Το σκεπτικό πίσω από το «όχι» του Δικαστηρίου στις προσφυγές για τα μέτρα

Με σημερινή απόφασή του, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε στο σύνολό της την ενδιάμεση αίτηση που καταχώρισαν 186 πολίτες της Δημοκρατίας, με την οποία ζητούσαν την ακύρωση Διαταγμάτων του Υπουργού Υγείας με τα οποία επιβάλλονταν μέτρα για την προστασία και διασφάλιση της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό, κρίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι περιστάσεις δικαιολογούσαν τη λήψη, από πλευράς του Υπουργείου Υγείας, των συγκεκριμένων μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Χαρακτηριστικά, το Δικαστήριο αναφέρει στην απόφαση του ότι, όλα τα δικαιώματα για τα οποία έχει καταδειχθεί ορατή πιθανότητα επιτυχίας δύνανται εκ του Συντάγματος να περιοριστούν προς όφελος της δημόσιας υγείας, σημειώνοντας πως τυχόν εξαίρεση των αιτητών από την εφαρμογή των μέτρων θα επέφερε ρήγμα στην καθολικότητα της εφαρμογής τους προς αναχαίτιση της πανδημίας.

Τα κυριότερα σημεία της δικαστικής απόφασης είναι τα εξής:

1. Η υποχρέωση εμβολιασμού και η διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων δεν παραβιάζουν το δικαίωμα της σωματικής ακεραιότητας, ή την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης, ή την ελευθερία της γνώμης. 

2.  Ο σκοπός της προστασίας της δημόσιας υγείας δυνατόν να δικαιολογεί την υποβολή των αιτητών σε υποχρεωτική εξέταση ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου.

3. Η υποχρέωση για επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος εξέτασης δεν ισοδυναμεί με επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 

4. Δεν αποδείχθηκε ότι οι αιτητές υποβάλλονται ή υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση.

5. Οι αιτητές απέτυχαν να αποδείξουν παραβίαση της αρχής της ισότητας ή ότι έτυχαν άνισης μεταχείρισης.

6. Το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή ή την ελεύθερη διακίνηση ή την άσκηση επαγγέλματος ασφαλώς δεν είναι απόλυτα, αλλά μπορούν να περιοριστούν προς όφελος της δημόσιας υγείας.

7. Με βάση το Σύνταγμα, το μόνο πρόσωπο που μπορεί να κριθεί υπεύθυνο για τις πιο πάνω πράξεις είναι η Δημοκρατία, η οποία ενάγεται μέσω του Γενικού Εισαγγελέα. Η αίτηση εναντίον του τέως Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου κρίθηκε απορριπτέα, καθότι δεν έχει καταδειχθεί αγώγιμο δικαίωμα εναντίον του.

Το Δικαστήριο καταδίκασε τους αιτητές στα δικηγορικά έξοδα της αίτησης.

Τον Γενικό Εισαγγελέα εκπροσώπησαν στο Δικαστήριο οι δικηγόροι κ.κ. Θεανώ Μαυρομουστάκη, Έλλη Φλωρέντζου, Πηνελόπη Χαραλάμπους και Χρίστος Αλεξάνδρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Πηγή συνεργασίας η Ενέργεια για τον Πρόεδρο-«Η ανάπτυξη φυσικών πόρων να γίνεται με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο»
Ανησυχητικές εικόνες από τον Ασπρόκρεμμο-Σμικρύνθηκε σε ένα χρόνο
Νεκρός 26χρονος σε airbnb της Θεσσαλονίκης-Τον εντόπισε η καθαρίστρια
Πτήση γεμάτη… νέες τρίχες-Το φαινόμενο μεταμόσχευσης μαλλιών στην Τουρκία
Ένας τραυματίας από επίθεση αρκούδας στην Ελλάδα-Στήθηκε επιχείρηση διάσωσης
Ξεκάθαρο μήνυμα Μακρόν-«Είμαστε ασυμβίβαστοι όταν απειλείται η εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου»
Πώς ο Τραμπ πυροδοτεί την κρίση στο Λος Άντζελες, ενισχύοντας το ηγετικό του προφίλ-«Η κρίση που περίμενε»
Σε ξεχωριστά κελιά οι επιβαίνοντες του Madleen-«Ακτιβισμός για το Instagram, θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους»
Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν σοβαρά τραυματίες αιχμαλώτους και κάτω των 25 ετών-Η στιγμή της επιστροφής
Συμμετέχουν Κύπριοι στο κίνημα «Παγκόσμια Πορεία προς τη Γάζα»-Απευθύνουν έκκληση για στήριξη