Ολόφρεσκα και κυπριακά μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι από μόνα τους μια ολοκληρωμένη διατροφική επιλογή. Είτε είστε σε δίαιτα, είτε έχετε βγάλει το κρέας από τη διατροφή σας, τα μανιτάρια είναι εξαιρετική επιλογή, πολύ υγιεινή, γευστική και νόστιμη. Δεν υπάρχει κανένας όμως λόγος να περιορίζουμε τις επιλογές μας. Στην Κύπρο, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες, οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, έχουν οξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, και φυσικά υπέροχη γεύση.

Ζητήσαμε από τον κ. Νίκο και κ. Γιώργο Κυριακίδη, να μας ενημερώσουν για τις ποικιλίες που παράγουν στη πιστοποιημένη μονάδα της Kyriakides Mushrooms, στη Λεμεσό.

Λευκά Μανιτάρια

 

Τα Λευκά μανιτάρια είναι το πιο δημοφιλές είδος στον κόσμο, έχοντας την ευρύτερη κατανάλωση! Πάντα αξιόπιστα, είναι από τους καλύτερους φίλους στην κουζίνα κυρίως λόγω της γεύσης τους που συνδυάζεται εύκολα με τα πλείστα υπόλοιπα υλικά αλλά και της ευκολίας χρήσης τους.

Συλλέγονται ενώ είναι ακόμα κλειστά και έχουν ωραίο, λευκό χρώμα και σφιχτή δομή. Η γεύση τους μπορεί να περιγραφεί ως ήπια και ουμάμι, ενώ γίνεται ακόμα πιο έντονη με το μαγείρεμα. Σερβίρονται σε σούπες, σαλάτες και γεμιστά ως ορεκτικά ενώ μπορούν να συνοδέψουν σχεδόν κάθε κυρίως πιάτο.

Διατίθενται χύμα ή συσκευασμένα, καθώς επίσης και ολόκληρα ή προτεμαχισμένα.

Μανιτάρια Πορτομπέλο

 

Το μανιτάρι Πορτομπέλο είναι απλώς ένα Πορτομπελίνι που έχει αφεθεί να ωριμάσει πλήρως. Καθώς τα μανιτάρια μεγαλώνουν, ο μεγάλος καφέ πίλος ανοίγει, αποκαλύπτοντας τα ροδωπά ελάσματα στο κάτω μέρος.

Καθώς αναπτύσσονται σε μεγαλύτερο μέγεθος, τα μανιτάρια αυτά διαθέτουν υφή κρέατος ενώ συνεχίζουν να διατηρούν τη γήινη γεύση τους. Η διάμετρός τους μπορεί να κυμαίνεται από 5 εκ. μέχρι περίπου 12 εκ.

Μανιτάρια Πορτομπελίνι

 

Το Πορτομπελίνι σχετίζεται στενά με το λευκό μανιτάρι (αποφασίσαμε ότι είναι ξαδερφάκια) καθώς έχουν παρόμοιο μέγεθος και σχήμα. Η διαφορά βρίσκεται στο καφέ εξωτερικό χρώμα του και στην έντονη γήινη γεύση του.

Τα Πορτομπελίνι αποτελούν άριστο υποκατάστατο των Λευκών μανιταριών, άρα γιατί να μην τα δοκιμάσετε την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε μανιτάρια;

Μανιτάρια Πλευρώτους

Τα μανιτάρια Πλευρώτους είναι εξαιρετικά δημοφιλή για την λεπτή, ήπια γεύση τους και τη βελούδινη τους υφή. Τα βρίσκουμε και στη φύση κάποιες εβδομάδες του χρόνου και γι’ αυτό αποτελούν έναν από τους αγαπημένους θησαυρούς για τους κυνηγούς μανιταριών!

Το χρώμα των μανιταριών Πλευρώτους κυμαίνεται από ανοιχτό καφέ σε σκούρο γκρι και το όνομά τους (Oyster στα αγγλικά) προέρχεται από την ομοιότητά τους με το κέλυφος του στρειδιού. Ενδιαφέρον δεν είναι;

Τα βρίσκουμε συνήθως σε συστάδες, ενώ τα συσκευασμένα Πλευρώτους έχουν συνήθως αποκομμένο το κοτσανάκι τους.

Βιολογικά Μανιτάρια Σιτάκε

 

Τα εκλεκτά μανιτάρια Σιτάκε προέρχονται από την μακρινή Ιαπωνία, όπου, καλλιεργούνται εδώ και αιώνες! Αν και είναι καινούργια μανιταράκια στη χώρα μας, εντούτοις έχουν μεγάλη κατανάλωση σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Ασία.

Τα μανιτάρια Σιτάκε ποικίλλουν στο χρώμα από ανοιχτό έως πολύ σκούρο καφέ και μπορούν να αναγνωριστούν από το επίπεδο πίλο τους (το “καπέλο”) και τη χαρακτηριστική οσμή τους. Έχουν μεγάλο, σαρκώδη, καφέ πίλο με διάμετρο 4 έως 8 εκ.

Η γεύση του Σιτάκε είναι τόσο υπέροχα πικάντικη όσο είναι και η μυρωδιά του. Αναπτύσσει ξυλώδη γεύση και υφή κατά το μαγείρεμά του.

