Κ. Ιωάννου: Με το ΓεΣΥ κερδισμένοι είμαστε όλοι

Με το ΓεΣΥ ο τομέας της Υγείας βρίσκεται σε διαδικασία ριζικής αναδιάρθρωσης. Τα οφέλη που αποκομίζουμε από το ΓεΣΥ είναι πολλαπλά. Το βασικότερο είναι ότι μέσω του ΓεΣΥ νοικοκυρέψαμε τις διαδικασίες πρόσβασης των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας, ανέφερε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο υπουργός Υγείας, με αφορμή την συμπλήρωση δύο χρόνων από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, ξεκίνησε την τοποθέτησή του, αναφέροντας πως όταν ξημέρωσε η 1η Ιουνίου του 2019, τα συναισθήματα ολόκληρης της κοινωνίας ήταν διφορούμενα. Από τη μια, η αδημονία για την έναρξη της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης των τελευταίων δεκαετιών και, από την άλλη, η αγωνία για το καινούργιο, το άγνωστο για όλους, σημάδεψαν τις πρώτες μέρες της εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας.

«Η μεγάλη μεταρρύθμιση για την οποία όλοι μιλούσαμε για δεκαετίες και είχε αποκτήσει ένθερμους υποστηρικτές, αλλά και φανατικούς πολέμιους. Μετά από ατέρμονες συζητήσεις, με αποφασιστικότητα και με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών, το ΓεΣΥ έπαιρνε σάρκα και οστά σε ένα κλίμα εντάσεων και αμφιβολίας. Αφενός, υπήρχε  αμφισβήτηση, έως έναν βαθμό δικαιολογημένη, αφού στα πρώτα βήματα του νέου Συστήματος Υγείας, λίγοι ήταν εκείνοι που το στήριξαν: το ΓεΣΥ έκανε αρχή με 358 Προσωπικούς Ιατρούς για ενήλικες, 105 Προσωπικούς Ιατρούς παιδιών, μόλις 53 Ειδικούς Ιατρούς, 220 φαρμακεία και 29 διαγνωστικά εργαστήρια, και με ένα καινούργιο Λογισμικό».

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως αφετέρου, είχε στο πλευρό του 510 χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι με ενθουσιασμό καλωσόρισαν το νέο Σύστημα Υγείας. Αυτό αποδείκνυε ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός δικαιούχων στο Σύστημα. «Η ανταπόκριση που βλέπαμε από τους πολίτες μάς έκανε να πεισμώσουμε ακόμα περισσότερο, για να φέρουμε το εγχείρημα εις πέρας για το καλό χιλιάδων πολιτών. Δεν θα επιχειρήσω να ωραιοποιήσω την κατάσταση που επικρατούσε δύο χρόνια πριν. Από τις πρώτες κιόλας μέρες της έναρξης της 1ης φάσης, παρατηρήσαμε κάποιες αδυναμίες στο Σύστημα και αμέσως, η προσοχή στράφηκε στις βελτιώσεις που έπρεπε να γίνουν, ώστε τα θεμέλια να είναι γερά για τη συνέχεια. Χρειάστηκε αρκετός χρόνος προσαρμογής από τους παρόχους, αλλά κυρίως από τους ασθενείς. Επρόκειτο για ένα εξ ολοκλήρου νέο Σύστημα Υγείας, που ανέτρεπε όλα όσα είχαμε συνηθίσει μέχρι τότε, και εύλογα το πρώτο διάστημα ήταν αναγνωριστικό».

Η πανδημία και το ΓΕΣΥ

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και στην επιρροή της πανδημίας στη λειτουργία του ΓΕΣΥ. Όπως σημείωσε, μόλις λίγους μήνες μετά την έναρξη του ΓεΣΥ, «βρεθήκαμε στη δίνη της πανδημίας του κορωνοϊού. Αναπόφευκτα οι πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες έπληξαν και το ΓεΣΥ. Η διατήρηση των εισφορών στα ίδια επίπεδα για τρεις επιπλέον μήνες υποχρέωσε τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας να συνεχίσει με μειωμένα έσοδα. Εν μέσω πανδημίας, κληθήκαμε να λάβουμε την πολύ δύσκολη απόφαση για το κατά πόσον θα προχωρούσαμε ή όχι στην εφαρμογή της 2ης φάσης. Για ακόμα μια φορά χρειάστηκε να πείσουμε τα εμπλεκόμενα μέρη ότι τα οφέλη από την έναρξη της 2ης φάσης, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, θα ήταν περισσότερα από το κόστος. Έτσι, καταλήξαμε στην ένταξη των ενδονοσοκομειακών υπηρεσιών από 1η Ιουνίου 2020. Σταδιακά όμως, και μέσα από διάλογο μεταξύ του ΟΑΥ και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, η πρόθεση για ένταξη αυξήθηκε και πλέον υπάρχει παγκύπρια κάλυψη και επιλογές για όλους τους πολίτες».

Πρόσθεσε πως σήμερα, ένα χρόνο μετά την έναρξη της ενδονοσοκομειακής φάσης, συνολικά 54 νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ και του ιδιωτικού τομέα, 2,585 γιατροί, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία του ιατρικού δυναμικού της χώρας, 554 φαρμακεία, 149 διαγνωστικά εργαστήρια, 615 οδοντίατροι, 59 νοσηλευτές και μαίες, μαζί με άλλους 1,077 επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων, είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΑΥ και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσω του ΓεΣΥ σε περισσότερους από 892 χιλιάδες δικαιούχους σε όλη την Κύπρο.  

Για να ολοκληρωθεί το Γενικό Σύστημα Υγείας απομένει η ένταξη των υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας και αποκατάστασης, σημείωσε ο υπουργός, καθώς και των εξειδικευμένων εργαστηριακών εξετάσεων που προσφέρονται από συγκεκριμένα ιατρικά κέντρα. «Αναμένουμε το γρηγορότερο να υπάρξει θετική κατάληξη και σύντομα να μπορέσουμε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Υγείας που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των δικαιούχων του».

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου επεσήμανε πως με το ΓεΣΥ ο τομέας της Υγείας βρίσκεται σε διαδικασία ριζικής αναδιάρθρωσης. Τα οφέλη που αποκομίζουμε από το ΓεΣΥ είναι πολλαπλά. «Το βασικότερο είναι ότι μέσω του ΓεΣΥ νοικοκυρέψαμε τις διαδικασίες πρόσβασης των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας. Αρχικά, θεσμοθετήθηκε ο Προσωπικός Ιατρός, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση χρημάτων από τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αφού πλέον οι δικαιούχοι παραπέμπονται σε Ειδικό Ιατρό της σωστής ειδικότητας για τη διάγνωση της πάθησής τους, περιορίζοντας τις αχρείαστες ιατρικές πράξεις, και εξοικονομώντας χρόνο με την έγκαιρη διάγνωση που αποτρέπει τη δημιουργία μη αναστρέψιμων προβλημάτων υγείας».

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου, εισήχθη ο θεσμός του φαρμακείου της γειτονιάς, διασφαλίζοντας έτσι την καθολική πρόσβαση των δικαιούχων στα απαραίτητα για τη θεραπεία τους φαρμακευτικά σκευάσματα με την καταβολή ενός μικρού ποσού συνεισφοράς. Ταυτόχρονα, η ελεγχόμενη χορήγηση φαρμάκων αναχαίτισε το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης κατανάλωσης φαρμάκων χωρίς διάγνωση και συνταγογράφηση. Ο καθένας αντιλαμβάνεται τα οφέλη ενός οργανωμένου Συστήματος Υγείας, κυρίως για τους χρόνιους πάσχοντες. Τα ποσά που καλούνταν να δαπανήσουν οι χρόνιοι ασθενείς για τις θεραπείες τους ήταν τεράστια και σε πολλές περιπτώσεις η καταβολή τους ήταν αδύνατη. Μέσω του Προσωπικού του Ιατρού και της εύκολης πρόσβασης σε Ειδικούς Ιατρούς, αλλά και στη φαρμακευτική αγωγή σε χαμηλό κόστος, γίνονται έγκαιρα οι παρεμβάσεις και περιορίζονται κατά το δυνατό οι αρνητικές για την υγεία τους επιπτώσεις.

