Φ. Φωτίου: Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για διευκρίνιση της τύχης όλων των αγνοουμένων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για επίλυση του ζητήματος των αγνοουμένων δεν εφησυχάζουν, δήλωσε το Σαββατο ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, ο οποίος διαβεβαίωσε πως ο ιερός και τίμιος αγώνας για δικαίωση και για διευκρίνιση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου συνεχίζεται.

Σε ομιλία του, στην κηδεία του ηρωικώς πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή του 1974, Μιχαήλ Χαραλάμπους, ο κ. Φωτίου είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία απαιτεί και δεν επαιτεί από την Διεθνή Κοινότητα και ειδικά από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, να συμπορευτούν ουσιαστικά με τις προσπάθειές της, ώστε να δοθεί ένα τέλος στο μαρτύριο, που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες των αγνοουμένων.

Όπως πρόσθεσε «βασικός στόχος των προσπαθειών μας για επίλυση του πολιτικού προβλήματος είναι η διασφάλιση της επιβίωσής μας σε αυτό τον τόπο», σημειώνοντας πως «δεν ξεχνούμε τα σκλαβωμένα χωριά και τις πόλεις μας, δεν παραγράφουμε με τίποτα την ιστορία και τις παραδόσεις μας και αγωνιζόμαστε για την εξεύρεση λύσης του εθνικού μας προβλήματος, που θα δώσει νέες προοπτικές και ελπίδες σε όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».

«Λύσης», συμπλήρωσε, «σύμφωνης με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  χωρίς ξένες εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα και με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες».

Συνέχισε λέγοντας ότι «όπως δε επανειλημμένα τονίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η βούλησή μας για την επανέναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής προσπάθειας, με την ίδια αποφασιστικότητα και καλή διάθεση που επιδείξαμε μέχρι σήμερα».

Ανέφερε ακόμα πως «το μεγάλο πρόβλημα είναι η αλαζονική συμπεριφορά της τουρκικής και τουρκοκυπριακής ηγεσίας με τις απαράδεκτες κατά σειρά προκλήσεις τους στην ανατολική Μεσόγειο και στο θέμα των Βαρωσίων, καθώς και την αντίθετη προς κάθε έννοια δικαίου προϋπόθεση που θέτουν για αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα ξεχωριστής τουρκοκυπριακής κυριαρχίας και λύσης δύο κρατών».

Αναφερόμενος στον ήρωα Μιχαήλ Χαραλάμπους, ο κ. Φωτίου είπε πως «τιμώντας τους νεκρούς και μάρτυρές μας διδασκόμαστε», προσθέτοντας πως «η ιστορία δεν καταγράφει απλώς τη θυσία τους αλλά ενεργεί ως σύμβουλος και καθοδηγητής μας και για το μέλλον».

Είπε πως ο Μιχάλης Χαραλάμπους «υπήρξε ένας από τους νέους που πρόσφεραν τον εαυτό τους στο θυσιαστήριο της κυπριακής ελευθερίας, για αυτό και οφείλουμε να σταθούμε αντάξιοι της μεγάλης αυτής προσφοράς και θυσίας του».

Απευθυνόμενος στους συγγενείς του ήρωα, ανέφερε ότι «βάλσαμο για την απώλεια του αγαπημένου σας, είναι η περηφάνια που μπορεί παράλληλα να αισθάνεστε για την μεγάλη προσφορά του προς την πατρίδα και την αναγνώριση της από την Πολιτεία και το σύνολο του λαού μας», για να σημειώσει πως «η Κύπρος υποκλίνεται μπροστά σας και για σας προσεύχεται την εκ του Θεού παρηγοριά και για το δικό σας άνθρωπο, τον ήρωά σας, της ψυχής του το γαλήνεμα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΤΩΡΑ: Αθώοι από το εκ πρώτης όψεως Σήφης και Σπύρος για την δολοφονία Ανδρονίκου-«Καμία μαρτυρία για οργάνωση»
Ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης της παράνομης δίωξης Σενέρ Λεβέντ από τη Βουλή
Σε δίκη βαρυποινίτης, επιχειρηματίες και δεσμοφύλακας, ελεύθεροι υπό όρους-Δεν εξασφάλισαν μαρτυρία για ναρκωτικά και προστασία
Τα κόμματα για τη συμπλήρωση 14 ετών από τη φονική έκρηξη στο Μαρί
N. Xριστοδουλίδης για Μαρί: Απευθύνω δημόσια συγγνώμη, υπόσχεση για μη επανάληψη τέτοιων λαθών και παραλήψεων
Στο νοσοκομείο Αθαλάσσας ο 31χρονος που μαχαίρωσε τον πατέρα του στον Άγιο Δομέτιο
Ο Νετανιάχου ορκίζεται συντριβή της Χαμάς-Υποστηρίζει πως 20 όμηροι είναι ζωντανοί
Δεκατέσσερα χρόνια από την έκρηξη στο Μαρί-Η Κύπρος τιμά τη μνήμη των 13 θυμάτων
Ηχηρό μήνυμα Σενέρ Λεβέντ-«Δεν θα παραδοθώ στον φασισμό και τον κατακτητή, η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη»
Σταθερά στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος-Τίθεται σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση