Σύλληψη Τ/κ δημοσιογράφων που αποκάλυψαν μαζική παραχώρηση «υπηκοοτήτων»
17:11 - 04 Ιουνίου 2021

Με τίτλο «Είμαστε κρατούμενοι», η τ/κ αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Γενί Μπακίς» γράφει ότι τέθηκαν υπό σύλληψη και έδωσαν κατάθεση τρεις δημοσιογράφοι της με την δικαιολογία ότι αποκάλυψαν ηχογραφημένη συνομιλία σε σχέση με την παραχώρηση της «υπηκοότητας» του ψευδοκράτος έναντι ποσού 13.000 ΤΛ.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, πρόκειται για την διευθύντρια ειδήσεων Ντενίζ Αμπιντίν, τον αρθρογράφο Καζίμ Ντενιζτζί και την δημοσιογράφο Εσενγκιούλ Αϊκάτς.
Κατασχέθηκαν οι ταυτότητες και τα κινητά τηλέφωνα των δημοσιογράφων, στους οποίους σήμερα αναμένεται να απαγγελθεί κατηγορία στο πλαίσιο του «νόμου» περί ιδιωτικής ζωής και της προστασίας της μυστικότητας της ιδιωτικής ζωής.
Επισημαίνοντας ότι παραμένουν ελεύθεροι εκείνοι που «πάτησαν το κουμπί» για παραχώρηση 50.000 «υπηκοοτήτων» και διανέμουν παράτυπα «υπηκοότητες», η εφημερίδα αναφέρει ότι σήμερα θα προσαχθεί ξανά ενώπιον «δικαστηρίου» ο Κεμάλ Μπαϊράμογλου, ο οποίος είχε συλληφθεί προηγουμένως μετά από καταγγελία στην «αστυνομία» εκ μέρους της Μπενγκιούλ Ινέμπεϊλι, της γυναίκας της οποίας η φωνή ακούγεται στην ηχογράφηση. Η Ινέμπεϊλι κατηγόρησε τον Μπαϊράμογλου ότι την ανάγκασε να ηχογραφήσει την φωνή της υπό την απειλή όπλου.
Ωστόσο, χθες η εφημερίδα δημοσίευσε εικόνες από κάμερα που παρουσίαζαν τον Μπαϊράμογλου να βρίσκεται στον χώρο εργασίας του την ημέρα και την ώρα που η Ινέμπεϊλι ισχυρίστηκε ότι συνέβη το γεγονός. Κατόπιν τούτου, η Ινέμπεϊλι προσήχθη ενώπιον «δικαστηρίου» για το αδίκημα της «δημόσιας συνωμοσίας».
Η συντεχνία των εργαζομένων στον Τύπο (Basın Sen) χαρακτηρίζει πλήγμα στην ελευθερία των δημοσιογράφων να κάνουν ρεπορτάζ τις συλλήψεις. Σε ανακοίνωσή της η συντεχνία αναφέρει ότι οι δημοσιογράφοι κατηγορήθηκαν σήμερα για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, αδίκημα που επισύρει έως και 6 χρόνια φυλάκιση.
Η «νομοθεσία» αυτή που πέρασε με πρόταση του ΡΤΚ το 2016, αναφέρεται, είχε προοπτική να διαφυλάξει πολλές πτυχές της ιδιωτικής των ατόμων, παρ’ αυτά δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην ελευθερία του Τύπου ώστε να μπορέσει να εκθέσει την διαφθορά εκεί που υπάρχει.
Πρέπει ν’ αλλάξει άμεσα, προστίθεται, ώστε να μην περιορίζει την ελευθερία του Τύπου.
Την σύλληψη των δημοσιογράφων καταδίκασε και ο πρόεδρος του ΚΕΚ, Ιζέτ Ιζτζιάν.
Με τίτλο «Νομική διαδικασία για τέσσερις εργαζόμενους της Γενί Μπακίς», η «Αβρούπα» χαρακτηρίζει «ετσιθελικές» τις ενέργειες της «αστυνομίας». Στην σημερινή του στήλη ο εκδότης της εφημερίδας, Σενέρ Λεβέντ επισημαίνει ότι ο Μπαϊράμογλου, ο οποίος είναι επίσης εργαζόμενος στην Γενί Μπακίς, συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση μέχρι τη δίκη, ενώ η Ινέμπεϊλι αφέθηκε ελεύθερη μέχρι την δίκη.
Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η Γενί Μπακίς δημοσίευσε την ηχογράφηση χωρίς να αποκαλύψει ονόματα και η «αστυνομία» δεν προέβη σε λεπτομερή έρευνα της καταγγελίας της γυναίκας προτού κατασχέσει τα τηλέφωνα των δημοσιογράφων και τους προσαγάγει στο «δικαστήριο». «Πώς μπορεί να μπαίνει στο πλαίσιο της ιδιωτικής ζωής ένα ζήτημα που αφορά απάτη διαβατηρίων», διερωτάται ο Λεβέντ.
Ο πρόεδρος της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων «δημοσίων» υπαλλήλων (KTAMS), Γκιουβέν Μπενγκινχάν επέκρινε το γεγονός ότι η «κυβέρνηση» παραχώρησε 2.500 «υπηκοότητες» μέσα σε έξι μήνες και κάλεσε όλους σε κοινό αγώνα κατά των πρακτικών παραχώρησης «υπηκοότητας», που «στόχο έχουν να υποθηκεύσουν την βούληση του τουρκοκυπριακού λαού».
Σε γραπτή δήλωση, ο Μπενγκινχάν ανέφερε ότι την ημέρα των «εκλογών» η «κυβέρνηση» θα πληρώσει το τίμημα για όλα αυτά.
Πηγή: ΚΥΠΕ