Ψάχνουν τα δώρα για εμβολιασμένους-Κίνητρα σε στρατιώτες και πρόταση για μάσκες

Τις βάσεις για την κατάρτιση της λίστας με τα «δώρα» για τους εμβολιασμένους και τα αντικίνητρα για τους μη, θα βάλει το μεσημέρι η διυπουργική επιτροπή που θα συνέλθει στην παρουσία και του νέου υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα.   

Τα μέλη της διυπουργικής επιτροπής, που απαρτίζεται από τους υπουργούς Υγείας, Εργασίας, Εμπορίου, Μεταφορών, Οικονομικών και Άμυνας, θα παρουσιαστεί το πακέτο κινήτρων και αντικινήτρων, την Παρασκευή το απόγευμα ενώπιον του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, που θα κληθεί να λάβει αποφάσεις και για παρεμβάσεις αναχαίτισης της έξαρσης.

Όλα τα σενάρια για τη λίστα παραμένουν στο τραπέζι, ωστόσο είναι απομακρυσμένο το ενδεχόμενο να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Ελλάδας για χρηματικό μπόνους στους νέους που εμβολιάζονται, αφού κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Όλα τα Υπουργεία έχουν ετοιμάσει εισηγήσεις ενώ θα συζητηθούν και οι προτάσεις εργοδοτικών οργανώσεων, που διαμηνύουν πως δεν είναι διατεθειμένες να κλείσουν ξανά τις επιχειρήσεις τους και πως πρέπει πλέον να αναζητηθούν άλλοι τρόποι αναχαίτισης της πανδημίας.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι εισηγήσεις για τον... μποναμά σε εμβολιασμένους-Άδειες σε εργαζόμενους

Υπό συζήτηση βρίσκονται οι ακόλουθες εισηγήσεις:

-Κατάργηση του προγράμματος δωρεάν rapid test, με τους εργαζόμενους καθώς και όσους πρέπει να μεταβούν σε χώρους όπου χρειάζεται η προσκόμιση SafePass να επωμίζονται το κόστος. Με αυτή την πρόταση διαφωνούν πολλοί επιστήμονες, αναφέροντας πως ενδέχεται να έχει αντίθετα αποτελέσματα, ειδικά σε περίοδο όπου υπάρχει τόσο ευρεία διασπορά στην κοινότητα.

-Η πρόταση Ιωάννου για επιστροφή του μέτρου της προσκόμισης SafePass, σε εξωτερικούς χώρους, όπου παρουσιάζεται συγχρωτισμός όπως καφετέριες, μπαρ και κλαμπ.

-Χαλαρώσεις στους εμβολιασμένους, όπως είναι η αφαίρεση μάσκας.

-Τιμητική άδεια στους στρατιώτες που θα εμβολιαστούν. Συζητείται ακόμη η παροχή περισσότερων εξόδων στους εθνοφρουρούς που θα βάλουν εμβόλιο, με την προϋπόθεση για τους υπόλοιπους να είναι η διενέργεια τεστ με τη μέθοδο PCR.

-Άδεια bonus σε εργαζόμενους που έχουν εμβολιαστεί.

-Κίνητρα σε νέους για να εμβολιαστούν

Υπό συζήτηση βρίσκονται πάντως και πιο ακραία μέτρα, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση της εισόδου για μη εμβολιασμένους σε εσωτερικούς χώρους αλλά και στην εργασία τους και η διενέργεια τεστ κορωνοϊού κάθε 72 ώρες ή ακόμη και 48 ώρες για τους εργαζόμενους. Ήδη ο ΠΑΣΥΞΕ, πρότεινε να αποφασιστεί η μη πρόσληψη μη εμβολιασμένων σε ξενοδοχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάζει φρένο στη συζήτηση για το βραχιολάκι στους ανεμβολίαστους η Κυβέρνηση

Σ' ότι αφορά στα μέτρα για να μπει φραγμός στην ευρεία διασπορά, αυτά όπως έχει ξεκαθαριστεί σε όλους τους τόνους δεν θα περιλαμβάνουν κλείσιμο επιχειρήσεων. Ωστόσο, γίνονται σκέψεις για αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως οι χώροι διασκέδασης καθώς και για εντατικοποίηση των ελέγχων για διασφάλιση τήρησης των μέτρων. 

Δειτε Επισης

«Πρέπει να σκληρύνει» έγραφε ο πατέρας που κακοποίησε τον 6χρονο γιο του σε διάδρομο γυμναστηρίου
Άρχισαν να γράφουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στα δυο σημεία του Στροβόλου
Κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ για 40 μέρες εξετάζει η Χαμάς
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
Η συγκλονιστική ιστορία μιας ατρόμητης κοπέλας που σκότωσε πάνω από 100 ναζί με μια πανέξυπνη τεχνική
Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Φωτιές, πέτρες και μολότοφ έξω από το Παπαδόπουλος-Απάντησαν με χρήση δακρυγόνων οι ΜΜΑΔίτες
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
Ζευγάρι προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση στο Ηράκλειο-Ζητωκραύγασαν οι επιβάτες για την απομάκρυνσή του