«Όταν ξέσπασε η πανδημία στη χώρα μας, φανήκαμε τυχεροί στην ατυχία μας. Κι αυτό γιατί είχαμε ήδη στη διάθεσή μας το Γενικό Σύστημα Υγείας και μπορέσαμε να ανταπεξέλθουμε με τις λιγότερες απώλειες. Είχαμε τους Προσωπικούς Ιατρούς που βοήθησαν τα μέγιστα στη διαχείριση των θετικών περιστατικών, αλλά και στους εμβολιασμούς που είναι σε εξέλιξη τώρα. Η λειτουργία του Λογισμικού του ΓεΣΥ ήταν βασική συνιστώσα για την οργάνωση του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού κατά της COVID. Εν μέσω lockdown, οι ασθενείς εξασφάλιζαν τα απαραίτητα φάρμακα για την απρόσκοπτη συνέχιση των θεραπειών τους, με τη συνεργασία των Προσωπικών Ιατρών, των φαρμακείων και εθελοντών. Με τη συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων νοσηλευτηρίων, κατέστη εφικτό καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας να εξυπηρετηθούν όλοι οι ασθενείς που χρειάστηκαν ενδονοσοκομειακή περίθαλψη. Όλα αυτά είναι μόλις μερικά σημεία στα οποία το ΓεΣΥ ήταν σημαντικός σύμμαχος στη διαχείριση των πρωτόγνωρων συνθηκών που έφερε η πανδημία».

Ξεκαθάρισε δε πως ανεξαρτήτως πανδημίας, το ουσιαστικότερο είναι ότι το ΓεΣΥ είναι εδώ, μετρά ήδη δύο χρόνια ζωής, βελτιώνεται συνεχώς για να είναι πιο λειτουργικό για τους δικαιούχους και τους παρόχους, με στόχο να παραμείνει στη ζωή μας για πολλά χρόνια ακόμα. Η ευθύνη για την προστασία του είναι στα χέρια του κάθε πολίτη ξεχωριστά.

«Με το ΓεΣΥ, κερδισμένοι είμαστε όλοι εμείς. Το ΓεΣΥ είναι η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση, είναι το κληροδότημά μας στα παιδιά μας, για την οποίo ολόκληρη η κοινωνία πρέπει να αισθάνεται περήφανη. Θέλω να συγχαρώ τη διοίκηση, διεύθυνση και το προσωπικό του ΟΑΥ, όλους τους επαγγελματίες υγείας και γενικά τους παρόχους, που υλοποιούν αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση. Αισθάνομαι ιδιαίτερα την ανάγκη να ευχαριστήσω και δημοσίως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος σε κρίσιμες ώρες, σήκωσε το βάρος της ευθύνης και παρέμεινε αμετακίνητος στην υλοποίηση της απόφασης για εφαρμογή του ΓεΣΥ».

Απαντά σε ερωτήματα για το ΓεΣΥ ο Υπουργός Υγείας

Το ΓεΣΥ έσωσε τη ζωή πολλών συμπολιτών μας που προηγουμένως δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια να λάβουν υπηρεσίες υγείας που θα προστάτευαν τη ζωή τους, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός  Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου. Ο Υπουργός Υγείας μιλούσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην παρουσία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας κ. Θωμά Αντωνίου και του Γραμματέα της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου κ. Πάμπο Παπαδόπουλο, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Το ΓεΣΥ είναι εδώ και αποτελεί κατάκτηση ολόκληρης της κοινωνίας, ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΥ κ. Θωμάς Αντωνίου. «Πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα, χτίσαμε και μια συναντίληψη με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και με τον ΠΑΣΙΝ στο ότι πρέπει μαζί να επενδύσουμε την υγεία και την ποιότητα. Ταυτόχρονα χτίζουμε τη συνεργασία και είμαστε σε προχωρημένο στάδιο με τον αγγλικό φορέα NICE για τα πρωτόκολλα και την ποιότητα», ανέφερε.  Πρόσθεσε πως πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα ανά το παγκόσμιο χωρίς ολοκληρωμένο Σύστημα Υγείας. «Είχαμε το ψηλότερο ποσοστό προσωπικών δαπανών. Σήμερα οι δαπάνες του ΓεΣΥ είναι γύρω στα 1,3 δις και τα 600 εκ. παλαιότερα ήταν δαπάνες που κατέβαλαν οι πολίτες από την τσέπη τους. Αντιλαμβανόμαστε πόσοι πολίτες καταστρέφονταν οικονομικά για να στηρίξουν την υγεία τους. 

