«Γονείς μου λένε, γιατρέ τώρα με το ΓεΣΥ μπορούμε να κάνουμε κι άλλο μωρό»

«Μου λένε αρκετοί γονείς είναι “γιατρέ μπορούμε να κάνουμε κι άλλο μωρό, να έχει το παιδί μας αδελφάκι” και τους λέω “γιατί τώρα, τι άλλαξε;” και μου απαντούν “τι εννοείς γιατρέ; Πριν είχαμε μεγάλο κόστος να επωμιστούμε, το ιατρικό. Μπορεί να μην είναι μεγάλο κόστος για εσάς, αλλά για μας ήταν η διαφορά μεταξύ του να κάνουμε δεύτερο παιδί. Τώρα μπορούμε να το κάνουμε”».

Αυτό είναι ένα από τα παραδείγματα που ανέφερε ο Ιωάννης Χατζημηνάς, όταν τον ρωτήσαμε να μας πει ιστορίες ασθενών, που άλλαξε η ζωή τους, μετά την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Λόγια που δείχνουν το μέγεθος της συνεισφοράς του ΓεΣΥ στην κοινωνία.

Ο παιδίατρος Ιωάννης Χατζημηνάς, ένας από τους πρώτους παιδιάτρους του ΓεΣΥ, σε συνέντευξή του στον REPORTER, κάνει μία σύντομη αξιολόγηση των δύο χρόνων εφαρμογής του, αναφέρεται στο μεγαλύτερο πλεονέκτημα και αντίστοιχα στο μεγαλύτερο μειονέκτημα και απαντά σε όσους πολέμησαν το ΓεΣΥ.

«Το βασικό είναι ότι υπάρχει πλέον ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, για ολόκληρο τον πληθυσμό και δεν είμαστε η μόνη χώρα στην ΕΕ, που δεν έχει σύστημα υγείας. Είμαστε κι εμείς όπως όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες, με σύστημα υγείας. Το άλλο που έχω παρατηρήσει είναι ότι άλλαξε η ψυχολογία του γονιού, όπως και του γιατρού. Έρχεται πιο εύκολα ο γονιός σε εμάς τώρα, με προβλήματα για τα οποία μπορεί να χρειαστούν εξετάσεις και πριν φοβόταν να έρθει, λόγω του κόστους. Τώρα μπορεί να κάνει ό,τι εξετάσεις χρειάζεται, χωρίς να επωμιστεί κόστος. Επίσης έχουν αυξηθεί τα εμβόλια, τα οποία προσφέρουμε. Παρόλο που υπήρχαν κάποια προβλήματα στη προμήθεια, έχουν λυθεί σιγά-σιγά και προχωρούμε σε αυτόν τον σημαντικό τομέα. Πρέπει να πούμε ότι είναι ευχής έργο που έγινε το ΓεΣΥ πριν να εμφανιστεί ο κορωνοϊός, επειδή πλέον έχουν όλοι Προσωπικό Ιατρό και επίσης σε δύσκολες εποχές, που κάποιοι μπορεί να έχουν οικονομικά προβλήματα, τα οποία δυσκολεύουν τον πολίτη να πάει σε ιατρικές υπηρεσίες, πλέον δεν υπάρχουν».

Η προσωπική εμπλοκή του πολίτη με τον ιατρό του, αποδείχθηκε να ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της εφαρμογής του ΓεΣΥ, ενώ το μεγαλύτερο μειονέκτημα που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή να είναι οι μεγάλες λίστες αναμονής.

«Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι πλέον υπάρχει προσωπική εμπλοκή του πολίτη με τον ιατρό, ο οποίος τον καθοδηγεί. Στη δική μας περίπτωση, είναι προσωπικός παιδίατρος και το τονίζω αυτό, επειδή οι παιδίατροι είμαστε μία συγκροτημένη ομάδα και πιστεύω τα πήγαμε πολύ καλά. Έχει ένα γιατρό ο πολίτης στον οποίο έχει άμεση πρόσβαση και μπορεί να τον εμπιστευθεί, αφού ξέρει το ιστορικό του και μπορεί να τον καθοδηγήσει. Το κακό τώρα, το οποίο θα λυθεί με διάφορα μέτρα, είναι ότι υπάρχουν οι λίστες αναμονής, στους ειδικούς ιατρούς, που οφείλεται σε μία αρχική ανάγκη να καλυφθούν πράγματα εντός ενός διαστήματος, που λόγω του ότι δεν υπήρχε ισότιμη πρόσβαση και ΓεΣΥ, δεν ήταν εφικτό να γίνουν πριν. Το άλλο το οποίο θα έλεγα ότι είναι σημαντικό και το οποίο πιστεύω ότι θα τροχοδρομηθεί, είναι για τους γιατρούς, αφού πρέπει να υπάρχει αμοιβή βάσει απόδοσης. Αυτό είναι σημαντικό για να αισθάνονται και οι ίδιοι ότι έχουν ανταπόκριση».

«Πάμπολλα παραδείγματα ανθρώπων που δεν έκαναν εξετάσεις πριν το ΓεΣΥ»

Ο γιατρός αναφέρθηκε και σε παραδείγματα ασθενών και των οικογενειών τους, που πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, δεν τολμούσαν να "αρρωστήσουν", αφού δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια για να ακολουθήσουν θεραπείες.

«Απέναντι από το γραφείο μου, όταν ανοίξει η πόρτα στο βάθος είναι ένας καναπές. Μία ημέρα είδα ότι καθόταν μία έφηβη. Η στάση της ήταν πλάγια, αλλά θεώρησα ότι κάθεται έτσι από επιλογή. Όταν σηκώθηκε όμως, για να έρθει στο γραφείο μου, η στάση της δεν άλλαξε. Είχε μία σημαντικότατη σκολίωση. Ρώτησα τον πατέρα “γιατί δεν την έφερες πιο νωρίς;” και η απάντηση που έλαβα ήταν “με τι λεφτά γιατρέ; Δεν είχα λεφτά πριν. Τώρα με το ΓεΣΥ κατάφερα και ήρθα”. Αυτή είναι μία περίπτωση που άλλαξε η ζωή ενός παιδιού, μέσω του ΓεΣΥ. Κάτι άλλο, που μου λένε αρκετοί γονείς είναι “γιατρέ μπορούμε να κάνουμε κι άλλο μωρό, να έχει το παιδί μας αδελφάκι” και τους λέω “γιατί τώρα, τι άλλαξε;” και μου απαντούν “τι εννοείς γιατρέ; Πριν είχαμε μεγάλο κόστος να επωμιστούμε, το ιατρικό. Μπορεί να μην είναι μεγάλο κόστος για εσάς, αλλά για μας ήταν η διαφορά μεταξύ του να κάνουμε δεύτερο παιδί. Τώρα μπορούμε να το κάνουμε”. Υπάρχουν και πάμπολλα παραδείγματα ανθρώπων που δεν έκαναν ποτέ ανάλυση και τώρα αρχίζουμε και ανακαλύπτουμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα νεφρά, υπάρχει κάποιο πρόβλημα ορθοπεδικό, που μπορούμε να διορθώσουμε. Έρχονται τώρα στον γιατρό, δεν φοβούνται το κόστος, που μπορεί να προκύψει. Έχουν δικαίωμα σε αυτό το πράγμα».

Ο κ. Χατζημηνάς απάντησε και σε όσους πολεμούσαν το ΓεΣΥ, αναφέροντας πως τα μηνύματα που λαμβάνει από τον κόσμο είναι ενθαρρυντικά.

«Το μόνο που έχω να πω είναι ότι οι περισσότεροι που ήταν πολέμιοι του ΓεΣΥ, έχουν αντιληφθεί ότι μπορεί να έκαναν και λάθος ή μπορεί να αντιλήφθηκαν ότι είχαν διαφορετικά τα δεδομένα τους. Έχω να πω ότι οι πλείστοι των πολιτών, είναι ευχαριστημένοι με το ΓεΣΥ, παρά τα προβλήματα που έχουν προκύψει, τα οποία θα διορθωθούν και νομίζω ότι αν το δουν συλλογικά είναι ένα σύστημα που έχει περισσότερα θετικά, από ότι αρνητικά».

Το μέλλον του ΓεΣΥ

«Το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει. Απλώς θα υπάρχουν κάποια σκαμπανεβάσματα, σίγουρα υπάρχουν πράγματα που πρέπει να διορθωθούν, όπως σε κάθε μεγάλο εγχείρημα. Το ΓεΣΥ είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε στον τομέα της υγείας, υπέρ του πολίτη. Θα υπάρξουν και τα προβλήματα, για τα οποία υπάρχουν οι μηχανισμοί για να λυθούν, με καλή θέληση από όλους. Ένα σημαντικό πράγμα είναι ότι πρέπει να αντιληφθούν οι δικαιούχοι πως για να δουλέψει το ΓεΣΥ χρειάζεται και η δική τους συμβουλή και οι απαιτήσεις τους να είναι στο πλαίσιο που δικαιούνται. Κι εμείς οι γιατροί, πρέπει να δουλέψουμε στο πλαίσιο εργασίας που προσφέρει το ΓεΣΥ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Επισπεύδεται η εφαρμογή του σχεδίου Δημοτικών Αποβλήτων
Δεν προκύπτει αδίκημα για το λειτουργό ΥΠΑΝ που καταγγέλθηκε για σεξουαλική παρενόχληση
Ρίχνουν 128 εκατομμύρια σε υποδομές για την Υγεία-Ιδρύεται πρότυπο Παιδογκολογικό κέντρο
Αναμένει ολοκληρωμένη πρόταση για αξιολόγηση εκπαιδευτικών η ΟΕΛΜΕΚ
Στα σκαριά κίνητρα για προσέλκυση ΣΥΟΠ από Υπουργείο Άμυνας-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Λειτουργία διαδικτυακής πλατφόρμας για «αγοραπωλησίες» ακινήτων στα κατεχόμενα-«Νέα εποχή στον τομέα»
Πραγματοποίησαν πορεία οι απεργοί του κλάδου σκυροδέματος-«Οι εργοδότες να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα»
Παράδειγμα φιλοπατρίας 18χρονη από την Πάφο-Άφησε την Φαρμακευτική και εντάχθηκε στη Σχολή Ευελπίδων
Σοβαρά περιστατικά σε Δημοτικά-Ένας μαθητής έφυγε μόνος του, άλλος χτύπησε δασκάλους
Αναβολές θεραπειών λόγω της απεργίας των γιατρών-«Αδιανόητο να χρησιμοποιείται η υγεία ως εργαλείο πίεσης»