Το σκάνδαλο Κουττούκη, οι τρεις τάσεις και η γραμμή άμυνας Σιζόπουλου

Η αυγουστιάτικη μπόρα που χτύπησε τα γραφεία της ΕΔΕΚ, φαίνεται να είναι μόνο η αρχή της φθινοπωρινής καταιγίδας που θα ακολουθήσει, ενόψει της κρίσιμης και αμφίρροπης όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν, εκλογικής αναμέτρησης του ερχόμενου Οκτωβρίου για την προεδρία του κινήματος.

Μετά από ένα συνεχή και δύσκολο αγώνα επιβίωσης, ο Μαρίνος Σιζόπουλος καλείται για μια ακόμα φορά να αποδείξει πως εύκολα ή δύσκολα, είναι ταγμένος να κερδίζει τις προσωπικές μάχες, όπως έπραξε και το 2015 μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση Ομήρου, κερδίζοντας τον σημερινό του ανθυποψήφιο στις εσωκομματικές εκλογές.  

Η περίπτωση Κουττούκη
Αφορμή για να ανοίξουν τα χαρτιά τους τα δύο στρατόπεδα που δημιουργήθηκαν εντός του Κινήματος, δεν ήταν άλλη από την υπόθεση του οικονομικού διευθυντή που τύγχανε της πλήρους στήριξης και εμπιστοσύνης του Μαρίνου Σιζόπουλου και που φαίνεται πως προχώρησε στην έκδοση πέντε επιταγών μεταξύ Ιανουαρίου και Μάϊου του 2021, οι οποίες όπως αποδείχθηκε, δεν είχαν καμία σχέση με οικονομικές υποχρεώσεις της ΕΔΕΚ προς τρίτους, αλλά εκδόθηκαν για προσωπικές του υποθέσεις.

Το όλο θέμα προκάλεσε τριγμούς, με το Πολιτικό Γραφείο να διορίζει ερευνητική επιτροπή για το ζήτημα, η οποία κατέληξε σε συμπεράσματα που δεν αμφισβητήθηκαν και επιβεβαίωναν τη διάπραξη της πιο πάνω πράξης από τον Γιώργο Κουττούκη.

Τα συμπεράσματα της επιτροπής τέθηκαν ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος το οποίο αφού ενημερώθηκε από τα τρία μέλη της, κλήθηκε να ψηφίσει μια από τις δύο προτάσεις που κατατέθηκαν. Η πρώτη πρόταση ήταν αυτή του Πρόεδρου του Κινήματος, που δεσμεύθηκε να καλέσει τον οικονομικό διευθυντή και να του ζητήσει την παραίτησή του και η δεύτερη που κατατέθηκε από τον πρόεδρο Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του κόμματος Λεύκιο Δοράτη και προνοούσε την άμεση παύση του οικονομικού διευθυντή.

Μετά από ψηφοφορία το αποτέλεσμα της οποίας μέχρι αυτή την ώρα δεν είναι ξεκάθαρο (σ.σ. σε ανακοίνωση του ο Γιώργος Βαρνάβα κάνει λόγω για 10 ψήφους υπέρ της πρότασης Σιζόπουλου και επτά αποχές, ενώ ο Λεύκιος Δοράτης σε ανάρτηση του κάνει λόγο για 9 ψήφους υπέρ της πρότασης Σιζόπουλου, επτά υπέρ της δικής του πρότασης και τρεις αποχές σε σύνολο 19 παρόντων μελών) εγκρίθηκε η πρόταση του Μαρίνου Σιζόπουλου.

Ήδη χθες ο Γιώργος Κουττούκης υπέβαλλε την παραίτηση του από την ΕΔΕΚ, με επιστολή του προς τον Μαρίνο Σιζόπουλο, χωρίς ωστόσο να υπεισέρχεται στην ουσία του ζητήματος. Όπως σημειώνει, «συγκεκριμένα δημοσιεύματα στον Τύπο, διαδόθηκαν ασυνείδητα από οργανωμένη ομάδα από τους κόλπους του κόμματος με απώτερο στόχο την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων». Κάνει μάλιστα λόγο για ψευδή και δυσφημιστικά δημοσιεύματα για τα οποία επιφυλάσσεται να κινηθεί νομικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραιτήθηκε πυροβολώντας από την ΕΔΕΚ ο Κουττούκης-«Παραπλανούν για προσωπικά συμφέροντα»

Οι τρεις τάσεις εντός ΕΔΕΚ
Με σιγουριά μπορεί να πει κάποιος, πως αυτή τη στιγμή εντός του Κινήματος ενεργούν τρεις διαφορετικές τάσεις. Η πρώτη, είναι η προεδρική, με στελέχη του κόμματος να στηρίζουν πλήρως την παρούσα ηγεσία. Η δεύτερη τάση είναι αυτή που αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες και αναμένεται να αποτελέσει τον πυρήνα στήριξης της υποψηφιότητας του Γιώργου Βαρνάβα, ενώ η τρίτη τάση είναι αυτή των πιο μετριοπαθών στελεχών που τελούν σε στάση αναμονής και προβληματίζονται για τα τεκταινόμενα εντός του Κινήματος.

Αναμφίβολα η διαδοχή του Γιαννάκη Ομήρου από τον Μαρίνο Σιζόπουλο άφησε πληγές, που ακόμα δεν έχουν επουλωθεί και σήμερα επανέρχονται στο προσκήνιο. Οι κατηγορίες που δέχεται ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, έχουν να κάνουν με τον τρόπο λειτουργίας των κομματικών οργάνων, τις σκιές για το κομμάτι της διαχείρισης των οικονομικών, τη στασιμότητα σε ότι αφορά τα εκλογικά αποτελέσματα και τον τρόπο που η παρούσα ηγεσία πολιτεύεται με αποτέλεσμα ιστορικά αλλά και πιο νέα στελέχη του κόμματος να έχουν απομακρυνθεί, είτε γιατί διαφώνησαν και παραιτήθηκαν, είτε γιατί διαγράφηκαν, είτε διότι θέλησαν να κρατήσουν αποστάσεις.

Κατά καιρούς ο Μαρίνος Σιζόπουλος απάντησε στην κριτική, επισημαίνοντας για παράδειγμα πως σε σχέση με τη λειτουργία των κομματικών οργάνων, για πρώτη φορά επί προεδρίας του, όλες οι συνεδριάσεις των οργάνων, είναι ανοικτές και όποιος επιθυμεί μπορεί να τις παρακολουθήσει. Εμμέσως πλην σαφώς, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, απάντησε και για το θέμα της οικονομικής διαχείρισης, υπενθυμίζοντας την άθλια κατάσταση που επικρατούσε στα κομματικά ταμεία όταν αναλάμβανε και υποδεικνύοντας πως έξι χρόνια μετά η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη, με ένα χρέος πέραν του εκατομμυρίου να έχει εξυπηρετηθεί και με το κόμμα να μην έχει άμεσες υποχρεώσεις.

Το συγκεκριμένο ζήτημα πάντως, απασχολεί επιστάμενα τα στελέχη, αφού σε αυτό, σύμφωνα με κύκλους εντός του κόμματος, κρύβεται και η αλήθεια για τις πέντε επιταγές. Αν και επίσημα δεν έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο, η γραμμή άμυνας του προέδρου του Κινήματος είναι πως τα συγκεκριμένα χρήματα, αφορούσαν υποχρεώσεις του κόμματος που είχε καλύψει στο παρελθόν ο κ. Κουττούκης.

Κάτι σχετικό αναφέρει στην επιστολή του και ο ίδιος ο παραιτηθείς οικονομικός διευθυντής του κόμματος ο οποίος σημειώνει πως, «εργάστηκα μαζί με άλλους γνήσιους συναγωνιστές πολύ σκληρά, ώστε το κόμμα μας να καταφέρει από τη θέση οικονομικής κατάρρευσης και εξαθλίωσης που βρισκόταν, σήμερα να μην έχει οικονομικές εκκρεμότητες, να λαμβάνει εισοδήματα και να μεταβιβαστούν περιουσίες πάνω στο κόμμα».

Ανάλογη τοποθέτηση έκανε και ο Μαρίνος Σιζόπουλος τις προηγούμενες ημέρες. «Ενοχλήθηκαν γιατί το κόμμα με ορθολογιστική οικονομική διαχείριση κατόρθωσε να ξοφλήσει ένα χρέος 1,2 περίπου εκατομμυρίων ευρώ. Μεταφέρθηκαν επ’ ονόματι του κόμματος αριθμός ακινήτων προστατεύοντας έτσι την ιδιοκτησιακή κυριότητά τους και αυξάνοντας ουσιαστικά και τα ετήσια έσοδα της ΕΔΕΚ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μύλος για τις ατασθαλίες η ΕΔΕΚ-Διαψεύδει το κόμμα και αντεπιτίθεται ο Βαρνάβα

Η γραμμή Βαρνάβα
Από την άλλη πλευρά η θέση Βαρνάβα, έτσι όπως εκφράστηκε μέσα από την ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά την ανακοίνωση Τύπου, για τα αποτελέσματα του Πολιτικού Γραφείου από το κόμμα, είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Ο Γιώργος Βαρνάβα, ο οποίος ήταν παρών στην επίμαχη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου με την ιδιότητα του παρατηρητή ως πρώην βουλευτής, σημειώνει πως «σε αντίθεση άλλων συναγωνιστών οι οποίοι ήταν ξεκάθαροι, ότι αυτό το οποίο συνέβη δεν ήταν άλλο από κλοπή κομματικών χρημάτων και μάλιστα έγκριτος νομικός και βουλευτής του Κινήματος κατέθεσε στο Πολιτικό Γραφείο γραπτώς ότι η συγκάλυψη της κλοπής των χρημάτων από τον Οικονομικό Διευθυντή, εκ μέρους των μελών του Πολιτικού Γραφείου, βάση  του Ποινικού  Κώδικα θεωρείται συνενοχή».  Μάλιστα, τους προέτρεψε όπως το θέμα, το οποίο θα έπρεπε να συζητηθεί ήταν κατά πόσο θα έπρεπε το Πολιτικό Γραφείο άμεσα να καταγγείλει την υπόθεση στην Αστυνομία.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης ο Γιώργος Βαρνάβα, υποδεικνύει πως, «φαίνεται ότι ο Πρόεδρος ακόμη μια φορά δεν σέβεται τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κινήματος, παραποιεί τις ίδιες τις αποφάσεις και παρόλες τις υποδείξεις ακόμη και έγκριτου νομικού του  Κινήματος, ότι η προσπάθεια συγκάλυψης του γεγονότος σημαίνει συνενοχή, φαίνεται να προσπαθεί στην συγκάλυψη του γεγονότος που αυτό δημιουργεί πολύ περισσότερα ερωτηματικά από ότι πριν».

Η επίμαχη ανακοίνωση
Τον Ασκό του Αιόλου για τη νέα κρίση που ξέσπασε αυτή την εβδομάδα εντός του κόμματος για τον κ. Κουττούκη, άνοιξε ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου, από το Γραφείο Τύπου του κόμματος. Η προσπάθεια υποβάθμισης του ζητήματος και η αναφορά ότι το θέμα θεωρείται λήξαν, εξόργισε ακόμα και πιο μετριοπαθή στελέχη που με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάλεσαν την ηγεσία να προβεί σε άμεση διόρθωση του περιεχομένου της.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Επαρχιακού της Λεμεσού, Λεύκιου Δοράτη για το εν λόγω θέμα, ο οποίος κάνει λόγο για δελτίο Τύπου που καταστρατηγεί κάθε αρχή θεσμικής λειτουργίας του Κινήματος και αποτελεί δείγμα περιφρόνησης του Πολιτικού Γραφείου.

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Γιώργου Βαρνάβα, ο οποίος κάλεσε τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου που ήταν παρόντες στη συνεδρία να αντιδράσουν, διότι όπως σημειώνει, «η ανακοίνωση, όχι μόνο εξευτελίζει το συλλογικό όργανο που λέγεται Πολιτικό Γραφείο, αλλά και τους ίδιους προσωπικά». 

Ετοιμάζει αντεπίθεση ο Σιζόπουλος
Πάντως μέσα σε όλο αυτό τον κυκεώνα των εξελίξεων, ο πρόεδρος του Κινήματος, επέλεξε να διατηρήσει χαμηλούς τόνους, να εκμηδενίσει της δημόσιες τοποθετήσεις του, παραπέμποντας σε μελλοντικές ανακοινώσεις.

Πάντως οι πληροφορίες θέλουν τον Μαρίνο Σιζόπουλο, να εξαγγέλλει την υποψηφιότητα του στις αρχές του Φθινοπώρου, προβαίνοντας παράλληλα και σε ένα απολογισμό που θα αποτελεί απάντηση και στα όσα οι διαφορετικές τάσεις μέσα στο κόμμα του καταλογίζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το προεκλογικό ρινγκ, η επανάληψη της ιστορίας και τα στρατόπεδα στην ΕΔΕΚ

Δειτε Επισης

Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί