Πώς το ΓεΣΥ βοήθησε μάνα και τα παιδιά της-«Χίλια ευχαριστώ σε όσους έτρεξαν»

«Είναι μεγάλη ευλογία ότι μπήκαμε στο ΓεΣΥ. Προσφέρει βοήθεια σε όσους την χρειάζονται. Παλιά δεν μπορούσαμε να πάμε στα ιδιωτικά νοσοκομεία, τώρα πάμε στους καλύτερους γιατρούς με έξι ευρώ. Δεν θέλω να πω ότι στα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι καλοί οι γιατροί, αλλά εκεί υπάρχουν τεράστιες ουρές. Ειδικά τώρα με τον κορωνοϊό, είναι πιο δύσκολο να πας στο νοσοκομείο. Και τα φάρμακα στο ΓεΣΥ είναι πιο εύκολο να τα προμηθευτείς. Με ένα ευρώ μπορείς να πάρεις φάρμακα. Με το ΓεΣΥ κερδίζεις χρόνο. Με ένα τηλεφώνημα μπορείς να κανονίσεις τις αναλύσεις, τις εξετάσεις».

Αυτά είναι τα λόγια της κυρίας Βικτώριας, μίας μητέρας με τρία παιδιά, που έχουν ένα κληρονομικό χρόνιο πρόβλημα. Τα λόγια μίας μητέρας που μπήκε από νωρίς στα δύσκολα, αλλά έκανε τα πάντα για να μην στερηθούν τα παιδιά της τις θεραπείες. Πάλευε και παλεύει εδώ και αρκετά χρόνια, περίμενε στις ατελείωτες ουρές που είχαν τα δημόσια νοσηλευτήρια, ώστε να μπορέσει να εξυπηρετηθεί, εξέδιδε κάθε δύο χρόνια κάρτα νοσηλείας, για να την χρησιμοποιήσει μόνο τέσσερις φορές. Τα λόγια αυτής της μητέρας, παρουσιάζουν το μέγεθος της βοήθειας που της προσφέρει το Γενικό Σύστημα Υγείας, που εδώ και δύο χρόνια της έδωσε επιλογές.

Η κα. Βικτώρια, κάνει μία αναδρομή στο παρελθόν και θυμάται τις δυσκολίες που περνούσε, πριν να έχει αυτές τις επιλογές. «Ήταν δύσκολοι καιροί πριν το ΓεΣΥ οικονομικά. Τα περισσότερα νοσοκομεία ήταν ιδιωτικά και οι αναλύσεις, οι εξετάσεις, ακόμη και τα ραντεβού ήταν πανάκριβα. Έχω τρία παιδάκια με χρόνιο πρόβλημα και αυτό σημαίνει ότι δεν βγαίνουν από το πρόγραμμά μας οι γιατροί, οι αναλύσεις, τα φάρμακα. Από μικρά έπρεπε να παίρνουν φάρμακα και κάθε έξι μήνες πηγαίναμε στον παιδονευρολόγο, για εξετάσεις. Πλέον πάμε κάθε τέσσερις μήνες, επειδή αυξάνεται η ασθένεια και πρέπει να την πολεμάμε με καινούργιες θεραπείες».  

Μία ασθένεια που έφερε τα πάνω κάτω στην ζωή της, αφού μπήκε ξαφνικά και απροειδοποίητα. Όλα ξεκίνησαν όταν ο μεγαλύτερος της γιος έκλεισε τα πέντε. Τότε παρατήρησε τα πρώτα σημάδια.

«Από τη στιγμή που γεννάς ένα παιδί και είναι υγιές μέχρι πέντε ετών, σε ρίχνει ψυχολογικά, όταν ξεκινά το πρόβλημα, επειδή δεν ξέρεις τι γίνεται και για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Μετά, ξεκινάς καινούργια ζωή, καινούργιο πρόγραμμα με τις θεραπείες. Αλλάζει η ζωή σου. Πήραμε το μωρό στο νευρολογικό στην Ελλάδα, είδαμε παιδονευρολόγο, κάναμε φυσιοθεραπείες, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες πολύ καιρό. Απότομα άλλαξε η ζωή μου. Τη μία ημέρα ήμασταν εντάξει και την επόμενη μάθαμε ότι έχει σοβαρό πρόβλημα και δεν ήξεραν τι έχει. Εγώ πλέον δεν δουλεύω. Είμαι εκεί συνέχεια, για τις θεραπείες, τα φάρμακα, τις αναλύσεις».

Το ίδιο συνέβη και με τα άλλα δύο παιδία της. Στην εξίσωση προστέθηκε και ο αυτισμός που έχει ο μικρότερος της γιος. «Τώρα έχω ένα παιδάκι που κάνει εργοθεραπείες και λογοθεραπείες και περιμένουμε με μεγάλη αγωνία, για να μπουν κι αυτές οι θεραπείες στο ΓεΣΥ. Πριν το ΓεΣΥ, η Κυβέρνηση μας έστελνε επιδόματα, αλλά υπήρχαν ορισμένες φορές, που έπρεπε να ξεκινήσουμε καινούργιο φάρμακο και αν δεν το είχε το νοσοκομείο, έπρεπε να πάω στο ιδιωτικό φαρμακείο και κόστιζε πενήντα ευρώ. Τώρα με ένα ευρώ το παίρνουμε. 

Μέχρι σήμερα, συνεχίζουμε να πηγαίνουμε στους γιατρούς, να θέλουν φάρμακα, αναλύσεις. Ο μικρός μου βρίσκεται στην λίστα αναμονής για παρακέντηση και μετά θα ξεκινήσει φαρμακευτική αγωγή. MRI κάναμε με 30 ευρώ. Μόνο στο ΓεΣΥ προσφέρονται τέτοιες ευκαιρίες. Το ΓεΣΥ είναι μία μεγάλη βοήθεια οικονομική. Εκτός αυτό, δίνουν δυνατότητα να επιλέξεις τον τόπο που μπορείς να πας. Παλιά, έπρεπε να περιμένουμε στην σειρά στο δημόσιο νοσοκομείο. Τώρα μπορώ να πάω στους καλύτερους γιατρούς, στα καλύτερα νοσηλευτήρια και πληρώσω μόνο έξι ευρώ. Μπορείς να προσφέρεις τα καλύτερα στα παιδιά σου».

Η κα. Βικτώρια, καταλήγοντας, επισημαίνει ότι με την εφαρμογή του ΓεΣΥ πλέον υπάρχει πρόσβαση και στην φαρμακευτική αγωγή που χρειάζονται. «Έχουμε πρόσβαση στα ιδιωτικά φαρμακεία και μπορούμε να λαμβάνουμε τα φάρμακα, με εντελώς χαμηλή τιμή. Ας πούμε, υπήρχαν φάρμακα, που κόστιζαν πενήντα ευρώ και τώρα τα παίρνουμε με ένα ευρώ. Είναι μεγάλη διευκόλυνση. Υπάρχει κόσμος που είναι υγιής και δεν έχει ανάγκη το ΓεΣΥ. Αλλά υπάρχουν και οικογένειες που έχουν άρρωστα παιδάκια και θέλουν τρέξιμο με τις θεραπείες και τα φάρμακα και είναι μεγάλη λύση. Χίλια ευχαριστώ σε όσους το έτρεξαν».

«Έπρεπε να κάνω επέμβαση 20,000 ευρώ»

Το ΓεΣΥ άλλαξε τη ζωή χιλιάδων ασθενών, όχι μόνο της κας. Βικτώριας. Στον REPORTER μίλησε ακόμη μία ασθενής, που για τους σκοπούς της ιστορίας μας θα την ονομάσουμε Ελένη και η οποία μετά από μία επέμβαση και ένα τροχαίο ατύχημα, πρέπει να λαμβάνει θεραπείες και φαρμακευτική αγωγή. Όλα ξεκίνησαν το 2017,  τότε που λόγω ενός προβλήματος υγείας, έπρεπε να κάνει μία επέμβαση, η οποία στοίχιζε πάνω από 20,000 ευρώ.

«Έκανα μεγάλη επέμβαση το 2017, σε δημόσιο νοσοκομείο, επειδή έμαθα ότι η επέμβαση θα στοίχιζε πάνω από 20,000 ευρώ σε ιδιωτικό. Επισκέφτηκα αρκετούς γιατρούς και ήρθε και ειδικός ιατρός από το εξωτερικό, ο οποίος μου είπε ότι έπρεπε να κάνω την επέμβαση. Αν δεν ήταν επείγον να γίνει, θα περίμενα το ΓεΣΥ για να την κάνω. Με το ΓεΣΥ, η επέμβασή μου είναι δωρεάν. Έκανα αυχενική μυελοπάθεια. Έπαιρνα συνέχεια φάρμακα, φυσιοθεραπείες, ενέσεις, που συνεχίζονται και τώρα, επειδή έπαθε βλάβη ο νωτιαίος μυελός».

Τα δύσκολα, όμως, ήρθαν μετά από λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2018. Τότε που ένα τροχαίο ατύχημα είχε ως αποτέλεσμα να προκύψουν κι άλλα προβλήματα υγείας, εκτός από την ασθένεια της.

«Το ατύχημα είχε πολλές επιπτώσεις στην υγεία μου. Ήταν σοβαρό, επειδή εκτός του ότι έπαθε ζημιά ο νωτιαίος μυελός, έπαθε ζημιά ο σπόνδυλος, ο αυχένας και δημιουργήθηκε μία αυτοάνοση ασθένεια. Ήταν αρκετά τα προβλήματα μετά το ατύχημα. Τις θεραπείες τις λάμβανα σε δημόσιο νοσηλευτήριο. Δεν μπορούσα να τις κάνω ιδιωτικά. Θα στοίχιζε αρκετά, επειδή έκανα πολλές φυσιοθεραπείες και κολύμπι. Στο νοσοκομείο μπορούσα να κάνω ειδική γυμναστική, ειδικές φυσιοθεραπείες για τον αυχένα, είχε αρκετή διαδικασία. Ακόμη και σήμερα συνεχίζω να κάνω φυσιοθεραπείες και τώρα με το ΓεΣΥ μπορώ να επιλέξω που θέλω να πάω. Βάζω ενέσεις, πίνω φάρμακα, τα οποία στοιχίζουν, παίρνω φάρμακα από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, με παρακολουθούν εκεί».

Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, έχει πρόσβαση σε φάρμακα, που ήταν ακριβά και τα οποία είναι απαραίτητα για την θεραπεία της. «Τα φάρμακα για τα αυτοάνοσα και οι πολλές ενέσεις στοιχίζουν. Ευτυχώς είναι το ΓεΣΥ, που κάποια φάρμακα τα δίνουν δωρεάν. Κάποιοι μπορεί να μην είδαν διαφορά και κάποιοι δεν ήθελαν το ΓεΣΥ. Αλλά για τους πλείστους είναι πάρα πολύ καλό, βοήθησε αρκετό κόσμο. Όχι μόνο ενήλικες αλλά και ανήλικους. Τώρα με το ΓεΣΥ είμαι πολύ ευχαριστημένη κι εγώ και η οικογένειά μου. Είδαμε πολλή διαφορά. Για κάποιο που έχει αρκετά προβλήματα υγείας, που χρειάζεται ιατρική περίθαλψη και φάρμακα, βοηθά αρκετά το ΓεΣΥ».

Η κα. Ελένη, πριν τελειώσει η συζήτησή μας, θέλησε να αναφερθεί και σε ένα αρνητικό του ΓεΣΥ. «Αν συμβεί κάτι, πρέπει να πας πρώτες βοήθειες. Μου έτυχε κι εμένα, επειδή είχα λιποθυμική τάση τον Φεβρουάριο και έπεσε εντελώς το οξυγόνο μου, μίλησα με την γιατρό μου και έπρεπε αναγκαστικά να πάω απευθείας πρώτες βοήθειες, λόγω κορωνοϊού. Δεν λέω ότι δεν ήμουν ικανοποιημένη, αλλά λόγω του κορωνοϊού ήταν πιο επικίνδυνο. Θα προτιμούσα να πήγαινα σε μία κλινική που ήταν οι γιατροί μου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Η Άσσια πλήρωσε βαρύ τίμημα της εισβολής με 84 αγνοούμενους-«Πότισαν με το αίμα τους τη λατρεμένη γη»
Δωρεά της Γερμανίας ύψους €160.000 στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους
Καλπάζει ο τουρισμός στην Κύπρο-Ιστορικό ρεκόρ εσόδων τον Αύγουστο
Πρόταση για όριο €10.000 στη χρήση μετρητών για αγορές-Πάνω των120 εκ. ευρώ πέρασαν μέσω του αεροδρομίου
Βελτιώνεται η υγεία των βρεφών στα κατεχόμενα-Παράπονο στην «αστυνομία» εναντίον του «υπουργού υγείας»
Άγγιξαν το 80% οι πληρότητες των ξενοδοχείων τον Οκτώβρη
Γιατί να καθαρίζω εγώ τα σκουπίδια των άλλων; 5+1 ερωτοαπαντήσεις με τον Πάρη Κοσμά, Impact Manager του Let’s Do It! Cyprus 2024
Νέα παράταση στις φορολογικές δηλώσεις αποφάσισε το Υπουργικό
Νομικά καλυμμένοι ιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς στην πραγματοποίηση ευθανασίας-Ποια θα είναι η διαδικασία
Γκρίζα σημεία στο νομοσχέδιο για τη βία και παρενόχληση στην εργασία-Νομικά ακάλυπτοι οι... παράνομοι