Δεν ήταν απλά το ΓεΣΥ η επανάληψη ενός άλλου Συστήματος Υγείας. Στην Κύπρο ήταν η πρώτη χώρα που εφαρμόζει ένα καθολικό σύστημα πληροφορικής και αυτό νομίζω ακόμα μια χώρα στην ΕΕ το κάνει. Είμαστε η χώρα που εφαρμόζει το θεσμό του Παιδιάτρου ως Προσωπικός Ιατρός για τα παιδιά. Είμαστε η πρώτη χώρα που εφαρμόζει απευθείας πρόσβαση στον Γυναικολόγο. Εφαρμόστηκε ο θεσμός του φαρμακείου της γειτονιάς. Φανταστείτε στην πανδημία τι θα γινόταν αν είχαμε μόνο τα δημόσια φαρμακεία, ή αν δεν είχαμε τον Προσωπικό Ιατρό να καθοδηγεί τους ασθενείς», σημείωσε ο κ. Αντωνίου. 

Επανέλαβε δε την υπόσχεση ότι με τον ίδιο ζήλο, θα συνεχιστεί η προσπάθεια για να περιοριστούν οι καταχρήσεις και να διασφαλιστεί το ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία. 

Με τη σειρά του, ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου κ. Πάμπος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργίας του ΓεΣΥ, που έγινε πράξη μετά από πολλούς αγώνες και με τη στήριξη και την προώθηση από τους ασθενείς. «Επιτέλους η Κύπρος πρέπει να περηφανεύεται ότι διαθέτει ένα Σύστημα, το οποίο διασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Σημαντικότατη η εισαγωγή του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού. Έχει διασφαλιστεί η πρόσβαση σε φάρμακα με ελάχιστη συμπληρωμή ή και άλλων φαρμάκων με χαμηλές συμπληρωμές. Παράλληλα οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και προωθείται ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενή», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, απαριθμώντας μόλις μερικά από τα οφέλη του ΓεΣΥ.

Το ΓεΣΥ παρουσιάζει κενά και ελλείψεις τα οποία όμως ήταν αναμενόμενα, σημείωσε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος των οργανωμένων ασθενών. «Η πανδημία όμως απέδειξε την ανάγκη για αυτό το Σύστημα. Αυτό το οποίο προέχει είναι η περιφρούρηση των μεταρρυθμίσεων στη σωστή πορεία και όποιες βελτιώσεις του Συστήματος πρέπει να εδράζονται στην υπάρχουσα φιλοσοφία του», υπογράμμισε, λέγοντας πως στόχος της ΟΣΑΚ είναι η τελειοποίηση του ΓεΣΥ, με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών.

Ακολούθως, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αντιπαραθέσεις που υπήρχαν πριν την υλοποίηση του ΓεΣΥ, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι όντως υπήρχαν αντιπαραθέσεις για τη βιωσιμότητά του, ενώ υπήρχε κόσμος που το αμφισβητούσε. Δυστυχώς για αυτούς, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου, διαψεύστηκαν. Σημείωσε δε πως δεν συζητείται καθόλου το θέμα αύξησης των εισφορών. 

Συνεχίζοντας, ο κ. Υπουργός είπε ότι η αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ, αν το συγκρίνει κάποιος με άλλα Σχέδια Υγείας, θα δει ότι ένα πλεονέκτημα που είχαμε είναι ότι σχεδιάστηκε βλέποντας τα θετικά άλλων και ενσωματώνοντάς τα στο δικό μας σχέδιο. «Είναι από τα λίγα που προσφέρει ισότιμη, καθολική και δια βίου πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, που έχουν να κάνουν με την καταπολέμηση των καταχρήσεων και αυτό είναι κάτι που θα συμβαίνει συνεχώς. Είναι μια συνεχής προσπάθεια πάταξης του φαινομένου σπατάλης ή καταχρήσεων και το άλλο είναι η βελτίωση της ποιότητας. Η ποιότητα, σε ένα σημείο, διασφαλίζεται από το επιχειρείν. Άρα  υπάρχει ο ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων. Από εκεί και πέρα πρέπει και ο ΟΑΥ να διασφαλίζει ότι η ποιότητα είναι πολύ καλή και αναβαθμίζεται. Ήδη μπαίνουν πρωτόκολλα και κανονισμοί στο Σύστημα, υπήρχαν και άλλα πρότυπα -όπως εγώ έχω ζητήσει να επανέλθουν-, όπως στις αμοιβές των Προσωπικών Ιατρών. Άρα η προσπάθεια για να τελειοποιηθεί το Σύστημα και με την ένταξη κάποιων ειδικοτήτων που προς το παρόν δεν έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ, κοκ. Συνεχώς εργαζόμαστε και σίγουρα το ΔΣ του ΟΑΥ αφουγκράζεται τον κόσμο και σε συνεργασία με την ΟΣΑΚ εκεί που υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης τα παρακολουθούμε και προβαίνουμε σε ενέργειες», τόνισε ο κ. Ιωάννου. 

