Νουρής: Η Σλοβενική Προεδρία να συμβάλει στο δίκαιο και βιώσιμο σύστημα ασύλου και μετανάστευσης

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής εξέφρασε την προσδοκία η Σλοβενική Προεδρία της ΕΕ να συμβάλει στις προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει κατάληξη σε ένα κοινό, δίκαιο και βιώσιμο σύστημα ασύλου και μετανάστευσης.

Ο ΥΠΕΣ συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου έθεσε την αναγκαιότητα αποτελεσματικής στήριξης της Κύπρου στο μεταναστευτικό.

Σε δήλωση στα ΜΜΕ πριν από την έναρξη της Άτυπης Συνόδου, εξέφρασε τη ικανοποίηση του για την σύγκληση με φυσική παρουσία του Συμβουλίου, υποδεικνύοντας ότι η συζήτηση για την πρόοδο σε ό,τι αφορά στο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση έχει θεμελιώδη σημασία για την Κύπρο.

Πρόσθεσε πως ως κράτος μέλος πρώτης γραμμής, είναι έτοιμος να ανταλλάξει απόψεις με τους ομολόγους του με στόχο την οικοδόμηση ενός βιώσιμου και δίκαιου νέου συστήματος ασύλου στην ΕΕ μακριά από γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Σε παρέμβαση εξάλλου στο γεύμα εργασίας των Υπουργών Εσωτερικών που διοργάνωσε η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο κ. Νουρής τόνισε την αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι συζητήσεις επί του συνόλου των θεμάτων της Συμφωνίας και όχι αποσπασματικά, ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη εφαρμογή των αρχών της αλληλεγγύης και της ευθύνης. Χαρακτήρισε απογοητευτικό το γεγονός ότι, παρά την ύπαρξη ξεκάθαρου νομικού πλαισίου στην ίδια την Συνθήκη της ΕΕ, αυτό παραμένει ανεφάρμοστο.

Η Κύπρος σαν χώρα πρώτης γραμμής, τόνισε ο Υπουργός, προσδοκά από τους εταίρους της, την ανάληψη πραγματικών και αποτελεσματικών δράσεων που θα απαμβλύνουν το πρόβλημα και πρόσθεσε ότι η Τουρκία, συστηματικά προωθεί στη βάση σχεδίου, παράτυπους μετανάστες μέσω των κατεχομένων εδαφών στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, αρνούμενη κάθε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Νουρής είπε πως η εργαλειοποίηση αυτών των μεταναστών από την Τουρκία, δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορη την ΕΕ, τη στιγμή μάλιστα που η ίδια λαμβάνει γενναιόδωρη χρηματοδότηση προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, στη βάση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας του 2016.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι τα όσα σήμερα συμβαίνουν στη Λιθουανία με την συστηματική προώθηση παράτυπων μεταναστών από το καθεστώς Λουκασιένκο, συμβαίνουν στη Κύπρο τα τέσσερα τελευταία χρόνια από την Τουρκία και το καθεστώς στα κατεχόμενα εδάφη μας.

Δειτε Επισης

Κυνηγούν τον... κανένα για να κερδίσουν τους πολίτες τα κόμματα-Πλήρης η απογοήτευση της κοινωνίας
Με ίσες αποστάσεις και αόριστες συστάσεις τα προσχέδια των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο
Επιμένει ο Τατάρ-Απηύθυνε έκκληση σε Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας για άρση της «απομόνωσης» Τ/κ
Ο Όζτσιναρ συμμετείχε σε συνεδρίαση του ΣτΕ μεταδίδουν τα κατεχόμενα
Α. Δημητρίου: Ο ΔΗΣΥ συνεχίζει ως πυλώνας σταθερότητας 49 χρόνια μετά την ίδρυση του
Θέματα διμερούς συνεργασίας και επικείμενης πολυμερούς για Κυπριακό συζήτησαν ΠτΔ και Λάμι
Εθνικός στόχος το Σένγκεν, όχι «σκληρό σύνορο» η Πράσινη Γραμμή-Τα οφέλη για τους πολίτες και την οικονομία
Ραουνά: Στην κυπριακή Προεδρία θα αναδειχθεί τι σημαίνει κράτος υπό κατοχή
Λάμι: Το ΗΒ υποστηρίζει σταθερά την διαδικασία λύσης υπό τον ΟΗΕ
Ζητήματα που απασχολούν τους παθόντες και ανάπηρους πολέμου συζήτησε με την οργάνωσή τους ο Πρόεδρος