Μόρτον: Βρετανική «σθεναρή» στήριξη στα ψηφίσματα για τα Βαρώσια και στη διαδικασία λύσης

«Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει σθεναρά τα πολυάριθμα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλύπτουν το ζήτημα των Βαρωσίων, ιδίως το 550 (1984) και το 789 (1992) και την προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 9ης Οκτωβρίου που καλούσε σε τερματισμό και αντιστροφή των τουρκικών ενεργειών», ανέφερε η Βρετανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονία Γουέντι Μόρτον.

Απαντούσε σε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών της φιλοκύπριας βουλευτή βορείου Λονδίνου των Συντηρητικών Τερέζα Βίλιερς, η οποία επισήμαινε τη σημασία του σεβασμού των προνοιών του ψηφίσματος 550.

Η κα Μόρτον συμπλήρωσε ότι το Λονδίνο παρακολουθεί την κατάσταση στενά και προτρέπει τις εμπλεκόμενες πλευρές να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις πιθανότητες μίας λύσης.

Ανέφερε μάλιστα ότι ήγειρε το σημείο αυτό σε συζήτηση που είχε με τον Τούρκο αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Τουρκία.

Η κα Βίλιερς ρώτησε επίσης αν έχουν υπάρξει συζητήσεις με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών επί της ανάγκης διασφάλισης λύσης που θα συμφωνεί με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Η κα Μόρτον έδωσε την πάγια απάντηση του Foreign Office, ότι δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει προσηλωμένο στην υποστήριξη της διαδικασίας υπό τα Ηνωμένα Έθνη και τον Γενικό Γραμματέα, με τον Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ να συμμετέχει στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν ευελιξία και συμβιβασμό για να βρουν μια λύση «εντός των παραμέτρων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, οι οποίες πιστεύουμε ότι είναι αρκετά ευρείες ώστε να ανταποκρίνονται στις επιδιώξεις όλων των πλευρών».

Η Τερέζα Βίλιερς ρώτησε επίσης για την προοπτική παραστάσεων προς την Τουρκία για την εισβολή τουρκικών γεωτρητικών σκαφών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η απάντηση της κας. Μόρτον ήταν πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει με συνέπεια δηλώσει ότι υποστηρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους στη διεθνώς αποδεκτή ΑΟΖ της και ότι η όποια ανάπτυξη αυτών θα πρέπει να είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Η υφυπουργός κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, που είναι ο πιο ανθεκτικός τρόπος για την επίλυση των δύσκολων ζητημάτων.

Καλωσόρισε, τέλος, την απόσυρση των τουρκικών ερευνητικών σκαφών από τα ύδατα γύρω από την Κύπρο και το Αιγαίο ως «σημαντική συνεισφορά προς την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ζήτησε δε από όλες τις πλευρές να στηρίξουν μέτρα υπέρ της αποκλιμάκωσης και μείωσης των εντάσεων και να επιλύσουν τις διαφορές μέσω διαλόγου, με το Λονδίνο να συνεχίζει να συνεργάζεται με όλους προς αυτή την κατεύθυνση.

Δειτε Επισης

Η Χαμάς απάντησε θετικά στην πρόταση ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός 60 ημερών, με ανταλλαγή ομήρων
Επιμένει ο Τατάρ-Απηύθυνε έκκληση σε Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας για άρση της «απομόνωσης» Τ/κ
Σε αστυνομικούς σταθμούς οι έξι ανήλικοι για τα επεισόδια σε δομή-Αναζητούν χώρους διαμονής οι ΥΚΕ
Αναλαμβάνει την ευθύνη ο Αγγελίδης για το χαστούκι του ΕΔΑΔ αλλά... «Η έμπρακτη ανάληψη ευθύνης δεν συνάδει με την αποχώρησή μου»
Nordic Monitor: Η Τουρκία έστησε δίκτυο κατασκοπείας στην Ευρώπη με κονδύλια της ΕΕ
Νεκρός με τρεις σφαίρες στον λαιμό άνδρας στην Αγία Παρασκευή-«Κλειδί» για την υπόθεση η ταυτότητα του
Ο Όζτσιναρ συμμετείχε σε συνεδρίαση του ΣτΕ μεταδίδουν τα κατεχόμενα
Α. Δημητρίου: Ο ΔΗΣΥ συνεχίζει ως πυλώνας σταθερότητας 49 χρόνια μετά την ίδρυση του
Θέματα διμερούς συνεργασίας και επικείμενης πολυμερούς για Κυπριακό συζήτησαν ΠτΔ και Λάμι
Προκαλεί ξανά ο Καπηλιώτης για Βαρωσιώτου-«Καλά της είπε και αν της είπε να ακυρώσει το πόρισμα»