Τεστ ανίχνευσης… αντοχών στην Κυβέρνηση για τα rapid-Οι σκέψεις για το SafePass

Μετρά... αντοχές η Κυβέρνηση, που εν μέσω των σφοδρών αντιδράσεων για την κατάργηση των δωρεάν rapid test από πολίτες, που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν και με τους επιστήμονες της ΣΕΕ να έχουν διαχωρίσει την θέση τους από την απόφαση, κάνει σκέψεις για κάποιες αλλαγές στο SafePass. Αυτό προανήγγειλε ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας, λέγοντας πως ο στόχος των αλλαγών είναι να καταστήσει το μέτρο πιο λειτουργικό. Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία της χώρας δέχονται νέες μεγάλες πιέσεις, με τους ασθενείς να πλησιάζουν τους 300. 

Στο Υπουργείο Υγείας, επεξεργάζονται διάφορα σενάρια προκειμένου να ετοιμαστούν προτάσεις μέχρι την Παρασκευή που συνέρχεται το Υπουργικό Συμβούλιο. Αν και ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, η σκέψη αυτή τη στιγμή είναι όπως εξαιρεθούν από το τεστ 72 ωρών, οι έφηβοι 12-16 ετών, με την υποχρέωση για διενέργεια rapid test να είναι εβδομαδιαία. Στο τραπέζι υπάρχουν και άλλες εισηγήσεις, για τη χρήση του SafePass που τυγχάνουν επεξεργασίας. 

Η πρόθεση πάντως, σε αυτό το στάδιο είναι να διατηρηθεί η απόφαση για τεστ 72 ωρών σε όσους ενήλικες δεν είναι εμβολιασμένοι και παράλληλα να βελτιωθούν οι διαδικασίες ελέγχου του SafePass. Όπως διαπιστώθηκε σε μερικούς χώρους δεν γίνεται ταυτοποίηση στοιχείων, με αποτέλεσμα κάποιοι να εκμεταλλεύονται τη διαδικασία που ακολουθείται και εισέρχονται σε αυτούς με κάρτα εμβολιασμού άλλων προσώπων.

Παράλληλα, θα δοθεί έμφαση στους ελέγχους τήρησης των μέτρων σε χώρους υψηλού κινδύνου όπως οι χώροι διασκέδασης και οι δεξιώσεις σε γάμους και βαπτίσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προανήγγειλε αλλαγές στο SafePass και απάντησε για τα δωρεάν τεστ o Χατζηπαντέλας

Όλα αυτά, μαζί με πρόταση για επέκταση των εμβολιασμών εφήβων θα οδηγηθούν την Παρασκευή, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, με την πρόθεση, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, να είναι η αποφυγή λήψης περιοριστικών μέτρων, . 

Το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων, παραμείνει πάντως εκ των πραγμάτων στο τραπέζι εφόσον συνεχίζονται οι ασφυκτικές πιέσεις στα νοσοκομεία. Παρά το γεγονός ότι από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας αναμενόταν από τον ΟΚΥπΥ, εξισορρόπηση στις νοσηλείες με τα εξιτήρια, η αύξηση συνεχίζεται και με τους ασθενείς με covid στα νοσοκομεία να φτάνουν τους 292. Χθες, μάλιστα, σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ σοβαρά νοσούντων ασθενών από την αρχή της πανδημίας, αφού ανακοινώθηκε πως 80 άτομα με covid, νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Το πιο ανησυχητικό όμως, είναι πως αυξάνονται μέρα με την ημέρα οι διασωληνωμένοι ασθενείς, που είναι πλέον 34, με το Υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει χθες βράδυ και έξι νέους θανάτους από τη νόσο. 

Καμπανάκι από τους επιστήμονες

Οι επιστήμονες, συνεχίζουν πάντως σε όλους τους τόνους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημιολογική εικόνα, προειδοποιώντας για ενδεχόμενη επιδείνωση. Έχουν μάλιστα ζητήσει από τον ΟΚΥπΥ, να θέσει το συντομότερο κόκκινες γραμμές για τα όρια των νοσοκομείων, προκειμένου να επιβληθούν άμεσα μέτρα σε περίπτωση που ξεπεραστούν. 

«Είναι αρκετά σοβαρά τα πράγματα, επειδή έχουμε πάρα πολλούς ανθρώπους στα νοσοκομεία και πάνω από 30 διασωληνωμένους. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και δεν ξέρουμε προς τα πού μπορεί να πάει η κατάσταση. Έχουμε ένα μεγάλο αριθμό μεταδόσεων. Ακόμα κι εάν έχουν μειωθεί τα περιστατικά τις τελευταίες ημέρες, μπορεί να είναι και κάτι πρόσκαιρο, άρα πρέπει να περιμένουμε», ανέφερε στον REPORTER ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Κωνσταντίνος Τσίουτης. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως οι επιστήμονες δεν προκρίνουν νέα μέτρα, από τη στιγμή που ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, έχει εμβολιαστεί και εάν δεν κινδυνεύει το σύστημα υγείας. «Θεωρώ πως πρέπει να παλέψουμε περισσότερο με τα όπλα που έχουμε και να ελέγξουμε καλύτερα τους χώρους όπου παρατηρείται αυξημένη μετάδοση».

Ο Καθηγητής Τσιούτης, εξήγησε και τους λόγους που οι επιστήμονες διαφώνησαν με την απόφαση της Κυβέρνησης για τερματισμό από την 1η Αυγούστου, του προγράμματος για δωρεάν rapid test. «Τα τεστ στην Κύπρο ήταν ένα τεράστιο εργαλείο, που μας έδινε τη δυνατότητα να καταγράφουμε τις όποιες αλλαγές στην επιδημιολογική κατάσταση», σημείωσε, προσθέτοντας πως έδιναν ταυτόχρονα την ευκαιρία να εντοπίζονται και να απομονώνονται έγκαιρα τα θετικά άτομα και οι επαφές τους. Συνεχίζοντας τόνισε ότι τον τελευταίο καιρό «παρά το γεγονός ότι βλέπουμε να γίνονται πολλά τεστ και εντοπίζονται νέα περιστατικά, δυστυχώς βλέπουμε ότι πολλοί δεν ακολουθούν αυτά που πρέπει. Οπότε το εργαλείο αυτό έχει πέσει όσον αφορά την ποιότητά του».

Οι επιστήμονες της ΣΕΕ προτείνουν, ωστόσο, όπως είπε, τη στοχευμένη συνέχιση της χρήσης του «όπλου» των τεστ, με σκοπό την καλύτερη και έγκαιρη επιτήρηση της επιδημιολογικής εικόνας. «Εμείς, είπαμε τις απόψεις μας και οι αποφάσεις εξαρτώνται από το Υπουργικό Συμβούλιο», υπέδειξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:  Διχασμός για την… ιδιωτικοποίηση των rapid test-Προβληματισμένοι οι ειδικοί

Ποιοι θα χρειαστούν τρίτη δόση

Οι επιστήμονες, στη συνάντηση της Δευτέρας με τον υπουργό Υγείας, τόνισαν και την ανάγκη για να αρχίσει συζήτηση, όπως έγινε και σε άλλες χώρες, για τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

«Πρέπει να θεωρούμε δεδομένο πως θα υπάρξει τρίτη δόση. Φαίνεται ότι οι ομάδες που θα την χρειαστούν, είναι αυτές που δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς στον αρχικό εμβολιασμό είτε πέφτει η ανοσία τους αρκετά νωρίς, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τώρα ότι άρχισαν να προσβάλλονται», ανέφερε ο επικεφαλής της ΣΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιούτη αυτές οι ομάδες είναι οι άνω των 65 ετών, όσοι έχουν νοσήματα που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό τους και όσοι λαμβάνουν φάρμακα που το επηρεάζουν (πχ καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένοι, ανοσοκατεσταλμένοι κλπ). «Αυτοί πρέπει να θεωρήσουμε σχεδόν σίγουρο ότι θα χρειαστούν επαναληπτική δόση και υπάρχουν ερωτήματα για τα άτομα που έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson, που φαίνεται να έχει λίγο χαμηλότερη αποτελεσματικότητα, έναντι του στελέχους Δέλτα όπως και για άτομα που εμβολιάστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο».

Οι σκέψεις για τους εμβολιασμούς παιδιών

Μέχρι την Παρασκευή, σύμφωνα με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα, θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για την επέκταση των εμβολιασμών σε εφήβους κάτω των 16 ετών. Ανάμεσα στα μέλη της ΣΕΕ υπάρχουν δύο σχολές σκέψεις. Η μία προκρίνει επέκτασή τους μόνο στους 15 και 16 ετών και η άλλη για όλα τα παιδιά άνω των 12 ετών. 

«Από τη μία ο εμβολιασμός δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικός και από την άλλη θα πρέπει οι γονείς που θα θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους να έχουν αυτή τη δυνατότητα. Τα παιδιά που έχουν προβλήματα υγείας, θα μπορούσαν να είναι στις πρώτες ομάδες που θα  εμβολιαστούν. Είναι αρκετά μεγάλη συζήτηση και γι’ αυτό εμείς έχουμε ζητήσει εδώ και καιρό, εμπλοκή και άλλων φορέων, όπως η Παιδιατρική Εταιρεία και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, ώστε η απόφαση να είναι με τη σύμφωνη γνώμη όλων».

Ο κ. Τσιούτης τόνισε πάντως πως εφόσον υπάρχει μία μεγάλη μερίδα του ενήλικου πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί, «θα έπρεπε οι προσπάθειες να είχαν επικεντρωθεί στην κάλυψη αυτών των ηλικιών και όχι η συζήτηση να μεταφέρεται αποκλειστικά στο θέμα του εμβολιασμού των παιδιών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή της φονικής σύγκρουσης αυτοκινήτου με άλογα στη Μυτιλήνη-Ένας 19χρονος έχασε τη ζωή του
Προετοιμάζεται συνάντηση με τον Πούτιν ο Τραμπ-«Πρέπει να τελειώνουμε με τον πόλεμο στην Ουκρανία»
Τουλάχιστον 10 οι νεκροί στις φονικές πυρκαγιές του Λος Άντζελες-Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές
Στις φλόγες τυλίχθηκε σκάφος στο λιμάνι Λεμεσού-Κινδύνεψε ο ιδιοκτήτης
Ένταλμα σύλληψης εναντίον 23χρονου για την απόπειρα φόνου στον Κόρνο-Καταζητούνται άλλοι τρεις
Στους εφτά αυξήθηκαν οι νεκροί στο Λος Άντζελες-Γιατί καίγεται η Καλιφόρνια και ποιος ευθύνεται
Έγινε η πρώτη διαβούλευση των διαταγμάτων για ΤΑΚΑΤΑ με Εισαγγελία-Παράπονα για μη ανταπόκριση εταιρειών
Το μοτίβο της ατιμωρησίας στην Αστυνομία, το φιάσκο των πειθαρχικών και η απόδοση ευθυνών στα αζήτητα
Σε δίκη ο 25χρονος για την απόπειρα φόνου στη Λεμεσό-Ελεύθερη η 20χρονη εν αναμονή επιστημονικών εξετάσεων
Αναμένονται ημερομηνίες από τα ΗΕ, ενώ αυξάνεται η ένταση του τουρκικού αμανέ των «δύο κρατών»