Σε ερώτηση ποια είναι τα προβλήματα που εντοπίζονται στο ΓεΣΥ, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι υπάρχουν διάφορα κομμάτια του Συστήματος Υγείας, όπως οι Προσωπικοί Ιατροί η ενοδονοσοκομειακή περίθαλψη, ο τρόπος είσπραξης, οι συμπληρωμές, κοκ, που αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα για τον Οργανισμό. «Ήταν κάτι πολύ δύσκολο και το Σύστημα δεν θα γινόταν χωρίς τον Υπουργό, αλλά και την καθημερινή επίβλεψη της προσπάθειας. Σίγουρα υπήρξαν δεκάδες προβλήματα τις πρώτες μέρες, τους πρώτους μήνες, αλλά ήταν μεγάλη ανακούφιση όταν ξεκίνησε το Σύστημα. Άρα νομίζω κερδήθηκε το στοίχημα. Δεν μπορώ να απαριθμήσω όλα τα προβλήματα, ήταν δεκάδες, και στα φάρμακα και στα φαρμακεία και στο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού είχαμε μεγάλα προβλήματα στην αρχή, μέχρι που και οι γιατροί να αντιληφθούν και οι ίδιοι το ρόλο τους», είπε. Συμπλήρωσε πως στην αρχή μεγάλο ζήτημα αποτέλεσε και η ένταξη των Ειδικών Ιατρών. Το ΓεΣΥ, υπενθύμισε, ξεκίνησε με 60 Ειδικούς Ιατρούς και σήμερα έχουν ενταχθεί 1,700. Υπήρχαν, είπε, θέματα με το Σύστημα Πληροφορικής, αλλά εν τέλει ανταποκρίθηκε και έχουν γίνει δεκάδες αλλαγές για αναβάθμισή του. 

«Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο κόσμος παίρνει απρόσκοπτα τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζεται. Σιγά-σιγά φθάσαμε σε ένα σημείο σταθεροποίησης και ομαλοποίησης του συστήματος. Εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα σε όλους τους τομείς. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε ένα δυνατό σταθερό Σύστημα που παρέχει τις υπηρεσίες που χρειάζονται οι Κύπριοι πολίτες», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΥ.

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές που γίνονται κατά καιρούς από Παιδιάτρους για ελλείψεις στα παιδικά εμβόλια, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η προμήθεια των εμβολίων γίνεται από το Υπουργείο Υγείας. «Οι καθυστερήσεις οφείλονται στην πανδημία, αλλά και στην αδυναμία εταιρειών να παραδώσουν έγκαιρα τις ποσότητες. Η διαδικασία προκηρύχθηκε δύο φορές και δεν υπήρχε ενδιαφέρον από τις εταιρείες. Το ΓεΣΥ δεν σχετίζεται καθόλου με το θέμα αυτό», είπε. 

Απαντώντας σε ερώτηση για την ένταξη της ανακουφιστικής φροντίδας και αποκατάστασης, ο κ. Αντωνίου είπε ότι αναμένεται να γίνει πριν το τέλος του χρόνου και εξήγησε πως η καθυστέρηση οφείλεται σε καθυστέρηση στη νομοθετική ρύθμιση του θέματος που αναμένεται να γίνει τους επόμενους μήνες. 

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση ασθενών από τους γιατρούς και για επεμβάσεις, ο κ. Ιωάννου απέρριψε τους ισχυρισμούς, λέγοντα ότι οι καθυστερήσεις που υπάρχουν σε κάποιους Ειδικούς Ιατρούς δεν οφείλονται στο ΓεΣΥ. «Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ ήταν αναμενόμενο ο κόσμος που παλαιότερα πήγαινε στο δημόσιο, να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα. Σε κάποιους γιατρούς υπάρχει λίστα και αυτό συνέβαινε και πριν το ΓεΣΥ. Όλοι είμαστε μάρτυρες τέτοιων περιπτώσεων. Εξαρτάται από τον γιατρό και εάν όλοι οι δικαιούχοι επιμένουν να πάνε σε αυτόν. Σε ό,τι αφορά στις εγχειρίσεις, η καθυστέρηση οφείλεται στην πανδημία διότι για δύο μήνες τώρα δεν γίνονταν εγχειρίσεις, είχε βγει απαγορευτικό και τώρα θα χρειαστεί κάποιο διάστημα μέχρι να εξυπηρετηθούν αυτοί οι άνθρωποι που δεν εγχειρίστηκαν τότε», τόνισε ο κ. Υπουργός. 

