Υπολογίζεται σε 40 km² η έκταση που έκαψε η πυρκαγιά-Τα νέα δορυφορικά δεδομένα

Στα 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα περίπου ανέρχεται η καμένη έκταση, σύμφωνα με δεύτερη εκτίμηση του Κέντρου Αριστείας Ερατοσθένης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Μετά την πρώτη προσεγγιστική εκτίμηση (First Fire Rapid Assessment) που έγινε στις 4/7/2021 με δεδομένα χαμηλής ευκρίνειας, ακολουθεί η δεύτερη εκτίμηση της καμένης έκτασης από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην Κύπρο.  

Το Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, το έργο EXCELSIOR H2020 TEAMING, το εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Γεωπεριβάλλοντος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΤΕΠΑΚ και το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου παραθέτει την δεύτερη εκτίμηση της καμένης έκτασης χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα μεσαίας προς υψηλής ευκρίνειας SENTINEL-1 και SENTINEL -2 του προγράμματος COPERNICUS, η οποία ανέρχεται στα 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα περίπου. Αναμένεται νέα εκτίμηση με δορυφορικά δεδομένα υψηλότερης ευκρίνειας αναλόγως διαθεσιμότητας νέων δορυφορικών λήψεων. Σημειώνεται ότι στην εν λόγω εκτίμηση έγινε χρήση νέας δορυφορικής εικόνας με ημερομηνία λήψης 7/7/2021 (με μικρή νεφοκάλυψη) καθώς και χρήση αλγορίθμων επεξεργασίας εικόνας.

Η εν λόγω εργασία έγινε από την Μαρία Προδρόμου, ερευνήτρια στο ‘Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης’ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου/ έργο EXCELSIOR H2020 TEAMING/ εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Γεωπεριβάλλοντος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΤΕΠΑΚ και τον Στέφανο Παπαιορδανίδη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου υπό τον συντονισμό των Καθ. Διόφαντου Γλ. Χατζημιτσή τουΤΕΠΑΚ (συντονιστή του έργου EXCELSIOR H2020 TEAMING) & Καθ. Ιωάννη Γήτα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο συμμετέχει στο έργο EXCELSIOR H2020 Teaming ως ένας από τους κύριους στρατηγικούς συνεργάτες.

 

  

 

 

Δειτε Επισης

Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε
BINTEO: Η πρόσκρουση της θαλαμηγού στις Σπέτσες στην προβλήτα από τους δυνατούς ανέμους
BINTEO: Η στιγμή της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Chang’e-6 στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού
Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA, εντείνονται οι πιέσεις για εκεχειρία στη Γάζα
Νέος σάλος με την πιθανή αντιπρόεδρο του Τραμπ-Δηλώνει πως έχει συναντήσει τον… Κιμ Γιονγκ Ουν
Μάχη για τη συνέχιση των ταυρομαχιών στην Ισπανία-Η κυβέρνηση τάσσεται κατά και η αντιπολίτευση αντιδρά
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat