Προβληματισμός Βαρωσιωτών από τις εξαγγελίες-«Να πάω και να διοικεί ο Τούρκος;»

Οι εξαγγελίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Αμμόχωστο, μεταξύ των οποίων και το άνοιγμα του 3,5% της περίκλειστης πόλης για να επιστρέψουν οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι, υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, άρχισε να βάζει σε μεγάλες σκέψεις, όσους θα δικαιούνται να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι πρώτες αντιδράσεις για το Βαρώσι-Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ, ανησυχία Βρυξελλών

Μια από αυτούς, η κ. Δήμητρα Κλεόπα, η οποία εκδιώχθηκε πριν από 47 χρόνια από την οικία της, στην Αγία Ζώνη. Μόλις άκουσε τη λέξη Αμμόχωστος, η πρώτη της κουβέντα ήταν «αγγίζεις μια ανοιχτή πληγή». Μια ανοιχτή πληγή, που ειδικά αυτή τη στιγμή, που νιώθουν την Αμμόχωστο να χάνεται, έχει μεγαλώσει και πονάει περισσότερο…

Μιλώντας στον REPORTER, μετά τις εξαγγελίες των Τούρκων, η κ. Κλεόπα παρουσιάστηκε από τη μια έτοιμη να επιστρέψει στην πόλη που γεννήθηκε, αλλά από την άλλη είναι γεμάτη ερωτήματα και ανησυχίες.

«Κανένας που δεν είναι πρόσφυγας δεν μπορεί να καταλάβει τον πόνο μας. Όπως εμείς δεν μπορούμε να καταλάβουμε μια μάνα που έχασε το παιδί της, έτσι, κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να μας καταλάβουν εμάς.

Η πρώτη μου αντίδραση όταν το έμαθα, είπα ότι εγώ θα πάω. Αυτό είπα. Όταν έκατσα και το σκέφτηκα, είπα ποιος θα με διοικεί; Ο Τούρκος; Μετά ήρθε η αδελφή μου και το συζητήσαμε. Μου είπε ότι οι Τούρκοι κάνουν ότι έκαναν και στην Κωνσταντινούπολη. Αφαιρούν όλες τις ελληνικές περιγραφές, όπως έκαναν και εκεί. Μετά τους κάλεσαν να πάνε πίσω και τους έκαναν τον βίο αβίωτο, με αποτέλεσμα να φύγουν.

Εγώ θέλω να πάω πίσω. Αλλά πώς θα πάω; Θα πάω να με διοικούν οι Τούρκοι; Και ποια είναι η ασφάλεια μου; Με ποιες προϋποθέσεις; Δεν ξέρω. Το τι μέλλει γενέσθαι, κανένας δεν το ξέρει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα... εισβολή ανήμερα της Εισβολής-Υπό πολιτικό καθεστώς τμήμα του Βαρωσιού

«Μακάρι να ήξερα να σας απαντήσω…»

Το σπίτι της, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει, χρειάζεται κατεδάφιση και δεν μπορεί να πάει κάποιος και να κατοικήσει. Αφαιρέθηκαν οι πόρτες, τα παράθυρα και τα πλακάκια. Έμειναν μόνο οι τέσσερις τοίχοι…

«Γύρω από το σπίτι φύτρωσαν άγρια χόρτα και κάκτοι. Άρα τι; Θα μου δώσει ο Τούρκος εκείνο το κομμάτι και θα μου πει έλα σάστο; Κι άμα το κτίσω και μετά να έρτει να μου πει φύε; Μακάρι να ήξερα να σας απαντήσω τι θα κάνω…

Το μήνυμά μου όμως στους Αμμοχωστιανούς, ένα είναι. Να πάρουν τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, τους φίλους τους από άλλες πόλεις, να πάνε να δουν την Αμμόχωστο, πριν η πόλη αρχίσει να καταστρέφεται παντελώς.

Αν δεν πάρω εγώ την κόρη μου ή την εγγονή μου, δεν θα ξέρουν τι είναι. Και μην ακούτε που λένε να μην πηγαίνουμε στην Αμμόχωστο, τζιαι τζείνοι ποτζί τζιαι εμείς ποδα. Να πάνε να δούνε όλοι την Αμμόχωστο.

Επίσης, δεν θέλω να ακούω ότι όσοι θα πάνε πίσω είναι προδότες. Εγώ αν αποφασίσω να πάω πίσω, προδότης δεν είμαι. Αυτό νιώθω, αυτό κάμνω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χάρτης: Αυτή είναι η περιοχή που ανοίγουν οι Τούρκοι στο Βαρώσι

Η πρώτη ανάγνωση Αρέστη και η πληροφορία για ΕΒΚΑΦ

Από την πλευρά του ο Δικαστής Γεώργιος Αρέστη, ο οποίος επίσης κατάγεται από την Αμμόχωστο, έκανε την πρώτη ανάγνωση των εξαγγελιών του Ερντογάν, καταλήγοντας στο συμπέρασμα, ότι οι Τούρκοι ξεκινούν τη σαλαμοποίηση της πόλης.

«Με εκπλήττει αυτό το 3,5%, του 17% της περίκλειστης πόλης, γιατί ξεκινούν αυτή τη σαλαμοποίηση. Φαίνεται ότι το έκαναν αυτό για να περιορίσουν τις αντιδράσεις και να δοκιμάσουν τις δικές μας αντιδράσεις, αλλά και του διεθνούς παράγοντα. Κάτι άλλο το οποίο με εκπλήττει, είναι το κομμάτι που επέλεξαν να ανοίξουν. Είναι ένα κομμάτι της παλιάς πόλης, με κτίρια μισοχαλασμένα, που είναι δύσκολα να διορθωθούν.

Έχω και μια πληροφορία ότι ένα μεγάλο κομμάτι αυτού του κομματιού ανήκει στο ΕΒΚΑΦ, διότι σε αυτή την περιοχή υπήρχαν καταστήματα που ήταν του ΕΒΚΑΦ επίσημα και τα ενοικίαζε σε Ελλκηνοκύπριους. Επομένως ίσως υπήρχε εκεί προηγουμένως κι άλλη περιουσία του ΕΒΚΑΦ, η οποία περιήλθε στα χέρια Ελληνοκυπρίων.

Επίσης, ο Ερντογάν αποστρτατικοποιεί αυτή την περιοχή, για να αποδίδει την ευθύνη του ανοίγματος, όχι στην Τουρκία, αλλά στο ψευδοκράτος».

Απευθυνόμενος στους συμπολίτες του, ο κ. Αρέστη, έστειλε το μήνυμα ότι «δεν πρέπει να είμαστε συνεργοί στα σχέδια της Τουρκίας, κάνοντας αιτήσεις. Αν πάμε εκεί υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, είναι ως από μόνοι μας να καταργούμε την αξία και την ισχύ των ψηφισμάτων 550 και 789. Εάν ο Ελληνοκύπριος λέει, είμαι έτοιμος να έρθω υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση να ζήσω, τότε το επιχείρημα της Τουρκίας θα είναι, “γιατί επιμένετε στην ισχύ των ψηφισμάτων”, τα οποία ρητά λένε ότι η περίκλειστη πόλη πρέπει να αποδοθεί στους μόνιμους κατοίκους της, κάτω από τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Εξάλλου, ο Ερντογάν καλεί τους Ελληνοκύπριους να κάνουν αιτήσεις. Ποιους Ελληνοκύπριους όμως; Εκείνους που έχουν περιουσίες σε αυτό το 3,5%, το οποίο δεν μας έχουν καθορίσει; Υπάρχουν απλά κάποιες πληροφορίες οι οποίες εξάγονται από το γεγονός ότι έχουν καθαρίσει κάποια περιοχή. Γιατί δεν ανοίγουν το παραλιακό μέτωπο που το καθάρισαν και έβαλαν και ομπρέλες στην παραλία; Τι παιχνίδι παίζεται; Είναι αυτά που πρέπει το επίσημο κράτος να απαντήσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα τέσσερα διαβήματα της Κυβέρνησης για το Βαρώσι-Σαφάρι επαφών του ΥΠΕΞ