Παράγονται στην Κύπρο και είναι πιστοποιημένα βιολογικά.

Βιολογικά Βασιλικά Μανιτάρια Πλευρώτους

Τα υπέροχα αυτά μανιτάρια καλλιεργούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Ασία, ενώ στην Κύπρο τα βρίσκουμε στην φύση σε κάποιες περιόδους του χρόνου. Είναι από τα πιο περιζήτητα άγρια μανιτάρια για τους Κύπριους κυνηγούς και είναι ευρέως γνωστά ως τα μανιτάρια της αναθρήκας.

Ίσως το κορυφαίο μανιτάρι της οικογένειας Πλευρώτους, χρησιμοποιείται από πολλούς σεφ ανά τον κόσμο σε υψηλής μαγειρικής πιάτα. Έχει καταπληκτική ουμάμι γεύση και η υφή του είναι μοναδικά κρεατώδης.

Παράγονται στην μονάδα μας στην Κύπρο και είναι πιστοποιημένα βιολογικά.

Βιολογικά Μανιτάρια Πλευρώτους

Η εταιρεία Kyriakides Mushrooms, λόγω της “αδυναμίας” και εκτίμηση στα Πλευρώτους, αποφάσισαν να τα παράγουν και πιστοποιημένα βιολογικά, ικανοποιώντας την ανάγκη των κύπριων καταναλωτών!

Και μπορεί να αναρωτιέστε: Ποια η διαφορά ρωτήσαμε τον κ. Γιώργο Κυριακίδη.

“Κατ’ ακρίβειαν, στην παραγωγική διαδικασία δεν υπάρχει καμία διαφορά, καθώς και στα συμβατικά μανιτάρια μας ακολουθούμε βιολογικές πρακτικές. Η μόνη διαφορά είναι ότι για τα Βιολογικά Πλευρώτους μας έχουμε καταφέρει να βρούμε μια μικρή ποσότητα πιστοποιημένων βιολογικών πρώτων υλών (είναι αρκετά δυσεύρετες) κι έτσι μπορούμε να πιστοποιήσουμε ολόκληρη την διαδικασία μας από την αρχή μέχρι το τέλος ως βιολογική! Καταπληκτικό δεν είναι;”

Το χρώμα των Βιολογικών Πλευρώτους κυμαίνεται από ελαφρά καφετί σε σκούρο γκρι.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η ονομασία του Πλευρώτους προέρχεται από την ελληνική γλώσσα λόγω της πλευρικής του ανάπτυξης, ενώ η αγγλική του ονομασία (Oyster) προέρχεται από την ομοιότητά του με το κέλυφος του στρειδιού!

Βιολογικά Κίτρινα Πλευρώτους

Το Κίτρινο Πλευρώτους είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά συστατικά στον κόσμο, αφού το λαμπερό κίτρινο τους χρώμα τα κάνει να ξεχωρίζουν πραγματικά!

Ανήκει και αυτό στην μανιταροοικογένεια Πλευρώτους και είναι το μικρότερο αδερφάκι των πιο γνωστών γκρίζων Πλευρώτους.

Βιολογικά Μανιτάρια Μαϊτάκε

 

 Η λέξη Μαϊτάκε στα Ιαπωνικά σημαίνει “μανιτάρι που χορεύει” και με μια απλή ματιά σε αυτά τα μανιτάρια εξηγεί απόλυτα την εμπνευσμένη αυτή ονομασία!

Διαθέτει εξαιρετικές φαρμακευτικές ιδιότητες και ξεχωρίζει για την ιδιαίτερή του υφή, την καπνιστή του γεύση και το μοναδικό του άρωμα. Τόσο πολύ μοσχοβολάει μάλιστα που πριν το μαγειρέψετε εισηγούμαστε να το φέρετε κοντά στη μύτη σας και θα δείτε ότι αυτό το μικρό μανιταράκι κουβαλάει μαζί του όλες τις μυρωδιές του δάσους!

Τα ξεχωριστά αυτά μανιτάρια παράγονται στη μονάδα της Kyriakides Mushrooms καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και διατίθενται εντός 36 ωρών από τη συγκομιδή τους σε ολόκληρη την Κύπρο!

https://www.kyriakides.com.cy/

Δειτε Επισης

Καρδιακοί όγκοι
Metropolis Mall: Ο Kύριος Προορισμός Αγορών, Ψυχαγωγίας και Κοινότητας στην Καρδιά της Λάρνακας
Ο 7ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Ρομποτικής Robotex και ο 1ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Αθλητικής Ρομποτικής MRC
Η γκαλερί RIANA RAOUNA παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Matete Martini “HUG EACH OTHER AGAIN” στη Λευκωσία
Πρωταθλητές στον αθλητισμό ενώνουν δυνάμεις για το Telethon
Έρχεται η απόλυτη γαστρονομική εμπειρία που κανένας λάτρης της gourmet κουζίνας δεν πρέπει να χάσει
Συμμετοχή του Σχεδίου Ανάκαμψης στην εκδήλωση για την Ημέρα Ευρώπης
Ευρωεκλογές 2024: Ανοιχτή Συζήτηση με υποψήφιους Ευρωβουλευτές
Στην Κύπρο ο John Malcovich την Πέμπτη
Η Ανθρώπινη Αγάπη στην Υπηρεσία της Ζωής: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή