Έρχονται δομικές αλλαγές στο ΑΚΕΛ-Η νίκη Στεφάνου και η μάχη με τον χρόνο
06:53 - 10 Ιουλίου 2021

Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς, ήταν ένα από τα πολλά σχόλια που συνόδευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την είδηση, ότι ο Στέφανος Στεφάνου είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας του κόμματος. Το γεγονός ότι ο κ. Στεφάνου αλλά και ο ανθυποψήφιος του Γιώργος Λουκαϊδης συγκαταλέγονται εδώ και αρκετά χρόνια στα πρωτοκλασάτα στελέχη που με τον Άντρο Κυπριανού και τον Πάμπη Κυρίτση συμπλήρωναν τον στενό ηγετικό κύκλο, κατέδειξε από την αρχή την πρόθεση του κόμματος για μια ομαλή αλλαγή στην ηγεσία.
Πάντως, χωρίς αμφιβολία ο Στέφανος Στεφάνου, υπό τις περιστάσεις και στην βάση όσων έχει να επιδείξει με την παρουσία του στην πρώτη γραμμή της πολιτικής εδώ και πάνω από μια δεκαετία, αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί για το κόμμα και ίσως και την μοναδική ελπίδα, αυτό να ανακάμψει και να γυρίσει οριστικά σελίδα, η οποία θα είναι καλύτερη από αυτή που αφήνει πίσω του ο Άντρος Κυπριανού. Αυτό καταδεικνύει εξάλλου και η μεγάλη διαφορά με την οποία επικράτησε του Γιώργου Λουκαϊδη.
Ωστόσο, ούτε οι φωνές που ήθελαν ριζικές αλλαγές, ούτε τα κείμενα του προσυνεδριακού διαλόγου που ζητούσαν εκλογή του Γενικού Γραμματέα από τη βάση του κόμματος εισακούστηκαν. Το 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ δεν τόλμησε να επιφέρει τις αλλαγές που επιζητούσε η πλατιά μάζα των ψηφοφόρων του κόμματος.
Η ατολμία του Συνεδρίου δεν ήταν έκπληξη. Έκπληξη θα ήταν αν στο ΑΚΕΛ αποφάσιζαν να τολμήσουν να μετατραπούν σε ένα πιο σύγχρονο κόμμα, με αναθεωρημένη λειτουργία όλων των δομών από τις ΚΟΒ μέχρι την Κεντρική Επιτροπή και το Πολιτικό Γραφείο. Ωστόσο μένει να διαφανεί, αν η νέα ηγεσία με τον Στέφανο Στεφάνου θέλει ή/και μπορεί να ανανεώσει τον τρόπο λειτουργίας και δράσης του κόμματος.
Πάντως στο Συνέδριο αποφασίστηκε πως του 23ου Συνεδρίου, θα ακολουθήσει Καταστατικό Συνέδριο, για να βελτιωθούν δομικά προβλήματα που εντοπίστηκαν και έχουν να κάνουν με τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων. Συγκεκριμένα, οι καταστατικές εκλογές θα έχουν ως στόχο, οι διαδικασίες να γίνουν πιο γρήγορες και λιγότερο σύνθετες για να έχει το κόμμα πιο γρήγορα αντανακλαστικά στην καθημερινότητα, στη βάση των πολιτικών που αποφασίζονται από το Συνέδριο και την Κεντρική Επιτροπή που συνέρχεται τουλάχιστον τέσσερις φορές τον χρόνο.
Ένα άλλο θέμα που θα συζητηθεί στο Καταστατικό Συνέδριο, είναι αυτό του θεσμού των Νέων Δυνάμεων με τη συμμετοχή εξωκομματικών υποψηφίων σε εκλογικές και όχι μόνο διαδικασίες του κόμματος. Στο 23ο Συνέδριο, αποφασίσθηκε πως ο θεσμός των Νέων Δυνάμεων, θα πρέπει να ενισχυθεί και να αναμορφωθεί. Σημειώνεται πως ανάλογη απόφαση λήφθηκε και στο 22ο Συνέδριο, ωστόσο τελικά η συγκεκριμένη απόφαση δεν υλοποιήθηκε.
Πολλοί μάλιστα, χαρακτήρισαν τον Στέφανο Στεφάνου ιδιαίτερα άτυχο, αφού ανέλαβε την ηγεσία κάτω από πολύ δυσχαιρείς για τον ίδιο συνθήκες. Το κόμμα κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση του σε βουλευτικές εκλογές, συνεχίζοντας τη πτωτική πορεία της τελευταίας δεκαετίας. Έχει να αντιμετωπίσει τη μουρμούρα και τη γκρίνια των μελών του για τον τρόπο λειτουργίας η οποία χρήζει αναδόμησης συθέμελα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έχει να αντιμετωπίσει και τα κακά οικονομικά του κόμματος.
