Κ. Μητσοτάκης: Είπα στον Τατάρ πως η λύση των δύο κρατών δεν θα μας πάει πουθενά

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ να μη θέτει το θέμα των δύο κρατών στην ΕΕ γιατί κανείς δεν θα τον ακούσει.

Συγκεκριμένα, ο Κ.Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι «πράγματι, δεν συναντήθηκα με τον κ. Τατάρ διασταυρωθήκαμε στο πρωινό του ξενοδοχείου, μιλήσαμε για κανένα δίλεπτο».

«Σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα του επανέλαβα την πάγια μας θέση ότι με τη λύση των δύο κρατών δεν πρόκειται να πάμε πουθενά. Και ότι είναι μια λύση η οποία απορρίπτεται -και απορρίπτεται όχι μόνο γιατί αντιβαίνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών- απορρίπτεται και γιατί είναι παντελώς ασύμβατη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», σημείωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προβληματισμένος με τις θέσεις των Τούρκων ενώπιον του Γκουτέρες ο Αναστασιάδης

«Άρα στην Ευρώπη, στις Βρυξέλλες, ο κ. Τατάρ δεν πρέπει να μιλάει για δυο κράτη, διότι κανείς δεν θα τον ακούσει», είπε.

Η συζήτηση, πρόσθεσε, «σταματάει εν τη γενέσει της. Δεν έχουμε να συζητήσουμε κάτι παραπάνω».

«Και αυτό σε αυτή την πολύ σύντομη συνάντηση που είχαμε είχα την ευκαιρία να του το επαναλάβω», είπε καταληκτικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ξεκάθαρη η Ούρσουλα

Δε θα δεχθούμε ποτέ, μα ποτέ ως ΕΕ τη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό, ξεκαθάρισε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Κομισιόν απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε ότι «μίλησα με τον Πρόεδρο Ερντογάν και ήμουν πολύ σαφής».

«Ξέρουμε ότι σκοπεύει να πάει στην Κύπρο στα μέσα Ιουλίου. Αυτό είναι πολύ ευαίσθητο θέμα για μας και το έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι θα παρακολουθούμε πώς θα πάει η επίσκεψη. Και ότι δε θα δεχθούμε ποτέ, μα ποτέ ως ΕΕ τη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό. Αυτά τα ξεκάθαρα μηνύματα τα έστειλα προσωπικά στον Πρόεδρο Ερντογάν και είναι δικό του θέμα να στείλει τα θετικά μηνύματα», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Καρότο» με μεταναστευτικό και τελωνειακή Ένωση, «μαστίγιο» με Κυπριακό

Επιπλέον σημείωσε ότι «οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχουν συνολικά βελτιωθεί: Υπάρχει αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, Ελλάδα-Τουρκία βρίσκονται σε διάλογο, αλλά δεν υπάρχει καμία πρόοδος στο Κυπριακό και αυτό παραμένει απογοητευτικό».

Ακόμη επιβεβαίωσε ότι «ενθαρρύνουμε την Τουρκία να κάνει περισσότερα» για συνεργασία σε όλους τους τομείς, ενώ διαβεβαίωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι τεχνικές εργασίες για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, αλλά μένει «πολλή δουλειά να γίνει».

Τέλος, ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες έδωσαν καταρχάς το πράσινο φως για την ανανέωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, με 3 δισ. Ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. «Η πρότασή μας τώρα πρέπει να γίνει συγκεκριμένη και νομικό κείμενο και θα επανέλθουμε», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤ ΕΔΩ: Συναντήθηκαν στα... κρυφά σε κουζίνα ξενοδοχείου των Βρυξελλών Μητσοτάκης-Τατάρ (pic)

Δειτε Επισης

Το μητρώο της ΕΔΕΚ, ο στόχος της ενότητας και ο γρίφος της επιστροφής
Κυνηγά την αδυναμία των αρμοδίων ο Πρόεδρος-Η παρέμβαση, ο σάλος και πολιτική συντήρηση του φιάσκου
Υπέβαλε υποψηφιότητα για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΔΕΚ ο Παύλος Αναστασίου
Σ. Στεφάνου: Αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας η αντιφασιστική νίκη
Άλλα αντ' άλλων από Τατάρ για την καταδίκη στις Ουγγαρέζες για σφετερισμό-Κάνει λόγο για «υποκριτική πολιτική»
Ο σφετερισμός ελληνοκυπριακών περιουσιών στο επίκεντρο της συνάντησης Τασούλα και Ένωσης Προσφύγων
Κατηγορεί τον Τατάρ ότι δεν έκανε τίποτα και ισχυρίζεται πως η Ε/κ πλευρά πλησιάζει στη χαλαρή ομοσπονδία ο Ερχιουρμάν
Δίνει διευκρινίσεις για το καθεστώς των μελών η ΕΔΕΚ-Δέχεται αιτήματα η Επιτροπή Διαπιστευτηρίων
Αντικρούει τους ισχυρισμούς εκπροσώπου της Τουρκίας για δύο κράτη ο Χατζηράφτης-«Κυριαρχία KΔ σε όλο το νησί»
Πρόταση νόμου για πιστωτικές συμβάσεις και προστασία των οφειλετών κατέθεσε η Ατταλίδου