Πικρή γεύση για Τράγκολα-Ιακώβου

Άλλοι δύο γνωστοί Βαρωσιώτες, ο Παύλος Ιακώβου, διαχειριστής της σελίδας «Αμμόχωστος η πόλη μας», καθώς και o πρώην διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας, παρότι ανέμεναν μια τέτοια κίνηση από τους Τούρκους, είναι πικραμένοι από την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι, «νιώθουμε πολύ απογοητευμένοι, θυμωμένοι, προδομένοι, αγανακτισμένοι. Κατάφερε το δίδυμο Ερντογάν-Τατάρ να διχάσει και τους Βαρωσιώτες αυτή τη στιγμή. Οι Βαρωσιώτες πιστεύουν ότι η πόλη χάνεται. Έκανε και τα εγκαίνια του δημοτικού μας κήπου, το οποίο θα ονομάσει εθνικό πάρκο.

Περιμένουμε τις εξελίξεις, γιατί αυτή τη στιγμή νιώθουμε ότι είμαστε μέσα στον ωκεανό χωρίς καπετάνιο.  Είμαστε μέσα σε ένα ωκεανό και δεν ξέρει κανένας τι γίνεται, αλλά και ποιες είναι οι επόμενες στιγμές για την πόλη μας. Το πιο βασικό είναι ότι δήλωσε “ΘΑ ανοίξει”, αλλά ξέρουμε τη νοοτροπία των Τουρκοκυπρίων ξέρουμε ότι όταν λένε κάτι, το κάνουν.

Αυτά τα πράγματα τα περιμέναμε. Εμείς προειδοποιούσαμε τα τελευταία χρόνια σε επικοινωνία που είχαμε με τις Κυβερνητικές Υπηρεσίες. Πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι και ενωμένοι. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Δεν πρέπει να κατηγορήσει κανένας κανέναν. Η ενότητα είναι αυτή που θα μας δέσει περισσότερο».

Με τη σειρά του ο κ. Τράγκολας υπέδειξε πως, «αυτό που έγινε ήταν κάτι αναμενόμενο. Εξάλλου, τα έργα που έκαναν μέσα μιλούσαν από μόνα τους. Δεν ήταν καθόλου έκπληξη. Μπήκα μέσα στο Βαρώσι και είδα τα έργα με τα μάτια μου. Εμείς πρέπει πλέον να περιμένουμε τις αντιδράσεις της Κυβέρνησης, του Δήμου Αμμοχώστου και του κόσμου της Αμμοχώστου, οι οποίες πρέπει να είναι έμπρακτες. Έκαναν τις εξαγγελίες, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες, ούτως ώστε να μπορεί ο μέσος Βαρωσιώτης να πάρει μια πρώτη απόφαση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ερντογάν: Κάποιοι Ελληνοκύπριοι οραματίζονται σφαγές όπως αυτές που γίνονταν πριν το 1974

Δειτε Επισης

Πυκνή ομίχλη στον αυτοκινητόδρομο κοντά στο ΓΣΠ και σε περιοχές στη Λευκωσία-Προσοχή συνιστά η Αστυνομία
Μακελειό στο Μαγδεμβούργο: «Ψυχοπαθής» ο δράστης, «μισούσε τους πάντες»
Για παραβίαση «εθνικού εναέριου χώρου» από γαλλικά μαχητικά, κάνει λόγο το «υπεξ»
Αναχώρησαν από το λιμάνι Λεμεσού 1200 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα
Δέκα χρόνια έστηνε η Μοσάντ το κόλπο με τους βομβητές που διέλυσαν τη Χεζμπολάχ-«Θέλαμε τραυματίες, όχι νεκρούς»
Νέα απάτη με τηλεφωνικές βιντεοκλήσεις-Παριστάνουν λειτουργούς της Revolut
Διόρισε Ειδική Εκπρόσωπο για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή ο ΠτΔ
Γυρίζουν την πλάτη στους θεσμούς οι Κύπριοι-Πάνω από τους μισούς δεν τους εμπιστεύονται
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»
Συνελήφθη σε υπό ανέγερση πολυκατοικία ο δραπέτης-Most Wanted στη Σουηδία για απάτη εκατομμυρίων