Ικανοποιημένος από το Σ.Α. ο ΥΠΕΞ-«Ισχυρό εργαλείο στις προσπάθειες μας»
11:09 - 24 Ιουλίου 2021
«Η Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για συνέχιση της προσπάθειας για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κος Χριστοδουλίδης αναφέρεται στις διπλωματικές προσπάθειες που προηγήθηκαν της δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, λέγοντας ότι «η προσπάθεια συνεχίζεται τόσο σε επίπεδο ΗΕ όσο και σε επίπεδο ΕΕ. Άξια αναφοράς θεωρώ την υποστήριξη των θέσεων μας από σημαντικό αριθμό Κρατών του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς επίσης την ενεργοποίηση εταίρων μας από την περιοχή, που είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν σημαντικές αλλαγές από το πρώτο προσχέδιο στο τελικό αποτέλεσμα».
Σε ό,τι αφορά στα επόμενα βήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, ο κος Χριστοδουλίδης επισημαίνει πως, «η προσπάθεια συνεχίζεται αξιοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στην διάθεση μας».
Πώς φτάσαμε στο τελικό κείμενο
Με το κείμενο συμφώνησαν και τα 15 (μόνιμα και μη μόνιμα) μέλη του ΣΑ, μετά από έντονες διαβουλεύσεις επί των τριών σχεδίων που παρουσίασε η Βρετανία. Το τρίτο σχέδιο ήταν βελτιωμένο σε σχέση με τα δύο προηγούμενα, και αυτό επετεύχθη με την προσωπική παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, αλλά και προσπάθειες της Κίνας, Ρωσίας, της Ινδίας και της Ιρλανδίας. Συνεχείς ήταν και οι επαφές με όλα τα μέρη των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου Νίκου Δένδια και Νίκου Χριστοδουλίδη.
Παρά το γεγονός ότι η Βρετανία επιχείρησε στα σχέδια της προεδρικής δήλωσης που παρουσίασε να αποφύγει την αναφορά στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ, δεν το πέτυχε, αφού ήταν έντονη η απαίτηση Λευκωσίας και Αθηνών για ρητή απόδοση ευθυνών. Στην προεδρική δήλωση της 9ης Οκτωβρίου 2020 γινόταν αναφορά «σε δηλώσεις που έγιναν στην Άγκυρα» χωρίς να προσδιορίζονται αυτοί που τις έκαναν. Κάτι παρόμοιο ήθελε να επαναληφθεί και πάλι η Βρετανία η οποία βρισκόταν σε επαφή με την Τουρκία. Αυτή η συνεννόηση μεταξύ Άγκυρας και Λονδίνου έχει σημασία, καθώς Τουρκία και Βρετανία είναι οι δύο εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων της Κύπρου.
Η σειρά της ΕΕ τώρα
Μετά την τοποθέτηση του Συμβουλίου του ΟΗΕ, αναμένεται να υπάρξει κίνηση και εκ μέρους της ΕΕ, η οποία τηρούσε στάση αναμονής, παρά τη σαφή καταδίκη από τον Ζοζέπ Μπορέλ και αριθμό κρατών μελών. Το θέμα των Βαρωσίων θα τεθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ζήτησε ισχυρή αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να υπάρξει αναστροφή των έκνομων τουρκικών ενεργειών σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Όπως ανέφερε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριο Πελεκάνος, ο πρόεδρος Μισέλ διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ο ίδιος βρισκόταν εν αναμονή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και η ΕΕ θα αντιδράσει περαιτέρω αναλόγως. Ο κ. Μισέλ αναφέρθηκε και στις συστάσεις που είχε κάνει ο ίδιος προς τον Ταγίπ Ερντογάν για να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες στην Αμμόχωστο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Στα μέτρα της Λευκωσίας η δήλωση του Σ.Α για Βαρώσι-Το πλήρες κείμενο καταδίκης
- Ρητή καταδίκη Ερντογάν και Τατάρ από Σ.Α-Παραπέμπει στα δύο ψηφίσματα για Βαρώσι
- Μυγιάστηκε ο Τατάρ… «Ας το πάρουν, τι να κάνω το διαβατήριο; Φόρεσα σάβανο»
- Βούλωσαν τα αφτιά στην κατσάδα του Σ.Α. οι Τούρκοι-Τα επόμενα στάδια αντίδρασης