«Η απάντηση σε όσους πολεμούν το ΓεΣΥ, δίδεται από τον κόσμο που εξυπηρετήθηκε»

«Το ΓεΣΥ είναι ίσως η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση στην Κύπρο, διότι η υγεία ξεκινά από τη μέρα που μια γυναίκα μένει έγκυος, μέχρι τη μέρα που κάποιος θα καταλήξει».

Τα λόγια του γραμματέα της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Πάμπου Παπαδόπουλου, εμπερικλείουν όλη τη σημασία του Γενικού Σχεδίου Υγείας, το οποίο δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί ευλογία για την Κύπρο και τους πολίτες της.

Το ΓεΣΥ, παρότι βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο και παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, όπως είναι φυσιολογικό, επιβεβαίωσε ότι είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας και έδωσε λύσεις στο προηγούμενο σύστημα, το οποίο δημιουργούσε ασθενείς δύο ταχυτήτων.

Μιλώντας στον REPORTER, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο κ. Παπαδόπουλος περιέγραψε τη συμβολή που προσφέρει σε όλους τους ασθενείς και κυρίως στους χρόνια πάσχοντες, ενώ έστειλε τα δικά του μηνύματα σε όσους συνεχίζουν να το πολεμούν.

«Η συμβολή του ΓΕΣΥ προς τους ασθενείς είναι πολύ μεγάλης σημασίας. Μέσω του συστήματος υγείας, υπάρχει απρόσκοπτη παρουσία σε όλους τους γιατρούς, υπάρχει το θέμα του προσωπικού γιατρού, που είναι πολύ σημαντικό για το σύστημα και τους ασθενείς. Μέσω ΓεΣΥ, χωρίς να περιμένεις και με κόστος πολύ χαμηλό ή μηδαμινό, μπορείς να κοιτάξεις όλα τα φάσματα που σε απασχολούν πάνω στα θέματα υγείας. Βοήθησε ιδιαίτερα τους σπάνιους και τους χρόνιους ασθενείς, που διαχρονικά δεν επισκέπτονταν γιατρούς, λόγω υψηλού κόστους ή ακόμα και μιας φαρμακευτικής αγωγής που στοίχιζε πανάκριβα και δεν μπορούσαν να την έχουν».

«Ο κόσμος δεν πήγαινε και βασικός λόγος ήταν το κόστος»

Συγκρίνοντας τα ωφελήματα που προσφέρει το ΓεΣΥ, με τη δομή του προηγούμενου συστήματος υγείας, η βασική διαφορά που εντοπίζει, είναι η ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις ειδικότητες των γιατρών.

«Υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα χημεία και ιδιαίτερα σε όλα τα ακτινοθεραπευτικά ή ακτινολογικά κέντρα τα οποία υπάρχουν, που προηγουμένως για να τα επισκεφτείς, θα έπρεπε να ξοδέψεις μια περιουσία. Αντιλαμβάνεστε ότι πριν δεν ήταν το ίδιο για όλους τους ασθενείς, για όλους τους πολίτες, από την πλευρά του κόστους. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που έχουν βγει τώρα στην επιφάνεια ασθένειες και μπορούσαν να διαγνωστούν πιο έγκαιρα. Ο κόσμος δεν πήγαινε για εξετάσεις και ο βασικός λόγος ήταν το κόστος.

Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα. Αν δει ο καθένας τον μικρόκοσμό του, όπως οικογένεια, φίλους, θα δει ότι επωφελήθηκαν σε αυτό το κομμάτι από το σύστημα. Ίσως προηγουμένως να περίμεναν αρκετό καιρό για να κάνουν μια επέμβαση ή να κάνουν μια εξιδεικευμένη θεραπεία ή ακόμα και μια διάγνωση, η οποία θα στοίχιζε και αρκετά χρήματα.

