλογή η διεξαγωγή των εκλογών, με το ερώτημα ωστόσο, αν θα πρόκειται για νέες δημοτικές αρχές περιορισμένης ή πλήρους θητείας να εκκρεμεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη μέγγενη των κομμάτων η Μεταρρύθμιση της ΤΑ-Οριστικές αποφάσεις τον Σεπτέμβρη

Κάθε κόμμα προσεγγίζει αναλόγως των δεδομένων του το ζήτημα της αναβολής των Δημοτικών Εκλογών. Στον ΔΗΣΥ, αν και η παρούσα συγκυρία θα ευνοούσε τη διεξαγωγή των εκλογών, αφού το κόμμα έρχεται με φόρα από τον Μάιο και θα μπορούσε να καταθέσει ξανά τα διαπιστευτήρια του, ταυτίζονται με την πρόταση Νουρή για αναβολή των βουλευτικών. Κι αυτό διότι η εφαρμογή της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τον ΔΗΣΥ, αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής του για αλλαγές προς το συμφέρον και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Από την άλλη στο ΑΚΕΛ, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το ζήτημα. Από τη μια πλευρά, κάποιοι ευνοούν την αναβολή, έτσι ώστε όταν θα γίνουν σε δυόμιση χρόνια, να είναι κάτω από καλύτερες περιστάσεις από το κόμμα που βγήκε πληγωμένο από τις Βουλευτικές. Από την άλλη πλευρά υπάρχει και η άποψη πως η διεξαγωγή των εκλογών και μια ενδεχόμενη επιτυχία, αναλόγως και των συμμαχιών που θα υπάρξουν, θα αποτελούσε μια πρώτη νίκη της νέας ηγεσίας, ενόψει της δύσκολης συνέχειας και θα έδινε στο κόμμα τη χαμένη δυναμική, ενόψει και των Προεδρικών Εκλογών.

Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και για το ΔΗΚΟ, η ηγεσία του οποίου δεν έχει τοποθετηθεί πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Το δεδομένο είναι πάντως πως στο Δημοκρατικό Κόμμα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος και τα υπόλοιπα στελέχη της ηγετικής πυραμίδας, ξεκίνησαν τις ασκήσεις επί χάρτου ενόψει της συνέχειας, λαμβάνοντας αποφάσεις που έχουν να κάνουν, αφενός με την αλλαγή στρατηγικής σε επικοινωνιακό επίπεδο και αφετέρου με την  επαναπροσέγγιση με την Εζεκία Παπαϊωάννου με ορίζοντα το 2023.

Μένει να διαφανεί, στο μεν πρώτο ποιο θα είναι το εύρος αλλαγής στο επικοινωνιακό κόμματι, αν και τα πρώτα δείγματα είναι ήδη απτά, αφού μετά και από το δεύτερο ντοκιμαντέρ του Al Jazeera που περιέχει ανάλογες με εκείνες του πρώτου αναφορές, δεν υπήρξε η ανάλογη και δυναμική αντίδραση του παρελθόντος, με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να περιορίζεται στο σημείο για εμπλοκή υπουργού.

Στην ΕΔΕΚ, τα πράγματα περιπλέκονται μέρα με τη μέρα ακόμη περισσότερο, αφού ο Γιώργος Βαρνάβα και τα στελέχη που τον στηρίζουν, είναι αποφασισμένοι για να διεκδικήσουν την καρέκλα του Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος περιμένει το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών για να ανοίξει τα χαρτιά του. Η υπόθεση του οικονομικού διευθυντή του κόμματος και ο τρόπος με τον οποίο η παρούσα ηγεσία χειρίστηκε το θέμα, άνοιξε νέο κύκλο εσωστρέφειας στο κόμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το σκάνδαλο Κουττούκη, οι τρεις τάσεις και η γραμμή άμυνας Σιζόπουλου

Στην ΕΔΕΚ, το τελευταίο που θα ήθελαν, είναι παράλληλα με την εσωκομματική προεκλογική να έπρεπε να δώσουν και παράλληλες μάχες για τις δημοτικές εκλογές. Πάντως η θέση που εκφράστηκε σε ανακοίνωση του κόμματος πριν από λίγες ημέρες, είναι πως οι Σοσιαλιστές τάσσονται υπέρ της κανονικής διεξαγωγής των εκλογών με τις νέες δημοτικές αρχές να εκλέγονται κανονικά για μια πενταετία. Είναι άγνωστο αν μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, η εν λόγω θέση θα αναθεωρηθεί.

Σε ότι αφορά το Κίνημα Οικολόγων και το ΕΛΑΜ, δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση για το τι θα πράξουν για το συγκεκριμένο ζήτημα, την ώρα πάντως που οι τέσσερις βουλευτές της Δημοκρατικής Παράταξης θέτουν στο τραπέζι κάποιες προϋποθέσεις ώστε για το θέμα της αναβολής, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χαμένοι στη μετάφραση για επιστροφή μισού εκατομμυρίου από κομματικά ταμεία

Οι Προεδρικές Εκλογές
Η νεκρή περίοδος του Αυγούστου, ευνόησε πάντως την ανακίνηση του ζητήματος που πάντα είναι επίκαιρο και αφορά τις Προεδρικές Εκλογές σε δεκαεννέα μήνες. Το θέμα αναμένεται να ανέλθει πρώτο στις κομματικές ατζέντες μετά τον Σεπτέμβριο, αναλόγως και της απόφασης για το αν θα πραγματοποιηθούν οι δημοτικές εκλογές.

Στα δεξιά καφενεία, παραδοσιακά ή ψηφιακά, τη συζήτηση μονοπωλεί το δίλημμα Αβέρωφ Vs Χριστοδουλίδης. Οι απόψεις ανάμεσα στους συναγερμεικούς ψηφοφόρους διίστανται. Από τη μια, ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει αποδείξει στην πράξη πως είναι μαθημένος στα δύσκολα και πως είναι έτοιμος και ικανός να κερδίσει κάθε πρόκληση που βρίσκεται στον δρόμο του. Από την άλλη ο Νίκος Χριστοδουλίδης, με την πολύχρονη παρουσία του στις Κυβερνήσεις Αναστασιάδη, απέδειξε πως είναι ένα πρόσωπο που μπορεί με μετριοπάθεια και επιχειρήματα να ηγηθεί της διαδοχής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν και δημόσια δεν έχει εκφράσει τέτοια πρόθεση, φαίνεται ο ίδιος να απολαμβάνει μιας ευρείας αποδοχής, όχι τόσο στον κομματικό πυρήνα, όσο στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς.  

Κλειστά τα χαρτιά του κρατά και ο Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος αφού πραγματοποίησε περιοδείες που είχαν πανηγυρικό χαρακτήρα μετά τις βουλευτικές εκλογές, βρίσκεται σε θερινές διακοπές και αναμένεται να επιστρέψει εντός των επόμενων ημερών, όπου αναμένεται να δώσει το στίγμα των προθέσεών του, τουλάχιστον στους στενούς του συνεργάτες. 

Στο ΑΚΕΛ, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Αναμφίβολα στο κόμμα δεν μπορούν να μιλούν για κομματικό υποψήφιο που θα μπορέσει να αποτελέσει επιλογή νίκης για τις Προεδρικές. Γνωρίζουν πως για να πετύχουν αυτό που τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο επαναλαμβάνουν, ότι «ο αμετάθετος στόχος είναι η απομάκρυνση του ΔΗΣΥ από την εξουσία», ο μόνος δρόμος είναι μέσα από συμμαχίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Αναμφίβολα οι σχέσεις με το Δημοκρατικό Κόμμα, βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, ειδικά μετά το άσχημο παιχνίδι που παίχθηκε πριν από δύο μήνες στη Βουλή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής Προέδρου του Σώματος. Τα όσα έγιναν στο παρασκήνιο, πλήγωσαν τις σχέσεις των δύο κομμάτων, τα οποία αμφότερα βγήκαν χαμένα από τη διαδικασία. Σήμερα οι ηγεσίες τους καλούνται να εξεύρουν τους τρόπους, ώστε ότι έγινε να μείνει στο παρελθόν και μαζί να εντοπίσουν το πιο κατάλληλο πρόσωπο που θα έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα τον καθιστούν ως επιλογή νίκης στις εκλογές.

Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για θεσμοθετημένη διαδικασία για το κτίσιμο μιας ενδεχόμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων, στην παρούσα φάση. Κάτι τέτοιο, και πάλι αναλόγως του τι μέλλει γενέσθαι με τις δημοτικές εκλογές, θα πρέπει να αναμένεται στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Στα αρχικά στάδια βρίσκονται και οι όποιες διεργασίες στα μικρότερα κόμματα, με τις προσεγγίσεις ανάμεσα στα στελέχη των κομμάτων να είναι διαφορετικές. Πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αυτόνομη κάθοδος του ΕΛΑΜ στον πρώτο γύρο των βουλευτικών, ενώ ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι, αναμένεται να λάβουν σχετικές αποφάσεις σε μεταγενέστερο στάδιο κι αφού πρώτα ξεκαθαρίσει το σκηνικό των προθέσεων των μεγάλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Νίκος Κοτζιάς: Το Κραν Μοντανά τέλειωσε όταν η Τουρκία έβγαλε ψεύτη τον Γκουτέρες
Σε φάση… υπερβολικής ανανέωσης ο ΔΗΣΥ-Οι αλλαγές δυσκολεύουν την εξίσωση των Βουλευτικών
Δέσμη μέτρων για δημογραφικό-Αύξηση επιδόματος τοκετού και γονικής άδειας, 200 ευρώ σε μητέρες κάτω των 30
Τα είπαν για Κυπριακό και ελληνοτουρκικά Στεφάνου-Μητσοτάκης
Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό της Παλαιστίνης απευθύνει η Πρεσβεία
Δίχως τέλος η κρίση στη «βουλή» των κατεχομένων-Δεν κατάφερε να συνεδριάσει η «ολομέλεια»
Η μάχη για ισότητα των φύλων, η ποσόστωση 50-50 σε αξιώματα και το καρκίνωμα της εμπορίας προσώπων
Διμερείς σχέσεις, κατάσταση σε Λίβανο και Γάζα στο επίκεντρο συζήτησης Κόμπου με Αλ Θάνι
Δεν επαναδιεκδικεί βουλευτική έδρα ο Δίπλαρος ακόμα και αν τροποποιηθεί το Καταστατικό του ΔΗΣΥ
Αναστατωμένη η Άγκυρα μετά τη συνάντηση ΠτΔ-Μπάιντεν-Θέλουν μεροληψία υπέρ τους