Ώρα μηδέν για την Αμμόχωστο-Οι προβληματισμοί και το μήνυμα των βουλευτών της

Ανήκουν και οι τρεις στη νέα γενιά Αμμοχωστιανών που γεννήθηκαν μετά την Εισβολή. Οι τρεις εξ αυτών εξασφάλισαν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές μια έδρα στη Βουλή, εκπροσωπώντας την Επαρχία Αμμοχώστου. Και οι τέσσερις εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι με τις εξελίξεις για την περίκλειστή πόλη της Αμμοχώστου, παρουσιάζουν τις δικές τους θέσεις και προτάσεις για έξοδο από το αδιέξοδο, ενώ την ίδια ώρα στέλνουν το μήνυμα τους προς τους συμπολίτες τους Αμμοχωστιανούς.  

Νίκος Γεωργίου, Γιώργος Κουκουμάς, Χρίστος Σενέκκης και Λίνος Παπαγιάννης, μιλούν στον REPORTER για όλα όσα θα συμβούν το επόμενο διάστημα, την ίδια ώρα που εκφράζουν τις απόψεις τους σε σχέση με το πως το κράτος και τα κόμματα που εκπροσωπούν θα πρέπει να ταχθούν απέναντι στις κρίσιμες από κάθε άποψη για την Αμμόχωστο εξελίξεις

Ακολουθούν αυτούσιες οι ερωτήσεις που τέθηκαν στους τρεις βουλευτές της Επαρχίας Αμμοχώστου, όπως επίσης και οι απαντήσεις τους.

*Οι επόμενες ημέρες κρίνονται από όλους, ως πολύ κρίσιμες για την Αμμόχωστο. Ως ένας πρόσφυγας, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, πώς βιώνεις τα όσα συμβαίνουν και θα συμβούν για την κατεχόμενη πόλη που εκπροσωπείς; 

Νίκος Γεωργίου:

Εμείς η τρίτη γενιά των προσφύγων που αναγιωθήκαμε πολιτικά με το όραμα της επιστροφής στα κατεχόμενα εδάφη μας, έχοντας την Αμμόχωστο ως σύμβολο αυτού του αγώνα, αναλογιζόμαστε δυστυχώς τις διαχρονικές ευθύνες εκείνων  των πολιτικών ηγεσιών ( που ανάγονται σε βάθος χρόνου ) που δυστυχώς στέρησαν την επιστροφή στην Αμμόχωστο υλοποιώντας το δόγμα της δήθεν αμμοχωστοποίησης του Κυπριακού.

Νιώθουμε την απογοήτευση και τον φόβο της διάψευσης των οραμάτων του λαού μας και από την μη δραστική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας. Τα τεκταινόμενα στην Αμμόχωστο καθορίζουν τις τύχες του Εθνικού μας ζητήματος αλλά και θέτουν και τους προβληματισμούς για το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού.

Γιώργος Κουκουμάς: 

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε είναι εξαιρετικά οδυνηρή για τον κόσμο της Αμμοχώστου, ακόμα και για τη δική μας γενιά προσφύγων, που έχουμε γεννηθεί μετά το ‘74 στις ελεύθερες περιοχές. Αν αυτές οι εξελίξεις δεν ανακοπούν, οι Βαρωσιώτες όχι μόνο θα χάσουν οριστικά την πόλη τους αλλά θα βλέπουν τα επόμενα χρόνια να εξελίσσεται μια δεύτερη λεηλασία της πόλης από τις τουρκικές εταιρίες ανάπτυξης γης. Ενδεχομένως, να βρεθούν και ενώπιον διλημμάτων και παγίδων που θα στήσει η Τουρκία και η τ/κ ηγεσία γύρω από την επιστροφή τους υπό κατοχική διοίκηση. Το ζητούμενο βέβαια ήταν να μην βρεθούμε σε αυτό το οριακό σημείο. Για αυτό χρειάζεται όλοι να ξανασκεφτούμε τι έπρεπε και μπορούσε να γίνει τα τελευταία χρόνια προκειμένου να μην βρεθούμε εδώ. Και προπαντός τι πρέπει και μπορεί να γίνει τώρα. 

Χρίστος Σενέκκης:

Τo ζήτημα είναι ότι φτάσαμε σε ένα πάρα πολύ κομβικό σημείο γιατί φαίνεται ότι με τις ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη,  θέλει να καταργήσει οριστικά και αμετάκλητα το πλαίσιο που έγινε η προσπάθεια λύσης του Κυπριακού της προηγούμενες δεκαετίες και παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ εκφεύγει από το πλαίσιο που γινόταν η διαπραγμάτευση. 

