Ζήτησε ελεύθερη διακίνηση εποίκων στα εδάφη της ΚΔ από τον Αναστασιάδη ο Τατάρ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι ο στόχος στην ομοσπονδία με μία κυριαρχία και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι να καταστούν μειονότητα οι "Τούρκοι της Κύπρου" και να φύγει η Τουρκία από το νησί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο χορό των προκλήσεων και ο Ντονμέζ-«Πραγματοποιήσαμε οκτώ γεωτρήσεις στην αν. Μεσόγειο»

Μιλώντας χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία του συνδέσμου Τσουκούροβα, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι ζουν με ασφάλεια σε ένα «κυρίαρχο και νόμιμο κράτος» και δεν θα είναι δυνατόν να καταστούν μειονότητα μετά από τόσο αγώνα, σύμφωνα με δημοσίευμα στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γκιουνές».

Είπε ότι σε αυτό το στάδιο χρειάζεται μια λύση δύο κρατών στην βάση της κυριαρχικής ισότητας και ότι η «τδβκ» νιώθει πάντοτε τη στήριξη της «μητέρας πατρίδας» Τουρκίας, όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Πρόσθεσε ακόμα ότι εδώ και χρόνια υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο, επανέλαβε τη θέση ότι η Κύπρος και η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι οι ίδιες όπως παλιά και ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά έθνη με διαφορετικές θρησκείες και κουλτούρες στην Κύπρο. Ισχυρίστηκε επίσης ότι η πολιτική που εφαρμόζουν συνάδει με τις πραγματικότητες στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, στη Γενεύη, κοιτάζοντας κατάματα τον κόσμο, είπαν ότι έχουν "χωριστή κυριαρχία και χωριστό κράτος". Υποστήριξε ότι αυτή η στάση απέφερε πολλά κέρδη στους Τουρκοκύπριους και ισχυρίστηκε ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι παράμετροι του ΟΗΕ για την Κύπρο. «Ο Γενικός Γραμματέας δεν έκλεισε την πόρτα», ανέφερε.

Ο κ. Τατάρ είπε ακόμα ότι πρέπει να δίδεται δυνατότητα και στους εποίκους από την Τουρκία να περνούν στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές μέσω των οδοφραγμάτων και πρόσθεσε ότι έθεσε το θέμα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

«Το να γίνονται διακρίσεις σε αυτή την εποχή δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεχτό και αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε.

Επαναλαμβάνοντας ότι η στήριξη που τους παρέχει η Τουρκία ενίσχυσε την «τδβκ», ο Τατάρ υποστήριξε ότι τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο ενίσχυσαν την «τδβκ» και αναβάθμισαν το καθεστώς της.

Αναφερόμενος στον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία για σκοπούς άρδευσης, ο Τατάρ το χαρακτήρισε σημαντικό και πρόσθεσε ότι με τους αγωγούς αυτούς το νερό θα φτάσει στις πεδιάδες της Μόρφου και της Μεσαορίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εκ νέου ενώπιον Κακουργιοδικείου οι γονείς του βρέφους-Η έκθεση ψυχιάτρου καθορίζει τα επόμενα βήματα
Αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για επικίνδυνους μετατροπείς συσκευών οι ηλεκτρολόγοι-Προχωρούν σε δωρεάν αλλαγές
Ανοίγει ξανά η συζήτηση για την οριζόντια ψηφοφορία στη Βουλή-Επί τάπητος και η κατανομή εδρών
Καταγγελία για αλλοίωση τεκμηρίων από Αστυνομία στη δίκη Καλογερόπουλου-Κλήση από κατασχεθέν κινητό κατηγορούμενου
Ο οδικός χάρτης, η διατήρηση του Κυπριακού σε τροχιά επανέναρξης και η πρόσκληση που καθυστερεί
Αυτό είναι το τιμολόγιο της Αστυνομίας για τα καρναβάλια-€503 ο μισθός του επικεφαλής, πώς κοστολογούνται οι υπόλοιποι
Τηλεφωνική επικοινωνία Κόμπου-Γεραπετρίτη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
Δεν αναγνωρίστηκε ακόμα το ένα θύμα της νέας τραγωδίας στην Επισκοπή-Συνεχίζονται οι έρευνες
Το Καζακστάν εξόργισε την Άγκυρα λόγω Κύπρου-Δεν προσκάλεσε το ψευδοκράτος σε Σύνοδο Κορυφής
Κατήγγειλε τον ένα εκ των δύο ποινικών ανακριτών ο Σταυριανός-Ισχυρισμός για βίαιη συμπεριφορά