Βρέθηκε πιθανή συσχέτιση του θανάτου της 39χρονης με το εμβόλιο της AstraZeneca

Βρέθηκε πιθανή συσχέτιση αλλά όχι στο 100% του θανάτου της 39χρονης Βρετανίδας με τον εμβολιασμό της με AstraZeneca.

Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Ελένη Παναγιωτοπούλου, σε δηλώσεις της στον REPORTER ανέφερε πως στην Υποεπιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Συμβουλίου Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας έγινε μία πρώτη αξιολόγηση, που ονομάζεται συσχετισμός αιτίας και βασίζεται σε τυποποιημένη διαδικασία. 

«Oταν έγινε η διαδικασία στα πρότυπα που έχουν καθοριστεί από τον ΠΟΥ, η περίπτωση θανάτου της 39χρονης, βαθμολογήθηκε στο 7 από τα 9, στη συσχέτιση. Θέλω να τονίσω ότι το 7 σημαίνει πιθανή (probable) συσχέτιση με το εμβόλιο και όχι 100%».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θλίψη την 39χρονη Στέφανι που απεβίωσε λόγω θρόμβωσης-Μαζεύουν λεφτά για την κηδεία

Η Βρετανίδα, απεβίωσε στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, έπειτα από θρομβοεμβολικό επεισόδιο που προκλήθηκε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό της στην Πάφο.

Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα από τον ΕΜΑ και την ίδια την εταιρείας. Σ’ ότι αφορά στους σχεδιασμούς της Κύπρου μετά τον εντοπισμό θρομβοεμβολικών επεισοδίων που διερευνάται η διασύνδεσή τους με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο  κ. Ιωάννου εξήγησε ότι έχει δοθεί ήδη σύσταση προς τα άτομα κάτω των 50 ετών να προτιμούν εμβόλια τεχνολογίας mRNA, και επανέλαβε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων διερευνά το ενδεχόμενο διασύνδεσης των περιστατικών θρόμβωσης με τον εμβολιασμό, ενώ αντίστοιχη διερεύνηση γίνεται και από την ίδια την εταιρεία. «Υπήρξε η αντίδραση και η αναστάτωση στον κόσμο για το συγκεκριμένο περιστατικό. Θέλω να τονίσω όμως ότι ήταν αναμενόμενο. Σε διάφορες χώρες παρατηρήθηκαν τέτοια περιστατικά και στατιστικά ήταν αναμενόμενο και στην Κύπρο. Δεν ήταν κάτι που δεν περιμέναμε στατιστικά. Εφόσον υπάρχει η ελάχιστη πιθανότητα, ήταν αναμενόμενο ότι μπορούσε να συμβεί και στην Κύπρο».

 Η σύσταση του ΕΜΑ ανέφερε ήταν να μην  μπει ηλικιακός περιορισμός, διότι στην ανάλυση κόστους-οφέλους δεν υπήρχε λόγος. «Εξαρτάται επίσης από τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε χώρας και την προμήθεια εμβολίων. Λαμβάνοντας υπόψη το συγκεκριμένο περιστατικό, την προμήθεια πλέον εμβολίων άλλων τεχνολογιών και την επιδημιολογική εικόνα, η σύσταση των ειδικών σχεδόν ομόφωνα ήταν όπως μπει σύσταση και όχι απαγόρευση για τους κάτω των 50. Αρκετές χώρες εξακολουθούν να μην έχουν ηλικιακό περιορισμό, όπως η Γερμανία, ή ακόμα κι αν έχουν ηλικιακό περιορισμό είναι διαφορετικές ηλικίες», είπε ο κ. Ιωάννου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δεν μπορεί να αξιοποιηθεί το νερό της λίμνης Μεμί για άρδευση-«Δεν μπορούν να δοθούν άλλες ποσότητες»
Ανοικτή επιστολή μοναχών της Μονής Αββακούμ με πυρά προς τον Μητροπολίτη Ταμασού-Καταγγέλλουν παράνομη εισβολή
ΤΟΜ: Εξαντλήθηκαν σε λίγα λεπτά οι διαθέσιμες χορηγίες για ηλεκτροκίνηση
Εντός των ημερών το πόρισμα της πειθαρχικής εναντίον του Εκτελεστικού Διευθυντή Λάρνακας-Αμμοχώστου
Ανησυχία βουλευτών για τις συνθήκες διαβίωσης σε δομές φροντίδας
Ενίσχυση συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ σε θέματα μεταφορών συζήτησαν Βαφεάδης με Ρέγκεβ
Ανέγερση νέων σχολείων και κλιματιστικά, οι στόχοι της Σχολικής Εφορείας Λάρνακας
Υποβλήθηκαν 2.841 αιτήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου Πολεοδομικής Αμνηστίας
Προανήγγειλε δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Tεκμηρίωσης ο Δαμιανός-Βρίσκεται στο τελικό στάδιο
Τυχόν αλλαγές στο δρόμο Λευκωσίας Τρόοδους θα οδηγήσουν σε καθυστέρηση 10 χρόνων-Προειδοποιεί ο Βαφέαδης