Η ομάδα πολιτών που ύψωσε ασπίδα προστασίας για να θωρακίσει το ΓεΣΥ

Το Γενικό Σύστημα Υγείας, είναι μια από τις πιο μεγάλες κατακτήσεις της κοινωνίας και πρέπει να προστατευθεί ως κόρη οφθαλμού από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι ήδη αντιδρούν όταν αρχίζουν συζητήσεις για αλλαγή της μορφής και της φιλοσοφίας του. Αντιλαμβανόμενοι τη σημαντικότητα της μεταρρύθμισης μία ομάδα πολιτών, ύψωσε πριν ακόμη την υλοποίησή του, ασπίδα προστασίας στο ΓεΣΥ.

Αρχικά δημιούργησαν μία ομάδα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με σκοπό να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για την εφαρμογή του, η οποία μετατράπηκε στη συνέχεια σε φόρουμ ενημέρωσης για τις υπηρεσίες του ΓεΣΥ αλλά και της πανδημίας.

Ο έμπνευσής της ιδέας και διαχειριστής της ομάδας ΓεΣΥ ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ”, Άδωνης Κωνσταντινίδης, συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος, μίλησε στον REPORTER για τη σημασία του Γενικού Συστήματος Υγείας και το στόχο της ομάδας που μετρά, πλέον, σχεδόν 20 χιλιάδες μέλη.

«Το 2018 είδαμε ότι υπήρχαν αντιδράσεις από κάποιους, ώστε να αναβληθεί η ημερομηνία εφαρμογής του ΓεΣΥ. Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε μία ομάδα για να εκφράσουμε την αντίδρασή μας, στο να μην γίνει το ΓεΣΥ. Αρχικά η ομάδα ονομάστηκε “ΓεΣΥ SOS” και άρχισε να θέτει θέματα του Γενικού Σχεδίου Υγείας και να παραθέτει τα οφέλη του, αλλά και επιχειρήματα για το γιατί πρέπει να εφαρμοστεί την ημερομηνία που ανακοινώθηκε. Αυτή η ομάδα στο facebook είχε ανταπόκριση από τον κόσμο. Όταν εφαρμόστηκε πλέον το σύστημα αποφασίσαμε να αλλάξουμε το όνομα και έτσι δημιουργήθηκε το “ΓεΣΥ ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ”. Ο σκοπός της ομάδας, είναι η αλληλοπληροφόρηση και στήριξη του ΓεΣΥ, χωρίς να σημαίνει ότι δεν κάνουμε εποικοδομητική κριτική, προς το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΑΥ».

Η πανδημία του κορωνοϊού, ήταν αυτή που αύξησε τη δημοφιλία της ομάδας, που μέσω επιστημονικών άρθρων, άρχισε να ενημερώνει για τον αόρατο εχθρό. «Όταν ήρθε η πανδημία, από το Μάρτιο του 2020, ο ρόλος του γκρουπ μας επεκτάθηκε σε θέματα που έχουν σχέση με την covid-19, τα οποία είναι σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία. Για την πανδημία, διοχετεύαμε πληροφόρηση του Υπουργείου και επιστημονική πληροφόρηση, λόγω του ότι δημιουργήθηκαν τα γνωστά προβλήματα με τους αρνητές και τους συνωμοσιολόγους. Έτσι το γκρουπ μεγάλωσε απότομα. Ο σκοπός μας είναι να το επεκτείνουμε και εκτός facebook, με κάποιες δράσεις πληροφόρησης».

Διαδραστικό γκουπ

Όπως εξηγεί ο κ. Κωνσταντινίδης στο διαδραστικό γκρουπ, γίνεται αλληλοπληροφόρηση για θέματα ΓεΣΥ, σημειώνοντας πως οι πολίτες έχουν ακόμη πολλές απορίες για το σύστημα. «Διαπιστώσαμε δυστυχώς, ότι δεν είναι πληροφορημένος όλος ο κόσμος. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι στην αρχή η καμπάνια που έγινε, δεν έφτασε μέχρι τον τελευταίο πολίτη. Ο κόσμος ρωτά για τα πιο απλά πράγματα, για τους γιατρούς και για διάφορα ζητήματα του ΓεΣΥ. Έτσι έγινε φόρουμ για συστάσεις».

Ανάμεσα στους διαχειριστές του γκρουπ είναι και δύο επαγγελματίες υγείας αλλά και μία δημοσιογράφος. «Δεν θέλαμε το γκρουπ μας να ταυτιστεί με ομάδα γιατρών ή με ομάδα νοσοκόμων ή με τον ΟΑΥ ή άλλον αρμόδιο φορέα. Θέλαμε να είναι πρωτοβουλία πολιτών. Υπάρχει βέβαια μία επαφή με την επίσημη πλευρά, μέσω μηνυμάτων. Αρκετά μέλη μας είναι υπάλληλοι του ΟΑΥ. Έτσι όποτε έχουμε κάποιο ερώτημα που δεν μπορούμε να απαντήσουμε τους κάνουμε tag και μας απαντούν. Επίσης και ο υπουργός Υγείας απαντά στην ομάδα. Πρέπει να πω ότι ήταν δεκτικός, παρόλα τα ζητήματα που είχε, και απαντούσε στις ερωτήσεις».

