Περνά στην ιστορία η Συμμαχία Πολιτών-Κλείδωσε η ενσωμάτωσή της στην ΕΔΕΚ

Το αναμενόμενο αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία, σε χθεσινοβραδινή της συνεδρία η Ανώτατη Σύγκλητος της Συμμαχίας Πολιτών, επικυρώνοντας επί της ουσίας την ενεργοποίησης της προεκλογικής συμφωνίας με την ΕΔΕΚ, που προνοεί ενσωμάτωση του κόμματος του Γιώργου Λιλλήκας στους Σοσιαλιστές. 

Μετά από αυτή την εξέλιξη μια μερίδα των στελεχών της Συμμαχίας Πολιτών, να ενταχθούν στα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία που έγινε προεκλογικά, προνοούσε ότι στελέχη της Συμμαχίας θα κατέρχονταν υπό το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ στις βουλευτικές εκλογές, με έναν από αυτούς μάλιστα, τον Ανδρέα Αποστόλου, να καταλαμβάνει έδρα στην περιφέρεια Λάρνακας, κάτι που πρώτη φορά συμβαίνει στην ιστορία της ΕΔΕΚ.  Ο κ. Αποστόλου εξελέγη ως βουλευτής της ΕΔΕΚ και αποτελεί κανονικά μέλος της ομάδας, όπως και οι τρεις προερχόμενοι από την ΕΔΕΚ βουλευτές, χωρίς οποιαδήποτε διαφοροποίηση. 

Η ενσωμάτωση της Συμμαχίας Πολιτών στην ΕΔΕΚ, αναμένεται να επικυρωθεί και από τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ το επόμενο διάστημα, ενώ θα ακολουθήσει και συνέδριο, ενδεχομένως εντός Φθινοπώρου για να επικυρωθεί η ενσωμάτωση. 

Σε ανακοίνωση της η Συμμαχία Πολιτών, σημειώνει πως, «αρχίζει και επίσημα ο διάλογος για την ενοποίηση της Συμμαχίας Πολιτών με την ΕΔΕΚ, μετά και από τη σχετική απόφαση της Ανώτατης Πολιτικής Συγκλήτου της Συμμαχίας Πολιτών, που συνεδρίασε χθες βράδυ».

Όπως επισημαίνεται, «με μόνο τρεις αρνητικές ψήφους, η Ανώτατη Πολιτική Σύγκλητος της Συμμαχίας Πολιτών αποφάσισε την ενοποίηση με την ΕΔΕΚ, με κυρίαρχο στόχο την ένωση αντιδιζωνικών δυνάμεων για αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν στο Κυπριακό».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συμμαχίας, ο Γιώργος Λιλλήκας ανακοίνωσε και επίσημα την οριστική αποχώρηση του από την πολιτική σκηνή, μετά από την μακροχρόνια προσφορά του στον τόπο από καίρια πόστα. 

Η Συμμαχία Πολιτών ιδρύθηκε μετά τις Προεδρικές Εκλογές του 2013, όταν ο Γιώργος Λιλλήκας με τη στήριξη της ΕΔΕΚ εξασφάλισε ποσοστό 24,93% και κατετάγη τρίτος. Μετά τις Προεδρικές, τον Απρίλιο ίδρυσε τη Συμμαχία Πολιτών η οποία συμμετείχε σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες μέχρι τις Ευρωεκλογές του 2019. 

Στις Ευρωεκλογές του 2014 η Συμμαχία Πολιτών εξασφάλισε ποσοστό 6,78% και δεν εξέλεξε Ευρωβουλευτή. Στις βουλευτικές του 2016  η Συμμαχία εξασφάλισε ποσοστό 6% και εξέλεξε τρεις βουλευτές, τον Γιώργο Λιλλήκα, τον Παύλο Μυλωνά και την Άννα Θεολόγου. Μετά από διαφωνίες το 2018, Άννα Θεολόγου και Παύλος Μυλωνάς αποχώρησαν από το κόμμα. Στις προεδρικές εκλογές του 2018 ο Γιώργος Λιλλήκας έλαβε μόλις 2,18% των ψήφων, ενώ στις Ευρωεκλογές του 2019 μετά από συνεργασία με τους Οικολόγους, εξασφάλισε 3,29%. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Χάθηκαν τα ίχνη της 76χρονης Σωφρονίας Αντωνίου στην Πάφο (pic)
Νόμιμη η απαγόρευση της μαντίλας σε δημόσιες υπηρεσίες, έκρινε το Δικαστήριο της ΕΕ
Η Χαμάς παραβίασε την εκεχειρία λένε οι IDF-Ανταλλαγή πυρών στη Βόρεια Γάζα
Ανακοίνωσε επιδοτήσεις 60 εκ. ευρώ σε γεωργούς τον Δεκέμβριο ο Υπουργός Γεωργίας
Η δημιουργία βιομηχανικού λιμανιού ενώπιον της Επ. Εμπορίου-Βράζουν οι κοινότητες, προειδοποιούν με μέτρα
Παπαναστασίου: Συνέργειες η «μαγική λέξη» για ανάπτυξη φυσικού αερίου στην περιοχή
Πρόσω ολοταχώς για ψήφιση το νομοσχέδιο για την ορθοστασία εργαζομένων-Τι προνοεί
Θέση υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών από τους Times-«Πρέπει να εκτεθούν στον φυσικό τους βιότοπο»
Τον ρόλο της Κύπρου στην επίτευξη σταθερότητας σε αν. Μεσόγειο ανέδειξαν βουλευτές στην Αττάλεια
Στην Αίγυπτο γαλλικό πλωτό νοσοκομείο-Διαθέτει δύο χειρουργεία, 40 κλίνες και 22 γιατρούς