Παγκόσμια μέρα Νεανικών Δεξιοτήτων

Η 15η Ιουλίου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως η Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Δεξιοτήτων. Για δεύτερη συνεχή χρονιά η επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Νεανικών Δεξιοτήτων πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πανδημίας του COVID-19 που έχει συγκλονίσει την ανθρωπότητα, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της καθημερινότητας των ανθρώπων και κυρίως των νέων. Μόλις πριν λίγους μήνες τα μέτρα πανδημίας και τα συνεχή lockdown λόγω COVID-19 οδήγησαν παγκοσμίως στο κλείσιμο των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων καθώς και των ιδρυμάτων τεχνικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, απειλώντας συνθέμελα τη διαδικασία απόκτησης δεξιοτήτων κάθε είδους.

Πριν από την τρέχουσα κρίση, οι νέοι ηλικίας 15-24 ετών είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους ενήλικες να είναι άνεργοι και συχνά αντιμετώπιζαν μια παρατεταμένη περίοδο παραμονής στην ανεργία. Αυτό το πρόβλημα έχει οξυνθεί περαιτέρω στην μετά COVID-19 εποχή, καθώς οι νέοι καλούνται σήμερα να συμβάλουν στη μεγάλη προσπάθεια ανάκαμψης. Ως εκ τούτου καλούνται άμεσα να εφοδιαστούν με όλες τις αναγκαίες δεξιότητες που θα τους κάνουν πρώτιστα ανθεκτικούς και την ίδια στιγμή ικανούς να διαχειριστούν τις προκλήσεις επιτυχώς.

Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου στέκεται δυναμικά δίπλα στους νέους και τις νέες, σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν συνεχούς εκπαίδευσης και απόκτησης δεξιοτήτων με σκοπό την επιτυχή ένταξη τους στην αγορά εργασίας, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως επιχειρηματίες. Βασική επιδίωξη και όραμα του Οργανισμού Νεολαίας να συνδράμει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των νέων μέσα από το πλέγμα των προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης που διαχειρίζεται και πιο συγκεκριμένα μέσα από την εξατομικευμένή συμβουλευτική και την προσφορά βιωματικών εργαστηρίων με σκοπό την ενίσχυση βασικών κοινωνικών δεξιοτήτων των νέων και την ενδυνάμωση του χαρακτήρα τους. Περαιτέρω όμως ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου τα τελευταία χρόνια επενδύει στο σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων που στόχο έχουν την ενίσχυση βασικών και εγκάρσιων δεξιοτήτων των νέων με σκοπό την ενίσχυση του βιογραφικού τους, την επαγγελματική τους ανέλιξη και ένα καλύτερο τρόπο ζωής.

Ορισμένη από τη Γενική Συνέλευση το 2014, η Παγκόσμια Ημέρα Δεξιότητας Νέων είναι μια ευκαιρία για τους νέους, τους φορείς του δημοσιου, τα ιδρύματα τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (TVET), και τους ενδιαφερόμενους του ιδιωτικού τομέα να αναγνωρίσουν και να γιορτάσουν τη σημασία του εξοπλισμού των νέων με δεξιότητες με απώτερο σκοπό την απασχόληση, την αξιοπρεπή εργασία και την επιτυχή επιχειρηματικότητα.

Μαρία Μιλτιάδου

Υπεύθυνη Εθνικών Προγραμμάτων

Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου

Δειτε Επισης

Καρδιακοί όγκοι
Metropolis Mall: Ο Kύριος Προορισμός Αγορών, Ψυχαγωγίας και Κοινότητας στην Καρδιά της Λάρνακας
Ο 7ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Ρομποτικής Robotex και ο 1ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Αθλητικής Ρομποτικής MRC
Η γκαλερί RIANA RAOUNA παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Matete Martini “HUG EACH OTHER AGAIN” στη Λευκωσία
Πρωταθλητές στον αθλητισμό ενώνουν δυνάμεις για το Telethon
Έρχεται η απόλυτη γαστρονομική εμπειρία που κανένας λάτρης της gourmet κουζίνας δεν πρέπει να χάσει
Συμμετοχή του Σχεδίου Ανάκαμψης στην εκδήλωση για την Ημέρα Ευρώπης
Ευρωεκλογές 2024: Ανοιχτή Συζήτηση με υποψήφιους Ευρωβουλευτές
Στην Κύπρο ο John Malcovich την Πέμπτη
Η Ανθρώπινη Αγάπη στην Υπηρεσία της Ζωής: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή