Πέθανε η χελώνα που εντοπίστηκε με κομμένα πόδια στην Λεμεσό

Δεν τα κατάφερε και κατέληξε η χελώνα που εντοπίστηκε χθες από ομάδα ναυαγοσωστών στην Λεμεσό η οποία είχε κομμένα πόδια.

Σε ανακοίνωσή της το Τμήμα Αλιείας το οποίο παρέλαβε την χελώνα για περίθαλψη ανέφερε ότι «πρόκειται για μεσήλικη πράσινη χελώνα (Chelonia mydas).  Η χελώνα παραλήφθηκε από προσωπικό του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και μεταφέρθηκε στο Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας Κύπρου που λειτουργεί και σαν Κέντρο Παροχής Πρώτων Βοηθειών, Θεραπείας και Αποκατάστασης τραυματισμένων θαλασσίων χελώνων».

Στην συνέχεια σημειώνει ότι «η χελώνα ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση, εμφανώς αδυνατισμένη και αφυδατωμένη, είχε ένα μπροστινό πτερύγιο αποκομμένο και έφερε πολύ μεγάλο αριθμό εκτο-παράσιτων τα οποία φαίνεται να είχαν προκαλέσει μεγάλη ζημία στα μάτια, πιθανόν σε βαθμό που η όραση να ήταν πολύ περιορισμένη ή / και που ενδεχομένως να είχαν οδηγήσει σε τύφλωση». 

Στο σημείο του αποκομμένου πτερυγίου φαίνεται να είναι παλιά πληγή ξεκαθαρίζει το Τμήμα Αλιείας και έτσι δεν μπορεί να καθοριστεί η αιτία.  Σημειώνεται όμως ότι, «υπάρχουν αρκετοί λόγοι που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε κάτι τέτοιο όπως  ατυχήματα λόγω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων (π.χ. ναυσιπλοΐα), θαλάσσια απορρίμματα (σχοινιά, πετονιές κτλ.) ή / και κάποια αρπακτικά (π.χ. καρχαρίες)».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση εκτιμάται από το Τμήμα Αλιείας  ότι,  «η κατάσταση της χελώνας (αδυνατισμένη και αφυδατωμένη) επήλθε λόγω της μεγάλης παρουσίας των εκτο-παράσιτων που επηρέασαν την όραση της σε βαθμό που δεν ήταν σε θέση να τραφεί. 

Δυστυχώς πάρα τις έντονες προσπάθειες  του προσωπικού του Ερευνητικού Κέντρου και την άμεση  χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, η συγκεκριμένη  χελώνα δεν τα κατάφερε και απεβίωσε τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 28 Ιουνίου 2021».  

Την ίδια στιγμή διευκρινίζει ότι γενικότερα ότι σε αρκετές  περιπτώσεις η κατάσταση μιας άρρωστης ή τραυματισμένης θαλάσσιας χελώνας «δεν οφείλεται αποκλειστικά σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες ή κακόβουλες ενέργειες αλλά μπορεί να οφείλεται σε φυσικά αίτια όπως ασθένειες, παράσιτα, αρπακτικά κτλ. που εντοπίζονται στο θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον».

Καταλήγοντας το Τμήμα Αλιείας ευχαριστεί όλους τους εμπλεκομένους για την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση τους όσον αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό και να διαβεβαιώσουμε ότι, το Τμήμα μας θα συνεχίσει τις προσπάθειες του για τη διασφάλιση της προστασίας, όχι μόνο του συγκεκριμένου είδους αλλά και γενικότερα όλων των θαλάσσιων προστατευόμενων ειδών.

«Πέραν των πιο πάνω και σε μια πιο ευχάριστη νότα, στο Ερευνητικό Κέντρο νοσηλεύεται μια άλλη τραυματισμένη πράσινη χελώνα, η Ανδρονίκη, η οποία ανταποκρίνεται πολύ καλά στην αγωγή που της παρέχεται και σύντομα αναμένεται να είναι σε θέση να απελευθερωθεί στο φυσικό της περιβάλλον».

 

 

Δειτε Επισης

Συναντήθηκε με το πατριωτικό κίνημα των τ/κ ο Πρόεδρος-«Μέγιστη επιδίωξη να επαναρχίσουν οι συνομιλίες»
Ζητά αποζημιώσεις από τη Ρωσία για την κατάρριψη του αεροσκάφους MH17 η Αυστραλία
Πρωτοφανής επίθεση στην Ελλάδα-Νεαρός έριξε αντισηπτικό σε κεφάλι 16χρονου και του έβαλε φωτιά
Η ανάλυση του ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέων για Μουρτζούκου-Στην τηλεόραση πρόδιδε συνεχώς τον εαυτό της
Αποτιμά θετικά την έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου το Υπουργείο Δικαιοσύνης
Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Έπαιξε τα τελευταία της χαρτιά για τα ΜΟΕ η Ολγκίν και φεύγει-Στη Νέα Υόρκη για αξιολόγηση βημάτων
Αλλάζει η δομή στη δικαστική εξουσία, δημιουργείται νέο Διοικητικό Εφετείο-Οι μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε η Βουλή
Εντείνονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την πιθανή έκδοση του Σενέρ Λεβέντ στην Τουρκία
Αποδέχτηκαν την συμβιβαστική λύση του Προέδρου για τις επιπρόσθετες μόνιμες θέσεις οι εκπαιδευτικοί