Άναψαν το πράσινο φως για άνοιγμα των οδοφραγμάτων Αναστασιάδης-Τατάρ

Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ για εκ νέου άνοιγμα όλων των οδοφραγμάτων από τις 4 Ιουνίου με την προσκόμιση προς το παρόν αρνητικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου ή PCR 7 ημερών, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο.

Στις 2 Ιουνίου, αναφέρεται σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλίμ Σιντίκ, «ο ηγέτης των Ελληνοκυπρίων Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ «επιβεβαίωσαν τη συμφωνία για συγχρονισμό των εκατέρωθεν μέτρων για την COVID-19 των δύο πλευρών αναφορικά με τις διελεύσεις και το εκ νέου άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης από τις 4 Ιουνίου, 2021 και έπειτα»

«Αυτή η σημαντική εξέλιξη επιτεύχθηκε ως αποτέλεσμα των προσπαθειών, που έχουν γίνει τις τελευταίες αρκετές εβδομάδες από τον Τουρκοκύπριο ειδικό αντιπρόσωπο Εργκούν Ολγκιούν και τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, υπό τη διευκόλυνση της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ και Αναπληρώτριας Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, οικοδομώντας πάνω στο σημαντικό έργο και εμπειρογνωμοσύνη της Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία», προστίθεται.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία, σημειώνεται, «θα αξιολογεί την επιδημιολογική κατάσταση κάθε δύο εβδομάδες και θα καθορίζει το κατάλληλο επίπεδο που πρέπει να εφαρμόζεται στα σημεία διέλευσης τα οποία καθορίζονται ως:

Επίπεδο 1: Πράσινο, που η διέλευση θα γίνεται χωρίς περιορισμούς.

Επίπεδο 2: Πορτοκαλί, που η διέλευση θα γίνεται μόνο με την προσκόμιση αρνητικού rapid ή PCR τεστ μίας εβδομάδας

Επίπεδο 3: Βαθύ κόκκινο, που η διέλευση για τον πληθυσμό θα απαγορεύεται, για λόγους υγείας, η διέλευση θα γίνεται μόνο με την προσκόμιση αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών και για λόγους δουλειάς, εκπαίδευσης ή παραμονής, η διέλευση θα γίνεται μόνο με την προσκόμιση αρνητικού rapid ή PCR τεστ μίας εβδομάδας.

«Τα μέτρα των επιπέδων 1 και 2 θα ισχύουν σε όλες τις κατηγορίες πολιτών, με επιστροφή της κατάστασης στο status quo πριν την εκδήλωση της πανδημίας COVID-19, περιλαμβανομένων των υπηκόων τρίτων χωρών», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα που θα ισχύουν για άτομα που έχουν εμβολιαστεί είναι υπό μελέτη και θα ανακοινωθούν σε εύθετο χρόνο.

«Αν υπάρξει έξαρση θετικών περιστατικών σε μια ή και τις δύο πλευρές, τότε μέσω της Τεχνικής Επιτροπής και εμπειρογνωμόνων και από τις δύο πλευρές, τα στοιχεία θα αξιολογηθούν και αν δικαιολογούν αλλαγή, οι απαιτήσεις του πιο ψηλού επιπέδου θα τεθούν σε εφαρμογή αμέσως», προστίθεται.

«Υπό τις τρέχουσες περιστάσεις, στις 4 Ιουνίου, 2021, θα ισχύσει το Επίπεδο 2 (Πορτοκαλί) για όλες τις διελεύσεις», ανακοινώνεται.

«Το εκ νέου άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης θα διευκολύνει την ελεύθερη διακίνηση, θα προωθήσει τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και θα έχει γενικότερες θετικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις σε ολόκληρο το νησί προς όφελος όλων των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων», καταλήγει η δήλωση του κ. Σιντίκ.

Δειτε Επισης

Τηλεφωνική επικοινωνία Κόμπου-Γεραπετρίτη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
Το Καζακστάν εξόργισε την Άγκυρα λόγω Κύπρου-Δεν προσκάλεσε το ψευδοκράτος σε Σύνοδο Κορυφής
Παρουσιάστηκε το προκαταρκτικό πλαίσιο για τον φορολογικό μετασχηματισμό
Οδικό χάρτη αλλά όχι μαγικές λύσεις βλέπει στο Κυπριακό η Αθήνα-«Σημασία έχει να καθίσουν στο τραπέζι»
Η παρέμβαση Ραουνά στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων-Οι ηγέτες της ΕΕ θα ενημερωθούν από ΠτΔ για τη διευρυμένη συνάντησης
Ν. Χριστοδουλίδης: Επικεντρωνόμαστε σε διεθνοποίηση και εξωστρέφεια της βιομηχανίας
Πιο ορατό ψευδοκράτος θέλει ο Τατάρ, ομοσπονδία με πολιτική ισότητα ο Ερχιουμάν
Το Κυπριακό ενόψει διευρυμένης συζήτησαν Γεραπετρίτης και Γκουτέρες
Συναντήθηκε με τον Σίσι η Αννίτα Δημητρίου-«Η Αίγυπτος είναι στρατηγικός σύμμαχος της Κύπρου»
Επιμένουν στο αφήγημα περί «γειτονικών κρατών» στα κατεχόμενα