Αυτό σημαίνει ότι μπαίνει ταφόπλακα στην επίλυση του Κυπριακού και όχι μόνο στην επιστροφή της πόλης μας. Το σημαντικό είναι ότι αφήνεται να νοηθεί ότι θα γίνει ένα κάλεσμα των ιδιοκτητών στην περίκλειστη πόλη να επιστρέψουν υπό την κατοχική διοίκηση, ούτως ώστε έμμεσα να υπάρξει ανοχή στην παρανομία και από την πλευρά των θυμάτων της εισβολής και της κατοχής. Εξίσου σημαντικό είναι ότι  σήμερα συζητούν μεταξύ τους οι πρόσφυγες ότι συζητούν το δικαίωμα τους να επιστρέψουν υπό κατοχική διοίκηση ή αν θα πρέπει συνυπολογίσουν  και την πιθανή συλλογική ζημιά που θα γίνει με τη συναίνεση στην έκδηλη παρανομία. 

Επίσης η αποδοχή του καλέσματος θα σημαίνει επί της ουσίας το άνοιγμα για εποικισμό της περίκλειστης πόλης με βάση τις λεγόμενες αποφάσεις του Επαρχιακού Δικαστηρίου της κατεχόμενης Αμμοχώστου, αφού θεωρούν ότι το 90% της περίκλειστής πόλης ανήκει στο ΕΒΚΑΦ. Συνεπώς όποιος απευθυνθεί στην λεγόμενη επιτροπή, το πιθανότερο είναι ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με αστικές αγωγές ενώπιον των ψευδοδικαστηρίων. 

Λίνος Παπαγιάννης:

Θεωρώ ότι η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν, απέδειξαν ποιος είναι ο σκοπός τους και οφείλουμε ως κράτος να δείξουμε προς την Τουρκία να αλλάξουμε στρατηγική και με κάθε δυνατό τρόπο να αλλάξουμε στρατηγική και να προκαλέσουμε με κάθε τρόπο, κόστος στην Τουρκία που δεν σημαίνει κατ΄ανάγκην ότι θα πρέπει να είναι οικονομικό για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς της. Ένα απλό παράδειγμα θα μπορούσαμε να ήταν το κλείσιμο των οδοφραγμάτων ή και η σταδιακή ανάκληση των διαβατηρίων των Τουρκοκυπρίων ξεκινώντας από τους ψευδο-αξιωματούχους. 

*Με ποιο τρόπο θεωρείς ότι θα πρέπει να αντιδράσει η πολιτική ηγεσία του τόπου μας στα όσα συμβαίνουν; Είσαι ικανοποιημένος με τα όσα έγιναν μέχρι σήμερα και ποιος είναι ο ρόλος των κομμάτων στα όσα τεκταίνονται για την Αμμόχωστο;

Νίκος Γεωργίου: 

Χρειάζεται ομοψυχία και ενότητα στο εσωτερικό μας μέτωπο. Το ισχυρότερο όπλο που διαθέτει η πλευρά μας είναι διπλωματία, το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί στον υπέρτατο βαθμό. Συνέργειες της πολιτείας , των πολιτικών κομμάτων και όλων των φορέων που να περιλαμβάνουν πολιτικά, διπλωματικά και νομικά διαβήματα που να αναδεικνύουν ότι η Αμμόχωστος είναι η ζωντανή  μαρτυρία της τραγικότητας  της κατοχής και της διαίρεσης. Ζωντανή μαρτυρία τησ  Καταπάτησης κάθε  αρχής δικαίου και κονιορτοποίηση των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.  Ένα όνειδος για την πολιτισμένη Ευρώπη και τον σύγχρονο κόσμο. Πολιτικά και Νομικά διαβήματα που να προκαλούν κόστος στην Τουρκία, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέτρα που να την εξαναγκάσουν να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες της και να την εξαναγκάσουν να παρακαθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο τησ διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Γιώργος Κουκουμάς: 

Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν τα διαβήματα διαμαρτυρίας προς κάθε κατεύθυνση διεθνώς. Και από την κυβέρνηση, και από το Δήμο Αμμοχώστου αλλά και από τις πολιτικές δυνάμεις μέσα από την παρουσία τους στο Ευρωκοινοβούλιο και άλλα διεθνή βήματα. Εμείς, στο μέτρο των δυνάμεων μας, ενισχύουμε αυτή την προσπάθεια με αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες που πήραμε και παίρνουμε στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο. 

Ωστόσο, στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, τα διαβήματα δεν αρκούν για να οδηγήσουν σε τερματισμό των ενεργειών της Τουρκίας. Κανένας μας δεν μπορεί να είναι απόλυτος στις εισηγήσεις του για το τι μπορεί και πρέπει να γίνει, όταν έχουμε μπροστά μας αυτή την επιθετικότητα που εκδηλώνει η Τουρκία του Ερντογάν. Όμως, εμείς έχουμε την άποψη ότι σε αυτή τη φάση, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σωθεί η Αμμόχωστος είναι η επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο τη συνολική επίλυση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο και από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Επιμένουμε στην αναφορά «από εκεί που μείναμε» γιατί αυτό, αναφορικά με την Αμμόχωστο, σημαίνει ότι και η τουρκική πλευρά θα πρέπει να επαναφέρει το χάρτη με την Αμμόχωστο υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Χρίστος Σενέκκης:

Το σημαντικότερο όλων, είναι η αξιοποίηση του νομικού οπλοστασίου που έχει στη διάθεση της η Κυπριακή Δημοκρατία, που θεωρώ ότι δεν έχει αξιοποιηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες, ακόμα και πολύ πρόσφατα στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Γιατί όταν μιλάμε για ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ μιλάμε για αυτό καθε αυτό το διεθνές δικαίο. Συνεπώς όταν η Τουρκία βρίσκεται σε ένα κομβικό σταυροδρόμι όπως ήταν το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πρέπει να τίθενται στο τραπέζι και οι παραβιάσεις των ψηφισμάτων του ΣΑ, δηλαδή του Διεθνούς Δικαίου και να τίθενται όλοι ενώπιον των ευθυνών τους. Εφόσον υπήρξαν έκδηλες παραβιάσεις των ψηφισμάτων στην περίπτωση της Αμμοχώστου, ενώ ήταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής, είναι αδιανόητο που η δική μας πλευρά συναίνεσε να βρίσκεται στα Συμπεράσματα η αναφορά για ικανοποίηση στην ανατολική Μεσόγειο.

Άρα ασφαλώς δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη διαχείριση των κρίσεων αλλά και του μακρόπνοου σχεδιασμού. Διότι αν σήμερα καλούμε τους Αμμοχωστιανούς να σκεφτούν και τη συνολική ζημιά που θα γίνει, τόσο στο θέμα της Αμμοχώστου όσο και συνολικά στο Κυπριακό γιατί όπως αναφέρει και στο προοίμιο της η Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, η άσκηση των δικαιωμάτων δημιουργεί καθήκοντα και υποχρεώσεις, έναντι των τρίτων, έναντι της ανθρώπινης κοινότητας, όσο και των επόμενων γενιών. Άρα όταν καλούμε τον Αμμοχωστιανό να λάβει υπόψη του πριν την τελική του απόφαση τα δικαιώματα των τρίτων και των επόμενων γενεών, θα πρέπει να παρουσιάσουμε στον Αμμοχωστιανό και τη θετική μας ατζέντα και η πολιτεία θα έπρεπε να ήταν αρωγός ώστε να μην χρειάζεται ένας εκτοπισμένος να περνά από το μυαλό του, ότι θα δεχθεί να επιστρέψει στην περιουσία του υπό την υποτελή διοίκηση της Τουρκίας, στη δική του χώρα. 

Θα προσθέσω πως ένα από τα θέματα που παραμένει στις ελληνικές καλένδες ενώ έχουν τεθεί, είναι η αποζημίωση για την απώλεια χρήσης. Θα μπορούσε να δοθεί στους πρόσφυγες ένα ποσό για απώλεια χρήσης, που στη συνέχεια θα μπορούσε η Κυπριακή Δημοκρατία να διεκδικήσει από διεθνή Δικαστήρια. Παρόμοιο θέμα είναι και η μεταφορά του συντελεστή δόμησης. 

Λίνος Παπαγιάννης:

Σίγουρα δεν είμαι ικανοποιημένος με τους μέχρι τώρα χειρισμούς εδώ και 47 χρόνια. Η διαχρονική πολιτική του καλού παιδιού, αποδείχθηκε λανθασμένη και ο ρόλος του κάθε κόμματος θα έπρεπε πρωτίστως μέσα από τις προτάσεις και τις εισηγήσεις τους, να είναι βοηθητικός και υποστηρικτικός προς οποιαδήποτε κυβέρνηση για την αναχαίτιση των τουρκικών σχεδιασμών και το καλύτερο δυνατό μέλλον των επόμενων γενιών σε αυτόν τον τόπο. 

