Τρεις… χειρότερα τα δεδομένα της Κύπρου από τις χώρες της ΕΕ-Σε τεντωμένο σχοινί
17:37 - 22 Ιουλίου 2021
Συνεχίζει να έχει τα χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα στην ΕΕ η Κύπρος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC. Η χώρα μας παραμένει η μοναδική χώρα που βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο, στο χάρτη επικινδυνότητας ενώ σε αυτόν έχουν προστεθεί περιοχές της Ισπανίας που είναι η αμέσως επόμενη χειρότερη χώρα.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων η αθροιστική επίπτωση 14 ημερών της Κύπρου είναι η χείριστη ανάμεσα σε 30 χώρες, αφού καταγράφει 1,068 περιστατικά της covid ανά 100,000 πληθυσμού. Η αμέσως χειρότερη χώρα είναι η Ισπανία με 377/100,000. Ακολουθεί η Πορτογαλία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, που καταγράφουν ωστόσο πολύ χαμηλότερα κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού.
Αν και παρατηρείται μία σταθεροποίηση τις τελευταίες ημέρες, αφού τα κρούσματα κυμαίνονται ημερησίως γύρω στα 1,000, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός αφού εκφράζονται φόβοι για νέες πιέσεις στο σύστημα υγείας. Οι εκτιμήσεις του Υπουργείου Υγείας είναι ότι ενδέχεται τις επόμενες ημέρες να εξισορροπηθούν εξιτήρια και εισαγωγές και να σταθεροποιηθούν οι νοσηλείες, με το ζητούμενο να είναι να παραμείνουν κάτω από 300.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ολοκληρωτική ανατροπή σε δύο μήνες-Επικράτησε 100% η μετάλλαξη Δέλτα
Ωστόσο ουδείς μπορεί να προβλέψει, μετά βεβαιότητας, τη συνέχεια αφού υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να ανατρέψουν τις εκτιμήσεις. Ένας από αυτούς είναι η μετάλλαξη Δέλτα που με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, έχει επικρατήσει πλήρως στη κοινότητα γεγονός πολύ ανησυχητικό. Κι αυτό επειδή πρόκειται για ένα πολύ μεταδοτικό στέλεχος που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα από τη μια στιγμή στην άλλη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test που θα λειτουργήσουν την Παρασκευή
Στο Υπουργείο Υγείας, βρίσκονται σε στάση αναμονής προκειμένου να διαφανεί η απόδοση των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή στις 20 Ιουλίου και επέκτειναν την προσκόμιση του SafePass. Τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας, θα έχει συνάντηση με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, με τα οποία θα συζητήσεις τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα ζητήσει εισηγήσεις.
Οι ελπίδες για περιορισμό της διασποράς, που είναι αυτή τη στιγμή το ζητούμενο, έχουν εναποτεθεί στους εμβολιασμούς, με το στόχο να είναι η θωράκιση του 80% του πληθυσμού μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανταποκρίθηκαν στα κίνητρα για εμβολιασμούς οι νέοι-Πού υπάρχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον