Φάκελος Παλαιοημερολογίτες... Το σχίσμα, οι υπόγειες κόντρες και τα επεισόδια

Δεκαέξι χρόνια έχουν περάσει από τη μέρα που ο Μητροπολίτης των Παλαιοημερολογιτών Επιφάνιος, έφυγε από τη ζωή και από τότε, η εκκλησία των Παλαιοημερολογιτών, βρίσκεται σε ένα διαρκή εμφύλιο πόλεμο, με αφορμή τον Επίσκοπο που θα έχει την εξουσία στην Εκκλησία.

Πολλές φορές, η κόντρα που επικρατεί, έχει οδηγήσει σε συμπλοκές, μέσα και έξω από ναούς, με τελευταίο παράδειγμα, τα επεισόδια ανάμεσα σε πενήντα Παλαιοημερολογίτες, έξω από εκκλησία στους Τρούλλους, κατά την οποία ευτυχώς, δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί.

Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο σε μια αλληλουχία γεγονότων, που ξεκίνησε το 2005 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, χωρίς να έχουν μπει τίτλοι τέλους.

Ο θάνατος που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Ο εμφύλιος στους κόλπους της εκκλησίας των Παλαιοημερολογιτών, ξεκίνησε όταν έφυγε από τη ζωή ο Μητροπολίτης Επιφάνιος και άρχισαν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του. Από τότε έχουν συμβεί πάρα πολλά, κάποια εκ των οποίων είδαν το φως της δημοσιότητας και οδηγήθηκαν ενώπιον Δικαστηρίων και κάποια άλλα που κρατήθηκαν μυστικά. 

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της μίας εκ των δύο διάδικων πλευρών, Κυριάκο Καλυφόμματο, «με βάση το καταστατικό των Παλαιοημερολογιτών που συστάθηκε το 1961, προβλέπεται λεπτομερώς ο τρόπος εκλογής ενός Επισκόπου. Έτσι κι έγινε. Άρχισαν οι διαδικασίες για τη διαδοχή, οι οποίες προέβλεπαν εκλογές. Μια καλή μέρα οι Παλαιοημερολογίτες της Ελλάδας πήραν ένα ιερέα, τον Σεβαστιανό, που ήταν αδελφότεκνος του αποθανόντα Μητροπολίτη και τον χειροτόνησαν στο εξωτερικό, χωρίς καμία νομιμότητα».

Η απόφαση αυτή έφερε την έντονη αντίδραση όσων διαφωνούσαν με την συγκεκριμένη απόφαση και την ώρα της χειροτονίας του στην Ελλάδα, το 2007, ομάδα Παλαιοημερολογιτών βρέθηκε στο χώρο, για να διαμαρτυρηθεί.

«Τότε, έγιναν σοβαρότατα έκτροπα και κάποιος κινδύνευσε να σκοτωθεί. Κάποιοι κατέληξαν στο νοσοκομείο, ενώ άλλοι συνελήφθησαν για αυτόφωρα αδικήματα και οδηγήθηκαν υποθέσεις ενώπιον Δικαστηρίου, στην Κύπρο».

Παρόλα αυτά, ο Σεβαστιανός μετά τη χειροτονία του, λειτουργούσε ως Επίσκοπος των Παλαιοημερολογιτών, από την Μητρόπολη Κιτίου. Τότε η άλλη πλευρά αποφάσισε να συνεχίσει κανονικά τις διαδικασίες διαδοχής του Επιφάνιου, αφού θεώρησε ότι καταπατήθηκε το καταστατικό, αλλά και οι νόμοι της εκκλησίας.

«Συνέχισε η κανονική διαδικασία που προνοείται από το καταστατικό. Έγιναν κανονικά εκλογές στις οποίες ψήφισε το 85% και εξελέγη ο Παρθένιος, κατά κόσμο Petru Comanescu, ως νέος Επίσκοπος. Ακολούθως χειροτονήθηκε και από το 2007 χώρισαν οι δρόμοι μας. Μετά από εκείνο, έχουμε δύο Μητροπολίτες Κιτίου, οι οποίοι διαμένουν σε διαφορετικές Μητροπόλεις. 

