Ζήτησε ξεκάθαρη αναφορά στη βάση λύσης από τη Βρετανία το Συμβούλιο Ασφαλείας

Ξεκάθαρη αναφορά στη βάση λύσης του Κυπριακού «χωρίς ουρές» ζήτησαν όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας από τη Βρετανία, στην χθεσινή συζήτηση του δεύτερου προσχέδιου ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της OΥΝΦΙΚΠ – που είχε επιδοθεί την Παρασκευή - στο οποίο όμως επαναλαμβανόταν αναφορές που είχε ζητήσει η Τουρκία και αλλοίωναν τις πρόνοιες των ψηφισμάτων.

Αιχμή της αντιπαράθεσης είναι η τέταρτη παράγραφος του προοιμίου, στο τέλος της οποίας η Βρετανία πρόσθεσε στην αναφορά στις «παραμέτρους μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα» συμπεριλαμβανομένης της 4ης παραγράφου του διατακτικού του 716/1991, φράση που αναφέρει ότι οι παράμετροι αυτές είναι αρκετά ευρείς για να καλύπτουν μια σειρά πρακτικές και νομικές ρυθμίσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Αναστασιάδης: Δήθεν συμβιβαστικές ιδέες ευνοούν τις τουρκικές επιδιώξεις

ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία και Ιρλανδία πρωτοστάτησαν στην υποστήριξη της θέσης για ξεκάθαρη αναφορά. Η Βρετανία τους τελευταίους μήνες – ακόμη και στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης – ζητά ευρεία ερμηνεία των ψηφισμάτων, καθώς τα θεωρεί εμπόδιο. Μάλιστα στις πρόσφατες διαβουλεύσεις του Σ.Α. προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει τις χώρες - μέλη, ότι αυτή η διατύπωσή θα βοηθήσει στη σύγκληση νέα άτυπης συνάντησης το Φθινόπωρο, στην οποία η Τουρκία θα έχει εποικοδομητικότερη στάση. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, περίπου ανάλογες απόψεις για τα ψηφίσματα είχαν εκφραστεί και από στελέχη της Γραμματείας.

Όλες οι υπόλοιπες χώρες ζήτησαν η παράγραφος να παραμείνει ως είχε στο προηγούμενο ψήφισμα. Η Βρετανία ενημέρωσε ότι θα στείλει το πρωί νέο προσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε σιωπηρή διαδικασία και στη συνέχεια θα λάβει την τελική του μορφή για να υιοθετηθεί 24 ώρες αργότερα, την Πέμπτη.

Να σημειωθεί ότι στην ίδια παράγραφο είχε προστεθεί η αναφορά στην 4η παράγραφο του διατακτικού του ψηφίσματος 716, τις παραμονές της συνάντησης Γκουτέρες, Αναστασιάδη και Ακιντζί, στο Βερολίνο, με στόχο να διευκολυνθεί ο τότε Τουρκοκύπριος ηγέτης να αποδεχθεί τους όρους αναφοράς και να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Τελικά οι όροι αναφοράς εγκαταλείφθηκαν από τον ίδιο το ΓΓ του ΟΗΕ, Τουρκία και Τουρκοκύπριοι μιλούν για δύο κράτη, αλλά η αναφορά στο 716 παρέμεινε και τώρα η Βρετανία ζητά περαιτέρω αλλοίωση των προνοιών των ψηφισμάτων.

Το ψήφισμα που θα υιοθετηθεί την Πέμπτη, θα ανανεώνει τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ένα έτος, ενώ ζητά από τον ΓΓ του ΟΗΕ κάθε έξι μήνες να υποβάλει έκθεση για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ασύλληπτη τραγωδία στο Τέξας-Νεκρή εννιάχρονη που ήταν στην κατασκήνωση, αγνοούνται άλλα 19 παιδιά
Ζητά διερεύνηση για την πυρκαγιά σε βαν με εθνοφρουρούς ο Δίπλαρος-«Μετέφερε περισσότερους από το όριο»
Εξελίξεις τις επόμενες ημέρες για την έφεση Τυχικού-Αρχίζει η διαδικασία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα-«Η συνέχιση του πολέμου εξυπηρετεί τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς»
Μαραθώνια δικαστική διαδικασία για βαρυποινίτη και επιχειρηματία-Εκτός κάδρου τα ναρκωτικά, «δεν επιβεβαιώθηκε η παροχή προστασίας»
Κόλαση πυρός στην Εύβοια-Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά (vids&pics)
Κυνηγούν τον... κανένα για να κερδίσουν τους πολίτες τα κόμματα-Πλήρης η απογοήτευση της κοινωνίας
Οι προεκτάσεις από το χαστούκι του ΕΔΑΔ, το ζήτημα του ανέλεγκτου του Εισαγγελέα και η πολιτική ευθύνη
Με ίσες αποστάσεις και αόριστες συστάσεις τα προσχέδια των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο
Υπό πίεση η Δικαιοσύνη... Παρενέργειες λόγω Βαρωσιώτου και ΕΔΑΔ, νομικά σφάλματα με διαφορετικό απόηχο