Έχω παράδειγμα κοντινού μου προσώπου, το οποίο διαχρονικά αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας με ρευματοπάθειες. Μας έλεγε ότι θα έκανε λίγο πιο μετά την εξέταση ή ότι δεν του έκλεισε ακόμα ραντεβού ο γιατρός ή ότι τους έψαχνε και δεν τους έβρισκε. Τον τελευταίο ένα περίπου χρόνο, έχει επωφεληθεί από το ΓεΣΥ για κάποιες διαγνώσεις και κάποιες θεραπείες, οι οποίες θα του κόστιζαν μερικές χιλιάδες ευρώ».

Η απάντηση στους πολέμιους του ΓεΣΥ

Παρότι το ΓεΣΥ προσέφερε, προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πολίτες, κάποιοι ακόμα πολεμούν το σύστημα υγείας. Σε όλους αυτούς, ο κ. Παπαδόπουλος θέλησε να δώσει τη δική του απάντηση.

«Σε όλα τα συστήματα τα οποία έχουμε μελετήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ένας αριθμός γιατρών δεν είναι μέσα στο σύστημα. Είναι κάτι το οποίο το αναμέναμε. Νομίζω ότι η απάντηση σε όσους πολεμούν το σύστημα κατά καιρούς, έρχεται από το ίδιο το σύστημα, όταν δούμε τους αριθμούς των πολιτών που έχουν εξυπηρετηθεί και τον αριθμό των παρόχων που είναι στο σύστημα. Επίσης, σχεδόν όλα τα εργαστήρια είναι στο σύστημα, το ίδιο και ένας μεγάλος αριθμός των φαρμακείων, αλλά και οι βασικές κλινικές του ιδιωτικού τομέα.

Όλα αυτά μαζί, δείχνουν τη μεγάλη εικόνα. Σίγουρα θα υπάρχουν πάντα εκείνοι που έχουν διαφορετική άποψη ή αντίληψη για το θέμα. Επαναλαμβάνω ότι η απάντηση δίδεται από το ίδιο το σύστημα και από τον κόσμο που εξυπηρετήθηκε από αυτό».

Τα προβλήματα και οι λύσεις

Φυσικά, προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν στο ΓεΣΥ, ωστόσο και αυτά βελτιώνονται με το πέρασμα του χρόνου. Τρανό παράδειγμα, το γεγονός ότι αρχικά το ΓεΣΥ είχε 600 συμβεβλημένους γιατρούς και σήμερα οι πάροχοι υγείας έφθασαν τους 2600.

«Το θέμα των προβλημάτων εξάγεται από τη διαχείριση του συστήματος και τον "περίπατο" του ασθενή μέσα στο σύστημα. Είναι θέματα που είναι από τα πιο απλά, μέχρι τα πιο περίπλοκα. Για παράδειγμα, στην προσπάθεια να πάνε για αυτονόμηση τα κρατικά νοσηλευτήρια ή τα πρώην κρατικά νοσηλευτήρια, παρουσιάζονται θέματα τα οποία κατά καιρούς έχουν βγει στην επιφάνεια ή έχουν ακουστε. Πρόκειται για θέματα απλά, όπως το ότι δεν απαντούν τα τηλέφωνα στα νοσοκομεία και θέματα καθαριότητας, μέχρι το θέμα των λιστών αναμονής, το οποίο άρχισε να επιδιορθώνεται.

Υπάρχει επίσης και το αρνητικό ότι στους πρώτους δεκαπέντε μήνες εφαρμογής του ΓεΣΥ, βρεθήκαμε ενώπιον της πανδημίας, οπότε στην ουσία πράγματα που θα κερδίζαμε, θα πρέπει να τα αρχίσουμε από την αρχή. Είχαμε επίσης θέματα όπως το ότι είχε σταματήσει μεγάλος αριθμός εγχειρήσεων, που άρχισαν να επαναπρογραμματίζονται. Επίσης στην πρώτη περίοδο του ΓεΣΥ, ψάχναμε γιατρούς, αλλά δεν βρίσκαμε. Πλέον αυτό έχει αλλάξει, γιατί από τους 600 γιατρούς που είχαμε στην αρχή, πλέον έφθασαν τους 2600.

Σε ότι αφορά στις λύσεις που προτείνουμε ως ΟΣΑΚ, οφείλω να ομολογήσω ότι είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία και με τους τρεις πυλώνες του συστήματος υγείας. Με το Υπουργείο Υγείας, αλλά πιο πολύ με τον πυλώνα του ΟΑΥ, που είναι ο χώρος που έχει το γενικό πρόσταγμα στη λειτουργία του συστήματος και μετά με τον ΟΚΥπΥ που πλέον οδηγεί τα κρατικά νοσηλευτήρια στην αυτονόμηση. Επίσης έχουμε επικοινωνία με ιδιώτες γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με το σύστημα, αλλά και με κλινικές που επίσης είναι συμβεβλημένες. Παράλληλα, στήσαμε και ένα παρατηρητήριο στην ομοσπονδία, λαμβάνουμε παράπονα, τα οποία διαβιβάζουμε πιο κάτω».

«Είναι ίσως η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση στην Κύπρο»

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το ΓεΣΥ, είναι ίσως η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση στην Κύπρο, γι' αυτό πρέπει να προστατευθεί, από όσους το πολεμούν.

«Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι πως η προσπάθεια των οργανωμένων ασθενών ήταν το σύστημα υγείας να είναι καθολικό και αλληλέγγυο, το οποίο σε βάθος χρόνου θα βοηθήσει τον κόσμο στο σύνολό του».

Σημείωσε μάλιστα πως εάν αυτή η συζήτηση γινόταν πριν από δύο με τρία χρόνια ασθενείς με χρόνιες ασθένειες, δεν θα είχαν την οικονομική δυνατότητα να τις αντιμετωπίσουν.

«Τα παραδείγματα αυτά, είναι γύρω μας. Μιλάμε για φαρμακευτικές αγωγές του ενός εκατομμυρίου για ένα χρόνο, ή για επεμβάσεις που ελάχιστοι θα μπορούσαν από το βαλάντιό τους να τις κάνουν. Για το μεγάλο σύνολο των πολιτών, το σύστημα υγείας είναι εκείνο που διαχρονικά και δια βίου, θα κρατήσει στο σωστό βαθμό την υγεία του. Είναι ίσως η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση στην Κύπρο, διότι η υγεία ξεκινά από τη μέρα που μια γυναίκα μένει έγκυος, μέχρι τη μέρα που κάποιος θα καταλήξει. Είναι κάτι που θα ξεκινήσει από το πρώτο λεπτό και θα τον συνοδεύσει μέχρι τη μέρα που θα καταλήξει. Γι’ αυτό πρέπει να το προστατεύσουμε από αυτούς που θέλουν να το πολεμήσουν».

Δειτε Επισης

ΠΙΣ: Προσήλωση στη θωράκιση, αναβάθμιση και βιωσιμότητα του ΓεΣΥ
Ο απολογισμός της ΟΣΑΚ για τα πέντε χρόνια του ΓεΣΥ-«Ήρθε για να μείνει»
«Πρέπει να αποφεύγονται καταχρήσεις από δικαιούχους και παρόχους του ΓεΣΥ»
Α. Παπακωνσταντίνου: Η όποια καθυστέρηση πιθανώς θα έθετε σε κίνδυνο το ΓεΣΥ
Κ. Ιωάννου: Αποχωρώντας κρατώ το αίσθημα ικανοποίησης και υπερηφάνειας για το ΓεΣΥ
Πώς το ΓεΣΥ βοήθησε μάνα και τα παιδιά της-«Χίλια ευχαριστώ σε όσους έτρεξαν»
Π. Αγαθαγγέλου: Το ΓεΣΥ δεν είναι και δεν πρέπει να είναι σύνθημα
Ε. Πιέρα: Ο φαρμακοποιός ο πιο προσβάσιμος λειτουργός υγείας για τους πολίτες
«Οι ίδιοι που αμφισβήτησαν το ΓεΣΥ, αναδεικνύουν τη συμβολή του στη πανδημία»
Εμπλουτίζεται ο τρόπος επικοινωνίας του ΓεΣΥ με τους δικαιούχους του