Για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας μίλησε στην ΚΣ της Μεσογείου ο Στεφάνου

Άρχισαν σήμερα οι διήμερες εργασίες της 15ης Συνόδου της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου στην οποία συμμετέχουν, μέσω διαδικτύου, οι Βουλευτές  Στέφανος Στεφάνου και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, επικεφαλής και μέλος, αντίστοιχα, της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση. 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, σε παρέμβασή του σε συζήτηση στη 2η Μόνιμη Επιτροπή για την Οικονομική, Κοινωνική και Περιβαλλοντική Συνεργασία, με θέμα τον «οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στα ευρωμεσογειακά κράτη και στα κράτη του Κόλπου», ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η πανδημία προκάλεσε σοβαρότατα προβλήματα στο παγκόσμιο οικονομικό και κοινωνικό οικοδόμημα, σείοντας ακόμα και τις πιο προηγμένες κοινωνίες, ενώ τεράστιο ήταν το κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Ο κ. Στεφάνου, προστίθεται, τόνισε ότι ακόμα μεγαλύτερες, είναι οι συνέπειες για τις φτωχές χώρες, οι οποίες πέραν της τραγικής οικονομικής τους κατάστασης, αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η ανισότητα, η έλλειψη υποδομών, η ανυπαρξία ή η ύπαρξη ανεπαρκών συστημάτων δημόσιας υγείας και ένα υποβαθμισμένο και προβληματικό κράτος προνοίας.

Στην περιοχή της Μεσογείου, επεσήμανε ο Κύπριος Βουλευτής, οι χώρες της νότιας Ευρώπης, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση συγκριτικά με εκείνες της Κεντρικής και Βορείου Ευρώπης και Σκανδιναβικές χώρες, ενώ πολλές χώρες της Βορείου Αφρικής και του Κόλπου αντιμετωπίζουν τεράστια κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα, τα οποία έχουν διογκωθεί περαιτέρω συνεπεία της πανδημίας.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε ότι πρέπει πρώτιστα τα πλουσιότερα και πιο αναπτυγμένα κράτη να επιδείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη έναντι των φτωχότερων χωρών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα στον τομέα της υγείας και οικονομικά προβλήματα και να κτίσουν τις αναγκαίες υποδομές.

Τόνισε επίσης την ανάγκη να βοηθηθούν αυτές οι χώρες για να έχουν πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες εμβολίων, καθότι η αποτελεσματική αντίδραση στην πανδημία βρίσκεται στον εμβολιασμό.

Τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιριών, επεσήμανε ο κ. Στεφάνου, δεν πρέπει να τίθενται υπεράνω των ανθρωπίνων ζωών, όπως καταδεικνύει για τα ισχυρά κέντρα εξουσίας και τα συμφέροντα η συζήτηση για τις πατέντες των εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε επίσης ότι η βοήθεια προς τις φτωχές χώρες δεν πρέπει να δίδεται με δυσμενείς και οδυνηρούς όρους και ότι επιβάλλεται η ύπαρξη ασφαλιστικών δικλείδων, ώστε να μην γίνεται κατάχρηση των παρεχόμενων πόρων από τοπικά κατεστημένα και μεγάλα και διαπλεκόμενα συμφέροντα. Πρέπει, ακόμα, η βοήθεια προς τις φτωχότερες χώρες να είναι μακροπρόθεσμη και να μην αφεθούν οι χώρες αυτές στο έλεος των συνεπειών της πανδημίας όταν αυτή δεν θα απασχολεί πλέον τις ειδήσεις, κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος
Νέες φουρτούνες για το «Αφροδίτη», βίρα τις άγκυρες για «Κρόνο»
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας