Μυγιάστηκε ο Τατάρ… «Ας το πάρουν, τι να κάνω το διαβατήριο; Φόρεσα σάβανο»
16:31 - 23 Ιουλίου 2021
Δεν θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού η προσπάθεια αφαίρεσης των διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας από «αξιωματούχους» της «τδβκ», λόγω του βήματος που θα γίνει στο Βαρώσι, σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, όπως γράφει η «Ντιγιαλόγκ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζήτησε ισχυρή αντίδραση ΕΕ για τα Βαρώσια ο Πρόεδρος, τον... διαβεβαίωσε ο Μισέλ
Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, κληθείς από την εφημερίδα να σχολιάσει πληροφορίες ότι στην πρόσφατη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρότεινε την αφαίρεση των διαβατηρίων της ΕΕ από Τουρκοκύπριους πολιτικούς και την παρεμπόδιση της διέλευσης πολιτών τρίτων χωρών στα κατεχόμενα ως απάντηση στις κινήσεις του καθεστώτος στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού, ο κ. Τατάρ είπε ότι «εκείνα τα διαβατήρια δεν είναι ελληνοκυπριακά διαβατήρια. Είναι διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχουν και οι Τουρκοκύπριοι δικαίωμα να τα παίρνουν. Οι Τουρκοκύπριοι, ως επί το πλείστον, πήραν αυτό το διαβατήριο για να αποκτήσουν την ελευθερία να ταξιδεύουν. Έχω και εγώ, αλλά δεν το χρησιμοποιώ καθόλου. Αν θα το πάρει η ελληνοκυπριακή διοίκηση, ας το πάρει. Δεν είναι και πολύ σημαντικό. Εμείς διεξάγουμε αγώνα κυριαρχίας. Τι να κάνω το διαβατήριο, φόρεσα το σάβανό μου, ξεκίνησα αυτό τον δρόμο».
Αναφερόμενος εκ νέου στην απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από την ελληνοκυπριακή κοινότητα, ο Τατάρ είπε ότι «Παρά ταύτα, εκείνοι αναγνωρίστηκαν ενώπιον της ΕΕ. Η τουρκική πλευρά δεν επιβραβεύτηκε επειδή είπε ναι. Κανείς δεν αντιτάχθηκε σε αυτά που έκαναν οι Ελληνοκύπριοι. Εμείς είμαστε οι ουσιαστικά αδικημένοι. Αυτή είναι δικαιοσύνη; Τώρα χρησιμοποιούν το ατού του διαβατηρίου για να μας συνθλίψουν. Δεν έχει και πολύ σημασία διότι όσοι πήραν διαβατήριο το πήραν μόνο για να μπορούν να ταξιδεύουν».
Ο κ. Τατάρ προέβαλε εκ νέου τον ισχυρισμό ότι το δεύτερο άνοιγμα που θα πραγματοποιηθεί στο Βαρώσι θα γίνει κατά τρόπο δίκαιο, σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο και προστατεύοντας τα δικαιώματα όλων. Υπενθυμίζοντας ότι το Βαρώσι παρέμεινε κλειστό 47 χρόνια, ο Τατάρ υποστήριξε ότι δεν αξιοποιήθηκαν εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς οι ευκαιρίες που δόθηκαν για να αποκτήσει εκ νέου ζωή η πόλη και ισχυρίστηκε ότι «δεν μπορεί να μείνει κλειστό για ακόμα 47 χρόνια το Βαρώσι. Αυτό δεν είναι προς όφελος κανενός. Εμείς θα κάνουμε το άνοιγμα κατά τρόπο δίκαιο και σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο. Ούτως ή άλλως, την απόφαση σε σχέση με τις περιουσίες θα την λαμβάνει η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών που αναγνωρίζεται διεθνώς».
Αναφέροντας ότι ότι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν λύση και δεν εγκατέλειψαν το τραπέζι, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι «εμείς δεν καβγαδίζουμε με κανέναν. Συναντιόμαστε με όλους. Για παράδειγμα σήμερα [χθες] συναντήθηκα με τον Συντονιστή της Διαδικασίας Επίλυσης του Κυπριακού του Υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ajay Sharma και τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου, Stephen Lillie. Το εξήγησα ανοικτά και σε αυτούς: ‘Θέλουμε λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Δεν έχουμε κλείσει το τραπέζι’. Είμαστε υπέρ μιας δίκαιης, ίσης και μόνιμης λύσης. Και το θέμα των διαβατηρίων που έθεσε τώρα η ελληνοκυπριακή διοίκηση πλήττει τη διαδικασία της λύσης».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όμηρος των επιλογών της η Κύπρος-Το σύνδρομο της Στοκχόλμης και άλλα φαινόμενα