«Το κράτος να εξεύρει καινοτόμα εργαλεία για βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών του Ακάμα»
18:14 - 04 Ιουνίου 2021

Ευθύνη του κράτους είναι να διερευνήσει και να εξεύρει καινοτόμα εργαλεία και χειρισμούς για τη βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών του Ακάμα, με στόχο την αρμονική συνύπαρξη και ευημερία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση ο πρόεδρος του Κ.Σ. Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος .
Ένα τέτοιο εργαλείο αποτελεί η προώθηση ενός νέου είδους τουρισμού στην περιοχή, του λεγόμενου «πράσινου τουρισμού», o οποίος λαμβάνει πλήρως υπόψη τις υφιστάμενες και μελλοντικές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του, καλύπτοντας τις ανάγκες των επισκεπτών, του περιβάλλοντος και των κοινοτήτων υποδοχής, πρόσθεσε.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του ο κοινοτάρχης Ίνειας, ο τουρισμός υπήρξε ανέκαθεν για την Κύπρο βασικό «εργαλείο» ανάπτυξης και αποτελεί έναν από τους βασικότερους τομείς που στηρίζουν την οικονομία της Πάφου και της περιοχής του Ακάμα. Ως εκ τούτου, συνέχισε, δεν θα πρέπει να απουσιάζει από τους όποιους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για αναβάθμιση της περιοχής.
Η διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον, είναι το μόνο μέλλον που μπορεί να έχει η πολύπαθη περιοχή του Ακάμα, συμπλήρωσε.
Επιπρόσθετα ανέφερε πως στην Κύπρο, δεν έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής να προστατέψουμε το περιβάλλον και ταυτόχρονα τον άνθρωπο, προσθέτοντας πως τρανταχτό παράδειγμα είναι οι κοινότητες στις παρυφές του Ακάμα, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα εδώ και τρεις δεκαετίες, με τον πληθυσμό να φθίνει όλο και περισσότερο, λόγω της υπογεννητικότητας και της μετοίκησης των νέων σε άλλες περιοχές.
Στην παρακμή των κοινοτήτων του Ακάμα, συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό η Δήλωση Πολιτικής του 1989, με την εφαρμογή της οποίας μεγάλες περιοχές του Ακάμα και τεράστιος αριθμός ιδιωτικών περιουσιών καθορίστηκαν με τον πολεοδομικό χαρακτηρισμό Προστασία της Φύσης και με μηδενικό συντελεστή δόμησης, εντός των οποίων απαγορεύτηκε η οποιαδήποτε ανάπτυξη, προσθέτει. Έκτοτε, λέει, δεν έχει δοθεί οποιοδήποτε αντιστάθμισμα στους ιδιοκτήτες των περιουσιών, οι οποίοι παραμένουν μέχρι σήμερα «εγκλωβισμένοι στην αναποφασιστικότητα και την αναβλητικότητα των εκάστοτε κυβερνήσεων».
Η θέσπιση της Δήλωσης Πολιτικής το 1989 έγινε ως προληπτικό μέτρο, εν αναμονή του εντοπισμού των περιοχών που πραγματικά απαιτούσαν προστασία, ανέφερε ο κ. Τσίβικος προσθέτοντας πως δεδομένου, ότι πλέον έχουν καθοριστεί οι περιοχές Natura, ο πολεοδομικός αυτός χαρακτηρισμός πρέπει να απαλειφθεί και να εφαρμοστούν οι νόμιμες πρόνοιες που διέπουν τις περιοχές Natura.
Σε αντίθεση με τις περιοχές αυστηρής διατήρησης της φύσης που ίσχυαν στο παρελθόν, οι περιοχές του Δικτύου Natura 2000 δεν είναι ζώνες απαγόρευσης της ανάπτυξης είπε, προσθέτοντας πως βασική αρχή του Natura 2000 είναι ότι στον σχεδιασμό του πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι «οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές απαιτήσεις, καθώς και οι περιφερειακές και τοπικές ιδιομορφίες», ώστε να διασφαλίζεται η συμβατότητα των οιωνδήποτε οικονομικών δραστηριοτήτων εντός του Δικτύου με την προστασία πολύτιμων ειδών και οικοτόπων. Η λογική της μηδενικής ανάπτυξης, έχει αποδειχθεί καταστροφική για τον άνθρωπο, κατέληξε ο κ. Τσίβικος.
Πηγή: KYΠΕ