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΥ επεσήμανε ότι πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ «το 70% του κόσμου είχε πρόσβαση σε 800 γιατρούς τώρα έχει σε 2,600. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν θα υπάρξει ποτέ άπλετος χώρος. Σε κάποιες ειδικότητες θα υπάρχουν πάντα περιορισμοί για αυτό και υπάρχει η δυνατότητα της διασυνοριακής περίθαλψης. Το δεύτερο είναι ότι το ΓεΣΥ πέτυχε κάποιοι καλοί γιατροί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που παλαιότερα έπρεπε να κάνουν όλων των ειδών επεμβάσεις, τώρα, κάποιοι εξειδικευμένοι γιατροί, να μπορούν να αφιερώνουν τον χρόνο τους στην εξειδίκευσή τους».

Σε ερώτηση για την ένταξη των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών στο ΓεΣΥ, ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι έγιναν διαβουλεύσεις και η πλειοψηφία των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων επέλεξε να μην εντάξει τα ΤΑΕΠ τους. Εντάχθηκαν, όπως είπε, όλα τα ΤΑΕΠ του ΟΚΥπΥ και ένα νοσοκομείο στη Λεμεσό. «Θα γίνει ακόμα μια προσπάθεια με τα ιδιωτικά νοσοκομεία εάν ενδιαφέρονται. Ένας από τους λόγους που πριν το ΓεΣΥ υπήρχε ανάγκη για ΤΑΕΠ ήταν γιατί πολλοί συμπατριώτες μας απευθύνονταν στα ΤΑΕΠ. Τώρα έχουμε τον Προσωπικό Ιατρό και άλλες υπηρεσίες και αυτό έχει μειωθεί σημαντικά, για αυτό τώρα είναι διαφορετικά τα πράγματα», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά στις καταχρήσεις, ο κ. Αντωνίου είπε πως η προσπάθεια είναι να περιοριστεί η κατάχρηση και όχι να περιοριστούν τα δικαιώματα των ασθενών. Ο στόχος, συνέχισε, είναι να διοχετεύονται οι πόροι σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες και φάρμακα. Δηλαδή εάν εξοικονομηθεί 10%, αυτό το 10% δεν θα πάει στο ταμείο του Κράτους θα επενδυθεί στο ΓεΣΥ, διευκρίνισε.

Τέλος, στέλνοντας το μήνυμα ότι το ΓεΣΥ είναι εδώ για τους πολίτες, ο Υπουργός Υγείας περιέγραψε τις περιπτώσεις συμπολιτών μας, οι οποίοι πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια για να κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις, μπόρεσαν να το κάνουν με την εφαρμογή του Συστήματος Υγείας, με αποτέλεσμα να εντοπίσουν έγκαιρα σοβαρά προβλήματα υγείας. «Το ΓεΣΥ έσωσε τη ζωή τους», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ουσία και η αξία του ΓεΣΥ βρίσκεται στο γεγονός ότι, ενώ παλαιότερα «ο κόσμος στην Κύπρο φοβόταν να αρρωστήσει. Φοβόταν να χρειαστεί ενδονοσοκομειακή φροντίδα», πλέον μπορεί και απολαμβάνει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και σε αυτά επενδύουμε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Στον Κοτσιάτη η φωταγώγηση της κοινότητας Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας-«Ευχή μας η επιστροφή»
Έκτακτη συνεδρία Ολομέλειας της Βουλής για τις συναλλαγές μεγάλων ποσών
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στο μενού του καιρού-Πότε τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Κηδεύτηκε η εγκλωβισμένη «Κουλλού» της Αγίας Τριάδας-«Ένα πρόσωπο φωτεινό, γεμάτο αγάπη»
Deal Κυβέρνησης με Hermes για τα αεροδρόμια απογειώνει ως διεθνή ταξιδιωτικό κόμβο την Κύπρο-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-Πότε θα τεθεί σε ισχύ
Διακόσιες οικογένειες θα στηριχθούν με δωροκουπόνια και τρόφιμα ενόψει εορτών στην Πάφο
Εκδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία
Συνεδριάζει εκτάκτως η Ολομέλεια τη Δευτέρα για αναπομπή νόμου για όριο συναλλαγών σε μετρητά
Άννα Αριστοτέλους: Έμπρακτη η στήριξη Kυβέρνησης σε εγκλωβισμένους