Μεγάλη ανησυχία για τα κρούσματα ινδικής μετάλλαξης-Τα τρία βήματα ανακοπής της
07:12 - 03 Ιουνίου 2021
Την ώρα που η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου είναι βελτιωμένη και προχωράμε με σταθερά βήματα προς την κανονικότητα, ανησυχία έχει προκληθεί στους αρμόδιους μετά τον εντοπισμό των δύο κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης στην κοινότητα.
Στις αρμόδιες υπηρεσίες σήμανε συναγερμός και η ομάδα ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας προσπαθεί να εντοπίσει τις επαφές των δύο ατόμων, σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί από που προσβλήθηκαν, αλλά και να περιοριστούν άμεσα όσοι πρέπει, προκειμένου να περιοριστεί η κίνδυνος διασποράς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην κοινότητα τα κρούσματα ινδικής μετάλλαξης-Ψάχνουν να δουν πώς προσβλήθηκαν
Μέχρι στιγμής, πέραν από τα δύο δείγματα της ινδικής μετάλλαξης που ανακοινώθηκαν χθες, εντοπίστηκαν άλλα τέσσερα περιστατικά, τα οποία αφορούσαν πρόσωπα που έφθασαν στο νησί μας από την Ινδία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και το Νεπάλ και ήταν σε καραντίνα.
Το στέλεχος της ινδικής μετάλλαξης προκαλεί παγκόσμια ανησυχία αφού όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και εξαπλώνεται ραγδαία, όπως διαφάνηκε τόσο στην Ινδία όσο και την Βρετανία.
Μάλιστα σε πρόσφατη του ανακοίνωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη παραλλαγή, ως «ανησυχητική» επειδή παρουσιάζει σε κάποιο βαθμό ανθεκτικότητα απέναντι στα εμβόλια.
Μιλώντας στον REPORTER ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Τσιούτης, ανέφερε ότι η επικράτηση ενός στελέχους που μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα, σημαίνει αυτόματα και μια καινούργια έξαρση, η οποία μπορεί να γίνει απότομα, είτε μέσα σε μερικές ημέρες, είτε μέσα μερικές εβδομάδες. «Δεν μιλάμε για σενάρια φόβου ή τρόμου. Είναι πραγματικές εκτιμήσεις. Είναι πράγματα, τα οποία ήδη παρατηρούμε σε άλλες χώρες. Είναι πράγματα που ήδη ζήσαμε από άλλο στέλεχος, το οποίο είναι πιο μεταδοτικό από το προηγούμενο. Έτσι θα πρέπει να καταλάβουμε τη σημερινή πραγματικότητα, να αντιληφθούμε ποια είναι τα πιθανά σενάρια και ποιες οι πιθανές εκβάσεις και αναλόγως να πράξουμε όλοι μας. Το σενάριο της ινδικής μετάλλαξης έρχεται να μας θυμίσει αυτά που ζήσαμε από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάρτιο με τη βρετανική».
Ο Καθηγητής Τσιούτης, σημείωσε πως για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης μετάλλαξης τη δεδομένη στιγμή, υπάρχουν δύο σημαντικά σημεία, ένα κοινό και ένα διαφορετικό, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.
«Το κοινό σημείο είναι ότι ξέρουμε ότι εφόσον προσέχουμε και εφαρμόζουμε τα ατομικά μέτρα προστασίας, τις αποστάσεις, τις μάσκες -ειδικά σε κλειστούς χώρους- και την αποφυγή του συνωστισμού, τότε αυτά τα μέτρα είναι ικανά να περιορίσουν την εύκολη μετάδοση. Το δεύτερο σημείο, το οποίο είναι διαφορετικό σε σχέση με την περίοδο μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου, είναι ότι η εμβολιαστική κάλυψη έχει αυξηθεί αρκετά. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που είναι εμβολιασμένα, έχουν χαμηλότερη πιθανότητα να προσβληθούν. Όμως δεν είναι μηδενική, τόσο να προσβληθούν όσο και να μεταδώσουν. Έχουμε ήδη ένα έστω και μικρό τείχος απέναντι στη μετάδοση, τόσο στην ινδική μετάλλαξη, όσο και στη μετάδοση οποιουδήποτε στελέχους».
Ο επικεφαλής της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας, είπε πως έχει αποδειχθεί από εργαστηριακές μελέτες αλλά και πραγματικές συνθήκες, όπως στην Ινδία, ότι τα εμβόλια προστατεύουν από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη. «Οι μεγάλες ηλικίες, οι άνω των 60, οι οποίοι είναι και οι πιο ευάλωτοι στο να κολλήσουν και να κάνουν σοβαρά συμπτώματα, είναι εμβολιασμένοι στην πλειοψηφία τους. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα, είναι σε αρκετά μεγάλο βαθμό προστατευμένη. Δεν είναι πλήρως βέβαια, γιατί δεν είναι όλοι τους εμβολιασμένοι, αλλά ούτε και το εμβόλιο παρέχει 100% προστασία. Είναι όμως σε μεγάλο βαθμό προστατευμένοι».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης στην Κύπρο-Βρέθηκε και το στέλεχος C36
Τα τρία βήματα για ανακοπή της μετάδοσης της ινδικής μετάλλαξης
Ο κ. Τσιούτης ανέφερε πως υπάρχουν τρία πολύ σημαντικά βήματα ώστε να καθυστερήσει ή να εμποδιστί η μετάδοση της ινδικής μετάλλαξης στην κοινότητα.
«Το πρώτο είναι να συνεχιστούν οι έλεγχοι στα Αεροδρόμια και να συνεχιστεί και η κατάταξη των χωρών, η οποία βασίζεται στα επιδημιολογικά στοιχεία της καθεμιάς. Το δεύτερο είναι να μην ξεχνάμε να προσέχουμε, παρά το ότι βρισκόμαστε σε περίοδο χαλαρώσεων. Αυτά είναι βασικά μέτρα, τα οποία πρέπει να έχουμε στην καθημερινότητα μας. Σε καμιά περίπτωση, δεν πρέπει να νομίζουμε και να λέμε ότι είμαστε στο τέλος της πανδημίας ή ότι πλησιάζουμε. Το μόνο βέβαιο, είναι ότι αυτό δεν είναι βέβαιο. Το τρίτο βήμα είναι ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τους εμβολιασμούς, γιατί με τον εμβολιασμό προστατεύονται οι πολίτες, αλλά εάν εμβολιαστεί και το περιβάλλον κάποιου, προστατεύει και τον ίδιο ακόμα περισσότερο.
Όπως εξήγησε, «όσο πιο πολλοί είμαστε εμβολιασμένοι, τόσο μικρότερη είναι η ομάδα του πληθυσμού, που είναι πιο επιρρεπής στο να κολλήσει και να μεταδώσει. Είναι μάλλον αναπόφευκτο ότι κάποια στιγμή, το στέλεχος αυτό θα μπει μέσα στην κοινότητα και θα αρχίσει να μεταδίδεται. Όσο λιγότερο λοιπόν προσέχουμε, τόσο πιο εύκολα θα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όσο περισσότεροι είναι οι ανεμβολίαστοι, τόσο περισσότερα θα είναι και τα άτομα, τα οποία μπορεί να κολλήσουν και να μεταδώσουν. Αυτές οι βασικές αρχές, νομίζω βασίζονται στην κοινή λογική και όχι στην επιστήμη».
Επιπλέον, ο κ. Τσιούτης επεσήμανε πως όσο βελτιώνεται η επιδημιολογική μας εικόνα, η βάση για να αντιμετωπίσουμε μια πιθανή έξαρση είναι αρκετά καλή.
«Η παράληψη που κάναμε τον Δεκέμβριο, είναι ότι θεωρούσαμε πως μπορούσαμε να ανακόψουμε την είσοδο και την επέκταση του βρετανικού στελέχους και πολλοί βρέθηκαν προ εκπλήξεως, όταν συνειδητοποίησαν ότι η μεγάλη έξαρση που είδαμε τον Φεβρουάριο, ευθυνόταν σε αυτό το στέλεχος. Άρα μαθαίνουμε από την εμπειρία και προχωράμε. Πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι ήρθε αυτό το στέλεχος και ότι μεταδίδεται μεταξύ ατόμων. Άρα το ζήτημα είναι να κερδίσουμε χρόνο, ώστε να καθυστερήσουμε την επικράτηση του. Η επικράτηση του, ισούται με μια απότομη έξαρση. Όσο πιο πολύ καθυστερούμε την μετάδοση από άτομο σε άτομο, τόσο πιο προετοιμασμένοι θα είμαστε. Να θυμίσω ότι μέσα στον Φεβρουάριο φθάσαμε να έχουμε 80 νοσηλευόμενους και μέχρι τις 15 Μαρτίου ξεπεράσαμε τους 200. Αυτό έγινε μέσα σε διάστημα δεκαπέντε ημερών. Δεν αποκλείεται να έχουμε κάτι αντίστοιχο τώρα».
«Δεν ξέρουμε πότε θα είναι το τέλος της πανδημίας»
Παράλληλα, μετά και τον εντοπισμό των δύο κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης στην κοινότητα, ο επικεφαλής της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας ανέφερε πως τα δύο δείγματα προέκυψαν μόνο από 170 ανθρώπους, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα στην κοινότητα.
«Είμαστε ενώπιον αυτής της πραγματικότητάς, την οποία θα έπρεπε να αναμένουμε. Και δυστυχώς, είναι αυτά που τονίζουμε συνέχεια. Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για την πορεία της πανδημίας. Πρέπει να αναγνωρίζουμε τα απρόοπτα της πανδημίας και να ενισχύουμε την ετοιμότητα μας. Αυτό το οφείλουμε στο εαυτό μας. Τόσο από τη διαδικασία πρωτοκόλλων και ελέγχων, όσο και από ψυχολογικής πλευράς. Δεν φθάσαμε στο τέλος της πανδημίας και δεν ξέρουμε πότε θα είναι το τέλος της πανδημίας. Έτσι παρά να βιαζόμαστε, καλύτερα να είμαστε προσεκτικοί. Το συγκεκριμένο θέμα με την ινδική μετάλλαξη έχει συζητηθεί εκτενώς πολλές φορές. Παρακολουθούμε και τις εξελίξεις το εξωτερικό. Είμαστε σε μια φάση χαλαρώσεων και πρέπει να προσέχουμε όλοι, για να παραμείνουμε. Προβλέψεις για επόμενες χαλαρώσεις σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν, γιατί είναι και επιπόλαιο και βεβιασμένο. Δεν μπορούμε να συζητάμε κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε κάποια πράγματα και εφόσον τώρα μπήκαμε στη νέα φάση των χαλαρώσεων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Tα σημεία δειγματοληψίας για rapid test που θα λειτουργήσουν τη Πέμπτη