Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία, έκτακτη σύσκεψη Χατζηπαντέλα-Πέραν του 90% η πληρότητα
10:06 - 23 Ιουλίου 2021
Στα όριά του έχει φέρει το σύστημα υγείας της χώρας, η ραγδαία αύξηση των ασθενών με covid στα νοσοκομεία. Η χθεσινή εκτόξευση στις εισαγωγές, προκάλεσε μεγάλη ανησυχία με τον υπουργό Υγείας να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη στις 11:00 το πρωί για να ενημερωθεί για την κατάσταση από τον ΟΚΥπΥ. Εάν συνεχίσουν οι ροές ασθενών για ακόμη λίγες ημέρες, πάντως, θα κινδυνεύσει το σύστημα υγείας και τότε τα νέα έκτακτα μέτρα θα είναι μονόδρομος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέσσερις θάνατοι και 1046 τα νέα κρούσματα-Mayday από νοσηλευτήρια
Η κατάσταση όπως εξελίσσεται στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι άκρως ανησυχητική, αφού η συνολική πληρότητα τους ξεπέρασε το 90% για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας. Το ζήτημα που προκύπτει, ωστόσο, δεν είναι τόσο διαθεσιμότητας κλινών, αλλά έλλειψης προσωπικού αφού απουσιάζουν με άδεια αναπαύσεως αρκετοί γιατροί και νοσηλευτές, που έδωσαν μεγάλες μάχες τους τελευταίους 15 μήνες.
Ο ΟΚΥπΥ τρέχει να αναπτύξει κλίνες, εν μέσω πυρών από τις συντεχνίες για το πλάνο διαχείρισης. Όπως όλα δείχνουν θα ριχθεί στη μάχη τις επόμενες μέρες και το Νοσοκομείο Πάφου. Επιπρόσθετα εγκρίθηκε η άμεση πρόσληψη 20 νοσηλευτών και θα προσκληθούν και απόφοιτοι νοσηλευτικών σχολών να δηλώσουν ενδιαφέρον. Το Δ.Σ του οργανισμού, ενέκρινε την Πέμπτη και το σχέδιο κινήτρων σε γιατρούς και νοσηλευτές, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα κληθούν να αγοράσουν βάρδιες και εφημερίες. Το θέμα είναι, όμως, εάν θα μπορέσει να γίνει έγκαιρα η στελέχωση. Ο υπουργός Υγείας είχε χθες συνάντηση με τις συντεχνίες των νοσηλευτών, όπου συζητήθηκε το θέμα της υπερωριακής απασχόλησης.
Παρά τις εκτιμήσεις για σταθεροποίηση στις νοσηλείες στα μέσα της εβδομάδας, μέσω εξισορρόπησης των νοσηλειών με τα εξιτήρια, αυτό δεν έγινε, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Τα κύματα ασθενών να συνεχίζουν αδιάκοπα και τρία νοσοκομεία, της Λεμεσού, της Αμμοχώστου και της Λάρνακας να έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους. Χειρότερη είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Λεμεσού, όπου έχουν γεμίσει και οι 90 κλίνες που ετοιμάστηκαν για ασθενείς με κορωνοϊό.
Οι νοσηλείες της χθεσινής ημέρας προκάλεσαν μεγάλο προβληματισμό. Χθες βράδυ ανακοινώθηκε πως οι νοσηλείες έφτασαν τις 264 (σ.σ 21 περισσότερες από την προηγούμενη ημέρα), πλησιάζοντας απειλητικά το όριο των 300 που είναι οι περισσότερες για covid, που καταγράφηκαν μέχρι στιγμής. Οι σοβαρά νοσούντες ασθενείς είναι 68, με 28 από αυτούς να είναι διασωληνωμένοι.
Το χειρότερο ωστόσο, είναι πως αυξήθηκαν κατακόρυφα οι θάνατοι ασθενών από τη νόσο covid-19. Συνολικά αυτό το μήνα καταγράφηκαν 20 θάνατοι, οι 15 εκ των οποίων τις τελευταίες επτά ημέρες. Από άποψης αριθμού κρουσμάτων εξάλλου, ο μήνας που διανύουμε θα είναι ο χειρότερος από την αρχή της πανδημίας, αφού σε 22 ημέρες καταγράφηκαν 19,447 κρούσματα (σ.σ ο χειρότερος μήνας ήταν ο Απρίλιος με 20.045 περιστατικά). Τα συνολικά περιστατικά στη χώρα μας δε, πλησιάζουν πλέον τις εκατό χιλιάδες.
Έπειτα από μεγάλο διάστημα, εν τω μεταξύ εντοπίστηκαν συρροές κρουσμάτων σε οίκους ευγηρίας στη Λάρνακα και τη Λεμεσό, χωρίς να έχουν δοθεί λεπτομέρειες για το πώς προέκυψαν.
Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί η διαπίστωση πως επικρατούσα μετάλλαξη στην κοινότητα είναι πλέον η ινδική Δέλτα, που σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες είναι πέραν του 40% πιο μεταδοτική από τη Βρετανική Άλφα. Η πρόωρη επικράτηση της Δέλτα, που εκτιμάτο ότι θα κυριαρχούσε μέσα στο φθινόπωρο, έχει προσθέσει ένα μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσπάθεια για περιορισμό της μεγάλης διασποράς, που εδώ και εβδομάδες αφορά σε ολόκληρη την Κύπρο.
Βλέπει ειδικούς ο Χατζηπαντέλας
Τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα, θα καθορίσουν και τη συνέχεια αφού εάν συνεχίσουν να αυξάνονται με τους ίδιους ρυθμούς οι νοσηλείες, τότε θα ληφθούν έκτακτα μέτρα για να προστατευθεί το σύστημα υγείας.
Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας αναμένεται να έχει συνάντηση τη Δευτέρα με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, που δεν συνήλθαν αυτή την εβδομάδα, με στόχο να συζητηθεί η επιδημιολογική εικόνα. Εάν και το Σαββατοκύριακο συνεχίσουν οι αυξητικές ροές ασθενών στα δημόσια νοσηλευτήρια, τότε θα ζητηθούν εισηγήσεις από τους επιστήμονες για αναχαίτιση της κατάστασης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Τρεις… χειρότερα τα δεδομένα της Κύπρου από τις χώρες της ΕΕ-Σε τεντωμένο σχοινί
- Ολοκληρωτική ανατροπή σε δύο μήνες-Επικράτησε 100% η μετάλλαξη Δέλτα
- Ανταποκρίθηκαν στα κίνητρα για εμβολιασμούς οι νέοι-Πού υπάρχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον