Ευχαρίστησε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ για την στάση των ΗΠΑ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις ο Χριστοδουλίδης

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν είχε το απόγευμα ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στο πλαίσιο του σαφάρι τηλεφωνικών επικοινωνιών, που διεξάγει τις τελευταίες ώρες ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επικοινώνησε και με τον Αμερικανό ομόλογό του, στον οποίο εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την ξεκάθαρη θέση των ΗΠΑ, απέναντι στις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια, που παραβίασαν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.  

Από πλευράς του, ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα σπρώξουν για ισχυρή απάντηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας σε σχέση με τις προκλητικές ενέργειες των Τ/κ και της Τουρκίας σχετικά με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Μπλίνκεν αναφέρεται στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά την οποία επαναβεβαίωσε ότι «οι ΗΠΑ καταδικάζουν την τ/κ ανακοίνωση με την στήριξη της Τουρκίας για τα Βαρώσια».

«Αυτό είναι απαράδεκτο και μη συμβατό με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Θα σπρώξουμε για μια ισχυρή απάντηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», αναφέρει στην ανάρτησή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η παρέμβαση Μπλίνκεν

Υπενθυμίζεται ότι με δημόσια τοποθέτηση του ιδίου του υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε στις χθεσινές εξαγγελίες του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, για τα Βαρώσια. Σε γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το βράδυ, ο Αντονι Μπλίνκεν υπογραμμίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την ανακοίνωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη μεταφορά τμημάτων των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο.

«Αυτή η κίνηση είναι σαφώς ασυμβίβαστη με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία απαιτούν ρητά Βαρώσια να διοικούνται από τα Ηνωμένα Έθνη. Από τον Οκτώβριο του 2020, όταν οι Τουρκοκύπριοι, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ανακοίνωσαν το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων και άρχισαν να αναλαμβάνουν δράσεις για την εφαρμογή αυτής της απόφασης, Τουρκοκύπριοι και Τουρκία έχουν αγνοήσει τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιστρέψουν τα μονομερή τους βήματα στα Βαρώσια», σημειώνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις Τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για διευθέτηση.

«Προτρέπουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να αντιστρέψουν την απόφασή τους που ανακοινώθηκε σήμερα και όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τον Οκτώβριο του 2020», αναφέρει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με ομοειδείς εταίρους «για να παραπέμψουν αυτήν την κατάσταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα προτρέψουν μια ισχυρή αντίδραση».

Δειτε Επισης

Κυνηγούν τον... κανένα για να κερδίσουν τους πολίτες τα κόμματα-Πλήρης η απογοήτευση της κοινωνίας
Με ίσες αποστάσεις και αόριστες συστάσεις τα προσχέδια των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο
Επιμένει ο Τατάρ-Απηύθυνε έκκληση σε Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας για άρση της «απομόνωσης» Τ/κ
Ο Όζτσιναρ συμμετείχε σε συνεδρίαση του ΣτΕ μεταδίδουν τα κατεχόμενα
Α. Δημητρίου: Ο ΔΗΣΥ συνεχίζει ως πυλώνας σταθερότητας 49 χρόνια μετά την ίδρυση του
Θέματα διμερούς συνεργασίας και επικείμενης πολυμερούς για Κυπριακό συζήτησαν ΠτΔ και Λάμι
Εθνικός στόχος το Σένγκεν, όχι «σκληρό σύνορο» η Πράσινη Γραμμή-Τα οφέλη για τους πολίτες και την οικονομία
Ραουνά: Στην κυπριακή Προεδρία θα αναδειχθεί τι σημαίνει κράτος υπό κατοχή
Λάμι: Το ΗΒ υποστηρίζει σταθερά την διαδικασία λύσης υπό τον ΟΗΕ
Ζητήματα που απασχολούν τους παθόντες και ανάπηρους πολέμου συζήτησε με την οργάνωσή τους ο Πρόεδρος