Για παράδειγμα θα μπορούσε η Κυπριακή Δημοκρατία στις πρόσφατες συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να αξιώσει την επέμβαση, τόσο της ΕΕ όσο και του ΟΗΕ για να σταματήσει ο Ερντογάν τις προκλήσεις τους για να δεχθεί η δική μας πλευρά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. 

Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στους συμπολίτες σου; 

Νίκος Γεωργίου: 

Να κλείσουμε τα αυτιά μας απέναντι στην τουρκική προπαγάνδα, οι  έκνομες ενέργειες και οι τακτισμοί της Τουρκίας σκοπό έχουν να κάμψουν το φρόνημα των Βαρωσιωτών και να εξουδετερώσουν το ισχυρότερο όπλο που διαθέτει η πλευρά μας, που είναι η διπλωματία και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Αμμόχωστος πρέπει να μας ενώνει, ως ένα σύμβολο αγωνιστικότητας όχι μόνο των Αμμοχωστιανών και του προσφυγικού μας κόσμου αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού. Αλλά και ένα ξεκάθαρο μήνυμα  προς κάθε αποδέκτη, ότι τα τετελεσμένα της κατοχής μπορούν να αποτραπούν οριστικά μέσα απο την λύση του κυπριακού και την επανένωση του τόπου μας.

Γιώργος Κουκουμάς: 

Ακόμα κι αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το Κυπριακό και την πορεία του, πιστεύω ότι όλοι οι Αμμοχωστιανοί αλλά και κάθε Κύπριος πρέπει να είμαστε παρόντες στο συλλαλητήριο του Δήμου Αμμοχώστου της 19ης Ιουλίου ενόψει της παράνομης επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα. Την ώρα που ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης θα στήνει πανηγύρια πάνω στον πόνο των Βαρωσιωτών, θα πρέπει ταυτόχρονα να βγει από την Κύπρο και προς όλο τον κόσμο ένα ηχηρό και μαζικό μήνυμα ότι η Αμμόχωστος δεν ανήκει ούτε στον Ερντογάν ούτε στον Τατάρ. Η Αμμόχωστος ανήκει στους Αμμοχωστιανούς.

Χρίστος Σενέκκης:

Όλοι αντιλαμβανόμαστε την οργή του κόσμου της Αμμοχώστου, αλλά σε καμία περίπτωση η οργή αυτή δεν πρέπει να μας οδηγεί σε ενέργειες και δράσεις που θα βάζουν ταφόπλακα στην νόμιμη επιστροφή και στην συνολική επίλυση του Κυπριακού. Επίσης θεωρώ υποτιμητικό να αφήνεται να νοηθεί ότι η αξιοπρέπεια του Αμμοχωστιανού, φτάνει μέχρι τα σύνορα της περίκλειστης πόλης. Ο Αμμοχωστιανός ενδιαφέρεται για την ποιότητα της λύσης που θα αφορά, τόσο την κατεχόμενη επαρχία Αμμοχώστου όσο και κάθε σπιθαμή της κατεχόμενης γης μας στις άλλες επαρχίες. 

Λίνος Παπαγιάννης:

Θα πρέπει όλοι οι Αμμοχωστιανοί και γενικότερα όλοι οι πρόσφυγες να πιέσουν πρωτίστως τη δική μας πλευρά για τα όσα δικαιούνται και ακόμη δεν έχουν δει την ανάλογη υποστήριξη από το κράτος. Επίσης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οποιοσδήποτε Έλληνας της Κύπρου να δεχθεί τη μετακόμιση του στις κατεχόμενες περιοχές υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. 

Αυτή είναι μια από τις κύριες υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, , να τους καθοδηγήσει  και να τους επιτρέψει από κάτι τέτοιο επειδή με αυτό τον τρόπο θα δώσουμε την Κύπρο στο πιάτο στην Τουρκία. 

Δειτε Επισης

Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό
Πρόκληση Ερντογάν για την επέτειο παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους: Η πιο πολύτιμη εκδήλωση ενός επικού αγώνα
Κάνει πίσω ο Καρούσος, συνεχίζεται η χρήση του ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ-Ξανά στον ΕΟΑ τη Δευτέρα ο Δαμιανού
Αναβαθμίστηκε δις ο ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, έρχονται άλλες δύο-«Όπως σε κάθε μεταρρύθμιση, υπάρχουν προβλήματα»
Επιμένει στην κυριαρχία των Τ/κ ο Τατάρ κάνοντας λόγο για «εγγενές» δικαίωμα