H Κομισιόν συνιστά στις ελληνικές αρχές σταδιακή επιστροφή στα υγιή δημόσια οικονομικά

Τα Συμπέρασμα της 10ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν. Συνολικά, αυτή η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις δέουσες συγκεκριμένες δεσμεύσεις της, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία.

Οι αρχές πραγματοποίησαν μια σειρά από θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των τομέων που θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαχείριση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων από την τρέχουσα οικονομική κρίση και την ενίσχυση της ικανότητας της δημόσιας διοίκησης να εφαρμόσει επιτυχώς το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική και, όπου είναι απαραίτητο, να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την αποκατάσταση των καθυστερήσεων που προκαλούνται εν μέρει από την πανδημία, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σε ό,τι αφορά τη Δημοσιονομική σύσταση της Κομισιόν προς την Ελλάδα, η Κομισιόν συνιστά στις αρχές τα εξής:

1. Το 2022, η χώρα να χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα ανάκτησης και ανθεκτικότητας για να χρηματοδοτήσει πρόσθετες επενδύσεις για την υποστήριξη της ανάκαμψης, ακολουθώντας παράλληλα μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και τη διατήρηση των εθνικά χρηματοδοτούμενων επενδύσεων.

2. Όταν το επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες, να ακολουθήσει μια δημοσιονομική πολιτική με στόχο την επίτευξη συνετών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών θέσεων και τη διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας μεσοπρόθεσμα. Ταυτόχρονα, να ενισχύσει τις επενδύσεις για και το αναπτυξιακό δυναμικό.

3. Να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στη σύνθεση των δημόσιων οικονομικών, τόσο από πλευράς εσόδων όσο και από πλευράς δαπανών του προϋπολογισμού, και από την ποιότητα των δημοσιονομικών μέτρων, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη.  Να δώσει προτεραιότητα σε βιώσιμες και ενισχυτικές επενδύσεις, ιδίως στηρίζοντας την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και στις δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στην παροχή χρηματοδότησης για προτεραιότητες δημόσιας πολιτικής και θα συμβάλουν στη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της κάλυψης, της επάρκειας και της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας και κοινωνικής προστασίας για όλους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανατριχιαστικές οι λεπτομέρειες για το φόνο της 16χρονης-Στο φως μαρτυρία από τη σύλληψη του δράστη στην Ελλάδα
Ένα κιλό εκρηκτικά και πυροκροτητές στο διαμέρισμα που έμενε η 39χρονη που σκοτώθηκε στην έκρηξη στη Θεσσαλονίκη
Νέα δεδομένα για την έκρηξη και το θάνατο 39χρονης-Τοποθέτησε τη βόμβα και επέστρεψε να δει το φυτίλι
Το casus belli της Τουρκίας φράζει στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα-Καμία αναφορά Γεραπετρίτη στο Κυπριακό
Συναντήθηκαν σε ανεπίσημο δείπνο Γεραπετρίτης και Φιντάν στην Κωνσταντινούπολη
Βλέπει εμπλοκή της 39χρονης στο εκρηκτικό μηχανισμό που τη σκότωσε η ΕΛ.ΑΣ.-Με παρελθόν το θύμα
Βίντεο με τον «δράκο» με την καπαρντίνα που παρενοχλεί ανήλικες στην Ελλάδα
Νεκρή γυναίκα μετά από έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στη Θεσσαλονίκη-Περνούσε τυχαία από το σημείο
Έκρηξη σε πολυκατοικία έξω από πάρκινγκ στη Θεσσαλονίκη-Ακρωτηριάστηκε γυναίκα
Η 16χρονη Maja ήταν το θύμα του 17χρονου Πολωνού που συνελήφθη στην Κατερίνη