Δύσκολοι καιροί για… φοιτητικά ενοίκια-Οι τιμές, η παγίδα και τι να προσέξουν
06:37 - 30 Ιουλίου 2021

Ένας μόνο μήνας έμεινε πριν την επίσημη έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ να ανοίγουν πρώτοι το χορό, καθώς τα μαθήματα αρχίζουν από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα, εποικοδομητικός πανικός έχει πιάσει και τους φοιτητές των ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρά το γεγονός ότι έχουν ακόμη κάποιες εβδομάδες πριν ξεκινήσουν τα μαθήματά τους.
Οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να γεμίσουν με άγχος, ειδικά για τους πρωτοετείς φοιτητές που θα φοιτήσουν σε άλλες πόλεις, αφού θα πρέπει να βρουν το κατάλληλο σπίτι, που θα τους φιλοξενήσει για τα επόμενα χρόνια. Και μπορεί να βρισκόμαστε εν μέσω τέταρτου κύματος πανδημίας, κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να ετοιμάζονται για το λεγόμενο «house haunting».
Επιπλωμένο σπίτι, με χαμηλό ενοίκιο και κοντά στο πανεπιστήμιο. Αυτό είναι το ιδανικό πακέτο για τους φοιτητές, το οποίο ωστόσο κρύβει κάποιες παγίδες, αφού οι τιμές στις περιοχές ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο. Κι αυτό, επειδή η ζήτηση είναι αυξημένη και η προσφορά ενδεχομένως να είναι μειωμένη.
Με τη βοήθεια του προέδρου του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών (ΣΕΚ), Μαρίνου Κυναιγείρου, ο REPORTER παρουσιάζει τους μέσους όρους των ενοικίων σε τέσσερις επαρχίες, για διαμερίσματα ενός, δύο και τριών υπνοδωματίων, επιπλωμένα.
Όσον αφορά σε ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, κατά μέσο όρο τα ενοίκια κυμαίνονται:
- Στη Λευκωσία γύρω στα 500-600 ευρώ
- Στη Λεμεσό γύρω στα 700-900 ευρώ
- Στη Λάρνακα γύρω στα 400-500 ευρώ
- Στην Πάφο γύρω στα 350-450 ευρώ
Όσον αφορά σε ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων, κατά μέσο όρο τα ενοίκια κυμαίνονται:
- Στη Λευκωσία γύρω στα 700-800 ευρώ
- Στη Λεμεσό γύρω στα 1,300-1,400 ευρώ
- Στη Λάρνακα γύρω στα 500-600 ευρώ
- Στην Πάφο γύρω στα 450-550 ευρώ
Όσον αφορά σε ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων, κατά μέσο όρο τα ενοίκια κυμαίνονται:
- Στη Λευκωσία γύρω στα 900-1,000 ευρώ
- Στη Λεμεσό γύρω στα 1,700-1,800 ευρώ
- Στη Λάρνακα γύρω στα 700-800 ευρώ
- Στην Πάφο γύρω στα 650-750 ευρώ
Χρήσιμες συμβουλές για φοιτητές
Στο μεταξύ, οι νέοι φοιτητές, καλούνται να είναι προσεκτικοί, όσον αφορά στην εξεύρεση του κατάλληλου σπιτιού, αφού μπορεί να πέσουν σε παγίδες. Παρά το γεγονός ότι λόγω της πανδημίας, πέρσι και φέτος δεν υπήρχε αρκετή ζήτηση, όπως τα προηγούμενα χρόνια, όσοι επιθυμούν να βρουν ένα διαμέρισμα, θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα την έρευνά τους και να απευθύνονται σε αδειούχα μεσιτικά γραφεία, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΚ.
«Έτσι, μπορούν να τους πούνε αρκετές επιλογές και καλές τιμές, ώστε να μπορέσουν να βρουν κάτι ικανοποιητικό. Μία καλή συμβουλή είναι να έχουν συγκάτοικο κάποιο συμφοιτητή τους. Όμως, λόγω της πανδημίας, πέρσι και φέτος δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση, όσο τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, οι φοιτητές δεν χρειάζεται να ψάχνουν διαμερίσματα έξω από την πόρτα του πανεπιστημίου. Ένας ιδιοκτήτης, που έχει ακίνητα έξω από το πανεπιστήμιο, του δίνει ένα πλεονέκτημα να ζητήσει κάτι περισσότερο. Άρα, θα πρέπει να βρουν σε άλλες περιπτώσεις, που θα είναι πιο μακριά από το πανεπιστήμιο, εφόσον διαθέτουν τα μεταφορικά μέσα».
Δεν επηρεάστηκαν οι ενοικιάσεις στην πανδημία
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όσον αφορά στην υπόλοιπη κοινωνία, η ζήτηση για ενοικίαση διαμερισμάτων, δεν έχει μειωθεί καθόλου. Αντιθέτως, παρά τα τρία κύματα πανδημίας, που έχουν ήδη περάσει, η ενοικίαση διαμερισμάτων βρίσκεται στα ύψη.
«Η πανδημία δημιούργησε θέμα μόνο όσον αφορά στους φοιτητές, δεν δημιούργησε πρόβλημα στις ενοικιάσεις από την υπόλοιπη κοινωνία. Για παράδειγμα, στη Λεμεσό είναι ανύπαρκτη η προσφορά της ενοικίασης, δεν υπάρχουν διαμερίσματα για ενοικίαση. Στις άλλες πόλεις υπάρχουν αρκετά διαμερίσματα για ενοικίαση. Άρα είναι μειωμένη από τους φοιτητές, ωστόσο οι τιμές διατηρούνται στα ίδια επίπεδα, όπως και στο παρελθόν. Δεν υπάρχει περίπτωση οι τιμές να πέσουν, θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. Υπάρχει ενδιαφέρον για ενοικίαση. Δεν μπορεί ποτέ να σταματήσει να υπάρχει, ανεξαρτήτως πανδημίας. Το ενδιαφέρον υπάρχει».