Όλα αυτά την ώρα που ο τόπος βρίσκεται σε καμπή, με το Κυπριακό να βρίσκεται ενώπιον σημαντικών κινδύνων, την Αμμόχωστο και τους πρόσφυγες να επιζητούν λύσεις και τρόπους για ανατροπή των τουρκικών τετελεσμένων, τη χώρα να είναι βυθισμένη στις συνέπειες της πανδημίας και όλους τους τομείς της οικονομίας να απευθύνουν αγωνιώδη έκκληση για στήριξη και κίνητρα. Η απάντηση της Κυβέρνησης σε όλα αυτά είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αποτελεί διέξοδο στα οικονομικά προβλήματα που προκλήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια και θα επαναφέρει τη χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης. Μένει να διαφανεί αν η νέα ηγεσία του κόμματος θα επιλέξει τον δρόμο της συναίνεσης και της συνεργασίας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των σημαντικών Μεταρρυθμίσεων στη Βουλή, ή αν θα διατηρήσει τη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή των τελευταίων χρόνων.
Μέσα σε όλα αυτά ενώπιον του κόμματος βρίσκονται και άλλες σημαντικές προκλήσεις. Οι επικείμενες δημοτικές εκλογές, δεν δίνουν κανένα περιθώριο στο κόμμα για ανασύνταξη ώστε να πείσει όσους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του, του γύρισαν την πλάτη στις βουλευτικές. Ωστόσο δεν παύει να είναι μια ευκαιρία για αναστροφή του αρνητικού κλίματος ενόψει των Προεδρικών Εκλογών σε 18 μήνες. Με ορίζοντα τις Προεδρικές το ΑΚΕΛ θα πρέπει να επιλέξει και τον τρόπο που θα πολιτευθεί το επόμενο διάστημα, ώστε να πετύχει τον στόχο που τέθηκε για αλλαγή διακυβέρνησης του τόπου. Για αυτό το λόγο, οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι ένα πρόκριμα των συνεργασιών που θα πετύχει το κόμμα. Ένα ερώτημα που τίθεται, είναι αν η νέα ηγεσία του κόμματος θα επιδιώξει να επουλώσει τις πληγές που άφησε ο απόηχος των βουλευτικών με το Δημοκρατικό Κόμμα. Η εκλογή του Προέδρου της Βουλής προκάλεσε αναμφίβολα ρήξη, το βάθος της οποίας θα αποδειχθεί σε βάθος χρόνου. Πάντως αμφότερα, τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης γνωρίζουν πως ο δρόμος της αλλαγής στην διακυβέρνηση περνά μέσα από την
Στις πρώτες παρεμβάσεις του μετά την εκλογή του, ο Στέφανος Στεφάνου επιχείρησε να δώσει το στίγμα της οδού που θα ακολουθήσει. Με τις αναφορές του στο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, έδειξε ότι αναγνωρίζει τα θεμελιακά προβλήματα του κόμματος και να διαπιστώνει την ανάγκη για αναμόρφωσή του. Μένει ωστόσο να δείξει έμπρακτα πως θα προβεί στις αναγκαίες αλλαγές. Πάντως δεν παρέλειψε να σημειώσει πως δεν πρόκειται το κόμμα να αναιρέσει την ιδεολογική και πολιτική του ταυτότητα. Επίσης ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, εξήγγειλε το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία. Το ερώτημα που τίθεται όμως για το άνοιγμα στην κοινωνία, είναι πώς και με ποιο τρόπο θα γίνουν. Με συνάξεις σε λαϊκές οργανώσεις όπως γινόταν τις τελευταίες έξι, επτά δεκαετίες, ή με χρήση των νέων τεχνολογιών, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μιας σειράς άλλων τρόπων που επιτάσσουν οι ανάγκες του 21ου αιώνα. Αναμφίβολα το ΑΚΕΛ έμεινε μετεξεταστέο σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις εσωκομματικές διαδικασίες, τον διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων που συνεχώς κάνουν λόγο στελέχη του κόμματος που εκφράζουν την πεποίθηση πως πρόκειται για το πιο δημοκρατικό κόμμα και άλλα πολλά.
Μια απλή περιδιάβαση όμως στα κείμενα του προσυνεδριακού διαλόγου που μέλη και φίλοι του κόμματος κατέθεσαν τις προηγούμενες εβδομάδες, είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το μόνο που διασφαλίζει ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα κομματικά όργανα από τις Κομματικές Ομάδες Βάσης μέχρι την Κεντρική Επιτροπή, είναι πως τα εσωκομματικά προβλήματα, οι εσωκομματικές έριδες, οι κόντρες και οι διαφωνίες, παραμένουν κλειδωμένα στις αίθουσες της Εζεκία Παπαϊωάννου και τον τοπικών γραφείων του κόμματος. Μέχρι σήμερα κανένας δεν τόλμησε να αντικρύσει αυτά τα προβλήματα κατάματα. Ο Στέφανος Στεφάνου και τα υπόλοιπα μέλη της ηγεσίας έχουν την ευκαιρία για αυτές τις δομικές αλλαγές.
Στο μεταξύ η υπόλοιπη ηγεσία του κόμματος αναμένεται να αναδειχθεί το σήμερα σε νέα συνέδριά της Κεντρικής Επιτροπής. Αν υπάρχει ένα θετικό για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αναλαμβάνει ο Στέφανος Στεφάνου αυτό έχει να κάνει με τη στήριξη που ο ίδιος λαμβάνει και αναμένεται να λάβει και μελλοντικά από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Εξάλλου η συντριπτική νίκη του στη μάχη με τον Γιώργο Λουκαϊδη αλλά και οι δηλώσεις του ιδίου, καταδεικνύουν το συναινετικό κλίμα που διαπνέει τουλάχιστον την ηγεσία του κόμματος.