Όσοι ναοί των Παλαιοημερολογιτών λειτουργούνταν από ιερείς που δεν δέχθηκαν τον Σεβαστιανό, παρέμειναν στην κατοχή τους. Όσοι ναοί λειτουργούνταν από τον Σεβαστιανό και τους ιερείς που ήταν μαζί του, έμειναν στην κατοχή τους.  Η συντριπτική πλειοψηφία είναι με την πλευρά του Παρθένιου. Δηλαδή από τους 15 ναούς, οι δώδεκα είναι μαζί με τον Παρθένιο. Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου στηρίζει τον Παρθένιο. Αυτό το λέω, γιατί όταν τελικά κάναμε εκλογές, το 85% των Παλαιοημερολογιτών ψήφισαν σε εκείνες τις εκλογές», λέει ο κ.Καλυφόμματος.

Βγήκαν… ρόπαλα σε μοναστήρι

Το σχίσμα στην εκκλησία των Παλαιοημερολογιτών είχε ήδη επέλθει, ωστόσο τα χειρότερα δεν είχαν ακόμη συμβεί... Λίγο μετά τις εκλογές, σημειώθηκε ένα πρωτοφανές περιστατικό μέσα στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως στο Αβδελλερό, μεταξύ ατόμων που στήριζαν τον Σεβαστιανό και ατόμων που στήριζαν τον Παρθένιο.

Όπως καταγράφεται σε υπόθεση που εκδικάστηκε το 2008 από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, στις 4 Μαρτίου 2007, ο Σ.Κ., η σύζυγός του Χ.Κ. και έξι από τα παιδιά τους, που ήταν με την πλευρά του Παρθένιου, μετέβησαν στη μονή Μεταμορφώσεως, όπου μόναζε η γιαγιά της Χ.Κ., για να την επισκεφθούν.

Όταν χτύπησαν το κουδούνι, η μοναχή Σ., που στήριζε τον Σεβαστιανό είδε ποιοι ήταν και δεν τους άνοιξε. Λίγο αργότερα, η Χ.Κ. τηλεφώνησε σε κάποια άλλη μοναχή για να τους ανοίξει, ωστόσο όταν προσπάθησε να το πράξει, το ζεύγος άκουσε φωνές από τη Μονή.

Όπως καταγράφεται στα ευρήματα της δικαστικής απόφασης, μερικά λεπτά αργότερα κατέφθασε στη Μονή ο Ε.Σ., ο οποίος κινήθηκε προς το μέρος του Σ.Κ και κρατώντας ένα ξύλινο ρόπαλο του είπε, «να φύεις τώρα αμέσως απ' εδώ». Αμέσως, ανάμεσα τους μπήκαν τα παιδιά του ζεύγους.

Τότε, ο Ε.Σ. έσπρωξε την Χ.Κ και κτύπησε τον Σ.Κ. με το ρόπαλο που κρατούσε σε διάφορα σημεία του σώματος του. Στη συνέχεια και αφού μαζεύτηκαν και άλλα πρόσωπα στη σκηνή το ζεύγος μαζί με τα παιδιά τους μπήκαν στο αυτοκίνητο και απομακρύνθηκαν μέχρι που έφτασε στη σκηνή η Αστυνομία. Ακολούθησε καταγγελία στην Αστυνομία από τους παραπονούμενους, με τις Αρχές να ξεκινούν τη διερεύνηση της υπόθεσης, χωρίς να εντοπίσουν το ρόπαλο.

Στην απόφασή του, το Δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Ε.Σ. και του επέβαλε ποινή.

Τα περιουσιακά που οδήγησαν στα Δικαστήρια

Η κατάσταση τα επόμενα χρόνια εξομαλύνθηκε, αφού οι δύο πλευρές τράβηξαν χωριστούς δρόμους. Όλα αυτά όμως μέχρι το 2011, σύμφωνα με τον κ. Καλυφόμματο.

«Το 2011, μάθαμε τυχαία ότι ο Σεβαστιανός, όπου υπήρχε ναός των Παλαιοημερολογιτών ανά το παγκύπριο που δεν τον δέχθηκε, πήγε και διόριζε εικονικούς επιτρόπους και τους είπε ότι είστε οι επίτροποι της κάθε εκκλησίας. Αυτοί οι επίτροποι, του έδωσαν εξουσιοδότηση να μεταφέρει την περιουσία της εκκλησίας, σε ένα οργανισμό που ίδρυσε ο ίδιος στο όνομά του. Για παράδειγμα, ο ναός Αγίας Ξένης στη Λεμεσό που έχει μεγάλη περιουσία, μεταβιβάστηκε από τους επιτρόπους στο όνομά του. Για να γίνει αυτό, ο Σεβαστιανός διόρισε ένα πληρεξούσιο αντιπρόσωπό του για να το κάνει. Να σημειώσω εδώ ότι όσοι είναι μαζί του, είναι όλοι συγγενείς του. Αδέλφια του, ξαδέλφια του, αδελφότεκνοί του.

Διόρισε τους πληρεξούσιους, πλήρωσε τους φόρους και βρήκε συγκεκριμένο άτομο από το κτηματολόγιο, το οποίο του έκανε τη μεταβίβαση. Αποταθήκαμε στο Κτηματολόγιο αμέσως, εξασφαλίσαμε διάταγμα Δικαστηρίου που πάγωνε την όλη διαδικασία, μέχρι την ολοκλήρωση της εκδίκασης της υπόθεσης. Η απόφαση βγήκε στις 8 Απριλίου 2020.  Στη συγκεκριμένη υπόθεση εμείς εξηγήσαμε τι προνοεί το καταστατικό και ότι παράνομα έγινε ότι έγινε. Το Δικαστήριο, μας είπε ότι δεν είναι αρμόδιο να το ελέγξει και όποιος πρόλαβε, πρόλαβε. Εμείς κάναμε έφεση επί της απόφασης και εκκρεμεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου».

Συνεχίζεται η μάχη για τους ναούς

Κι ενώ οι δικαστικές διαμάχες βρίσκονται σε εξέλιξη, με τις δύο πλευρές να αναμένουν την ενδιάμεση απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στις 12 Μαΐου του 2021, σημειώθηκε νέα συμπλοκή ανάμεσα στην πλευρά του Παρθένιου και του Σεβαστιανού. Η πλευρά του Παρθένιου, καταγγέλλει ότι άτομα που στηρίζουν τον Σεβαστιανό μετέβησαν στην εκκλησία στους Τρούλλους, όπου με τη χρήση λιβεριών, προσπάθησαν να βγάλουν έξω από την εκκλησία τους διαχειριστές, που ανήκουν στην πλευρά του Παρθένιου.

«Σε όλες τις εκκλησίες ανά το παγκύπριο, απειλεί ότι θα το κάνει όπως για παράδειγμα την Αγία Ξένη, τους Αγίους Αποστόλους. Το έκανε και το 2007 στο μοναστήρι της Μεταμόρφωσης», ανέφερε ο κ. Καλυφόμματος.

Ο REPORTER, επικοινώνησε με την Μητρόπολη Κιτίου για να ζητήσει τη θέση του Επισκόπου Σεβαστιανού επί της διαμάχης που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των δύο μερών. «Ειρήνη υμίν» ήταν το λιτό μήνυμα που θέλησε να στείλει.

Δειτε Επισης

Δεσμευτική η απόφαση υπέρ της ΚΔ για εγγυητικές του δρόμου Πάφου-Πόλης
Βοήθεια €92.000 πρόσφερε η Κύπρος για τους σεισμόπληκτους στο Βανουάτου
Σε σακούλες ζωοτροφών εντοπίστηκε σκυλάκι-Άκουσε τα κλάματά του εθελοντής (pics)
Εννέα ασθενείς σε ΜΕΘ λόγω ιώσεων-Κάτω των 40 ετών οι δύο από αυτούς
Απάντηση Λοϊζίδου στο Volt για πρόστιμα-«Καμία εταιρεία δεν έχει πρόσβαση σε αρχεία για έκδοση τους»
Επίθεση δημοτικών συμβούλων του Δήμου Δρομολαξιάς-Μενεού στο ΑΚΕΛ-Καταγγέλλουν πιθανή διασπάθιση χρήματος
Παράταση στις ηλεκτρονικές εγγραφές μαθητών 'Α τάξης Δημοτικού-Αναλυτικά η διαδικασία εγγραφής
Συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα για τη Μαρίνα Λάρνακας-«Σύντομα θα ολοκληρωθεί το επιχειρησιακό πλάνο»
Η έξαρση των λοιμώξεων έφερε επέκταση του ωραρίου λειτουργίας στους εφημερεύοντες προσωπικούς Ιατρούς
ΥΠΑΝ: Πολύ σημαντικό να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατόν υποδομές στους μαθητές