Επαναφέρει πρόταση αυστηρότερων ποινών μετά τη φωτιά στο Πέρα Πεδί ο Καδής

Σε κίνδυνο τέθηκε το δάσος Τροόδους από την πρωινή πυρκαγιά στο Πέρα Πεδί, που φαίνεται να ξεκίνησε από ανθρώπινη αμέλεια, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεσή του για επαναφορά πρότασης ποινών που θα φτάνουν μέχρι και την ισόβια κάθειρξη σε όσους προκαλούν δασικές πυρκαγιές. Πριν από λίγο εκτελέστηκαν δυο εντάλματα σύλληψης 47χρονου και 54χρονου.

Σε δηλώσεις του από την περιοχή της φωτιάς, όπου παρακολούθησε από το παρατηρητήριο την εξέλιξη του έργου πυρόσβεσης, ο Κώστας Καδής είπε πως «ήταν πραγματικά μια πολύ δύσκολη και επικίνδυνη πυρκαγιά».

«Ξέσπασε σε ένα σημείο το οποίο έχει πυκνή βλάστηση και συνδέεται με το ευρύτερο δάσος του Τροόδους», ανέφερε και υπέδειξε πως «αν η πυρκαγιά επεκτεινόταν, τότε θα μιλούσαμε για μια τεράστια καταστροφή, την οποίαν ευτυχώς προλάβαμε χάρη στην έγκαιρη και πολύ ευρεία κινητοποίηση των δυνάμεων πυρόσβεσης, τόσο των επίγειων όσο και των εναέριων».

Είναι πολύ σημαντικό, συνέχισε, ότι υπήρχε άμεση και έγκαιρη παρέμβαση και συνεχάρη το Τμήμα Δασών και όλες τις άλλες υπηρεσίες που συνέδραμαν στην όλη προσπάθεια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πυρκαγιά ξεκίνησε λόγω ανθρώπινης αμέλειας και συγκεκριμένα από εργασίες σε μια εξοχική κατοικία, σημειώνοντας ότι «είναι πραγματικά εξοργιστικό, δημιουργεί θυμό και αγανάκτηση, το γεγονός ότι μερικές μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά που είχαμε στην ορεινή Λάρνακα και Λεμεσό, έχουμε και πάλι μια νέα πυρκαγιά από αμέλεια».

«Χάσαμε ζωές, χάσαμε περιουσίες, χάσαμε τον πράσινο πνεύμονα και ερχόμαστε πάλι με απερισκεψίες και με ενέργειες που γίνονται χωρίς λογική, να θέσουμε σε κίνδυνο το δάσος του Τροόδους», συμπλήρωσε.

«Φαίνεται ότι η καταστροφή περιορίζεται σε περίπου πέντε εκτάρια καμένης γης και ευτυχώς δεν έχουν επηρεαστεί σπίτια», είπε, ενώ κάλεσε όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις δραστηριότητες τους στη φύση.

Υπενθυμίζοντας ότι με εισήγηση του Υπουργείου του, οι ποινές έχουν γίνει αυστηρότερες, ο Κώστας Καδής ανέφερε ότι πέρσι εισηγήθηκε όπως υπάρξουν ποινές μέχρι και ισόβιας κάθειρξης για εμπρησμό δάσους και ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει την πρόταση του.

Για την πυρκαγιά έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης εναντίον 47χρονου και 54χρονου, τα οποία εκτελέστηκαν πριν από λίγο. Οι ύποπτοι φέρεται να έκαναν χρήση ηλεκτρικού εργαλείου, από τις σπίθες του οποίου φαίνεται να ξεκίνησε η φωτιά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στο Πέρα Πεδί-Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα

Δειτε Επισης

Του έπεσε αναμμένο τσιγάρο στο όχημα και άρπαξε φωτιά-Ζημιές στο εσωτερικό του οχήματος
Έκρυβε σε... θαμμένο χρηματοκιβώτιο 126 χιλιάδες χιλιάδες ευρώ-Συνελήφθη 33χρονη
Πυρπόλησε όχημα 42χρονης, μαρτυρία οδήγησε στον ύποπτο-Χειροπέδες σε 49χρονο στη Λεμεσό
Άρχισαν οι έρευνες για την τραγωδία στη Λεμεσό-Είχε σταθεί πρόσφατα στα πόδια του μετά από τροχαίο ο άτυχος 33χρονος
Ξανά στο σκαμνί της Βουλής η Αστυνομία, κρίνεται για τους χειρισμούς της σε διαδηλώσεις
ΒΙΝΤΕΟ: Οι πρώτες στιγμές της νεάς φονικής πυρκαγιάς στη Λεμεσό-Εν αναμονή των ερευνών για τα αίτια
Έφοδος της ΥΚΑΝ σε αποθήκη, εντόπισε φυσίγγια και πάνω από ένα κιλό κάνναβη-Χειροπέδες σε 34χρονο (pics)
Τη Δευτέρα η συνέχεια των ερευνών για τα αίτια της νέας φονικής πυρκαγιάς με θύμα τον 32χρονο Μενέλαο
Τελέστηκε το μνημόσυνο του ήρωα αστυφύλακα Ανδρέα Χριστοφίδη
Άλλη μία φονική πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό, νεκρός 32χρονος-Προσπάθησε να το σώσει ο αδελφός του