Στόχος της ομάδας είναι να διοχετεύει τις εισηγήσεις των πολιτών στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να βοηθήσει στη βελτίωση του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Στην αρχή της λειτουργίας του το “ΓεΣΥ ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ”, δεχόταν πιο πολλές ερωτήσεις για τους Προσωπικούς Ιατρούς και τις συμπληρωμές.

«Όταν μπήκαν οι Προσωπικοί Ιατροί, ο κόσμος ρωτούσε τι πρέπει να πληρώσει κ.λπ, μετά με την είσοδο των ειδικών γιατρών, έθεταν θέματα καθυστερήσεων στο να βρουν ραντεβού. Ένα άλλο πρόβλημα που παρουσιάστηκε και ρωτούσε συνέχεια ο κόσμος, ήταν τα φάρμακα, αφού στην αρχή κάποια δεν ήταν στο ΓεΣΥ. Επίσης μεγάλο θέμα για τον κόσμο είναι τα δημόσια νοσοκομεία. Παρόλο που ανταποκρίθηκαν αρκετά, σε κάποιες περιπτώσεις παρουσιάζονται προβλήματα, που είναι απίστευτα. Το θέμα τώρα, είναι να βελτιωθούν και να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες».

Ο κ. Κωνσταντινίδης, ανέφερε ότι το ΓεΣΥ υστερεί σε θέματα πρόληψης. «Για καθορισμένες εξετάσεις καρκίνου, όπως για παράδειγμα για τον καρκίνο του εντέρου, έπρεπε μετά τα πενήντα να γίνεται υπάρχει κολονοσκόπηση, κάτι που δεν καλύπτεται από το ΓεΣΥ. Πιστεύω ότι το Σύστημα πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Έχει λίγο ασφαλιστική προσέγγιση, δηλαδή δίνεις τόσα, παίρνεις τόσα. Ίσως πρέπει να αυξήσει λίγο τη συνεισφορά της η Κυβέρνηση. Τώρα με τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης, πιστεύω πως θα είναι καλή ένεση στο ΓεΣΥ».

Μέσα από τις αναρτήσεις τους, οι πολίτες εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τα οφέλη του Γενικού Συστήματος Υγείας. «Ενώ στην αρχή αρκετός κόσμος δεν είχε πληροφόρηση για τα οφέλη του ΓεΣΥ, τώρα είδε τι σημαίνει να έχεις ίση πρόσβαση σε θέματα υγείας, που είναι βασικό δικαίωμα. Το αντιλαμβάνονται τώρα και το αντιλήφθηκαν περισσότερο μέσα στην πανδημία. Εάν δεν υπήρχε ΓεΣΥ θα ήταν χειρότερα α πράγματα. Το να μην πληρώνεις στο γιατρό ή να κάνεις εξετάσεις και να είναι μόνο 6 ευρώ, είναι τεράστιο και ο πολίτης το αναγνωρίζει και πιστεύω ότι θα αντισταθεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια για να αλλάξει μορφή. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις όταν ακούστηκε το ενδεχόμενο να γίνει πολυασφαλιστικό το ΓεΣΥ. Η ισότητα στην πρόσβαση είναι πολύ σημαντική για τον πολίτη. Αντιδρά ο κόσμος και μέσα από το γκρουπ βρήκε ένα  φόρουμ να λέει κάποιες απόψεις ελεύθερα, αλλά μέσα στα σωστά πλαίσια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Η Άσσια πλήρωσε βαρύ τίμημα της εισβολής με 84 αγνοούμενους-«Πότισαν με το αίμα τους τη λατρεμένη γη»
Δωρεά της Γερμανίας ύψους €160.000 στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους
Καλπάζει ο τουρισμός στην Κύπρο-Ιστορικό ρεκόρ εσόδων τον Αύγουστο
Πρόταση για όριο €10.000 στη χρήση μετρητών για αγορές-Πάνω των120 εκ. ευρώ πέρασαν μέσω του αεροδρομίου
Βελτιώνεται η υγεία των βρεφών στα κατεχόμενα-Παράπονο στην «αστυνομία» εναντίον του «υπουργού υγείας»
Άγγιξαν το 80% οι πληρότητες των ξενοδοχείων τον Οκτώβρη
Γιατί να καθαρίζω εγώ τα σκουπίδια των άλλων; 5+1 ερωτοαπαντήσεις με τον Πάρη Κοσμά, Impact Manager του Let’s Do It! Cyprus 2024
Νέα παράταση στις φορολογικές δηλώσεις αποφάσισε το Υπουργικό
Νομικά καλυμμένοι ιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς στην πραγματοποίηση ευθανασίας-Ποια θα είναι η διαδικασία
Γκρίζα σημεία στο νομοσχέδιο για τη βία και παρενόχληση στην εργασία-Νομικά ακάλυπτοι οι... παράνομοι