Το ΥΠΕΞ στοχεύει στη διατήρηση της τοπικής ταυτότητας της Κύπρου

Το Υπουργείο Εξωτερικών στοχεύει στη διατήρηση της τοπικής ταυτότητας της Κύπρου και στο να την κάνει γνωστή στην ΕΕ και σε όλες τις τρίτες χώρες, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ομιλία του σε κοινή εκδήλωση των Υπουργείων Εξωτερικών και Γεωργίας με τίτλο "Taste of Cyprus", που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στη Λευκωσία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση για τα μοναδικά προϊόντα και την παράδοση της Κύπρου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) από την ΕΕ, που έχουν, όπως επεσήμανε, καταστεί "πρεσβευτές" της πολιτιστικής και γαστρονομικής ταυτότητας της Κύπρου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η Κύπρος έχει εδώ και πολλούς αιώνες μακρές αγροτικές παραδόσεις και διεθνώς γνωστά προϊόντα διατροφής. Επεσήμανε πως οι Κύπριοι, όπως όλοι οι μεσογειακοί λαοί, αγαπούν το καλό φαγητό, αλλά και την κοινωνική πτυχή του να μοιράζεσαι και να συνευρίσκεσαι με κόσμο.

Επεσήμανε πως η τοπική κουζίνα της Κύπρου είναι αυθεντική, με μεγάλη ποικιλία αγροτικών προϊόντων και πλούσια σε γεύσεις και αρώματα, ενώ πάει πίσω στους αιώνες. Υπογράμμισε, εξάλλου, τη σημασία της γαστρονομίας για τους τουρίστες που επισκέπτονται μια χώρα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη πως μια σειρά από θέματα που τίθενται σε επίπεδο ΕΕ σε σχέση με τα προϊόντα αυτά, όπως για παράδειγμα οι εμπορικές σχέσεις και οι κανονισμοί που τίθενται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική,  επιβάλλουν τη συνεχή παρουσία και εργασία από πλευράς Κυβέρνησης, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία και η προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων.

Το Υπουργείο Γεωργίας, μαζί με τα άλλα εμπλεκόμενα Υπουργεία, και τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών συνεργάζονται στενά σε ημερήσια βάση για αυτό, ανέφερε.

Κοινός μας στόχος είναι η μεγαλύτερη ενημέρωση για τον πλούτο της χώρας μας ανάμεσα στους εταίρους μας στην Ευρώπη και διεθνώς, να προωθήσουμε τα προϊόντα μας, την εμπειρογνωμοσύνη μας και την ικανότητά μας να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις της κοινωνίας και στις προσδοκίες των καταναλωτών, ανέφερε.

Κατά την εκδήλωση ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, προέβη σε παρουσίαση των προϊόντων που είναι κατοχυρωμένα και είναι το λουκούμι Γεροσκήπου, η κουφέτα αμυγδάλου Γεροσκήπου, το παφίτικο λουκάνικο, το γλυκό τριαντάφυλλο Αγρού, το κολοκάσι Σωτήρας/κολοκάσι-πούλλες Σωτήρας,, το χοιρομέρι Πιτσιλιάς, του λουκάνικο Πιτσιλιάς, η λούντζα Πιτσιλιάς και το χαλλούμι. 

Ανέφερε πως τα προϊόντα για τα οποία υπάρχουν αιτήσεις υπό αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι τα μακαρόνια της σμίλας/μακαρόνια του σκλινιτζιού και τα τερτζιελλούθκια ενώ τα προϊόντα για τα οποία υπάρχουν αιτήσεις υπό αξιολόγηση σε εθνικό επίπεδο είναι το ροδόσταγμα Αγρού, η πατάτα κοκκινογής Κοκκινοχωρίων και τα χαλίτζια.

Τα προϊόντα που μπορεί να κατοχυρωθούν στο εγγύς μέλλον, πρόσθεσε, είναι ο σουτζιούκος, το παστέλι Ανώγυρας, τα αρκατένα Ομόδους, ο τραχανάς και το κυπριακό μέλι ανθέων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 17ων IN Business Awards(pics)
17α IN Business Awards: Lifetime Achievement Award στους Σώτο, Σάββα, Αλέξανδρο και Άρη Ιακωβίδη
17α IN Business Awards: Βραβείο Editor’s Choice στον Invest Cyprus
17α IN Business Awards: Στην Πετρολίνα το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
17α IN Business Awards: Στον Δημήτρη Ζορπά το βραβείο Μάνατζερ (εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή)
17α IN Business Awards: Στην Exness το βραβείο εταιρικής βιωσιμότητας και υπευθυνότητας(ESG-ΕΚΕ)
17α IN Business Awards: Στην Zemco Group το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη γης-Κατασκευές»
17α IN Business Awards: Βραβείο στην XM-Best workplace/ εργοδότης προτίμησης
17α IN Business Awards: Στην Thanos Hotels & Resorts το βραβείο στην κατηγορία «Τουρισμός/Ψυχαγωγία/Εστίαση»
17α IN Business Awards: Kύπριος επιχειρηματίας/επαγγελματίας που διαπρέπει στο εξωτερικό ο Ανδρέας Σιάμισιης