Δεν θα εισηγηθεί στον Γκουτερες νέα πενταμερή, εάν δεν διαπιστώσει κοινό έδαφος η Λουτ

Η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, συνεχίζει τις διαβουλεύσεις της για να διαπιστώσει εάν μπορεί να εξευρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των πλευρών, το οποίο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πηγή των Ηνωμένων Εθνών, ενόψει της επίσκεψης της κ. Λουτ στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα.

Η ίδια πηγή σημείωσε πως o ΓΓ του ΟΗΕ δεν είναι υποχρεωμένος να συγκαλέσει μια νέα άτυπη διάσκεψη τύπου 5+1 για το Κυπριακό και πως η κ. Λουτ δεν θα εισηγηθεί στον κ. Γκουτέρες την πραγματοποίηση μίας νέας άτυπης διάσκεψης εκτός αν δει πως υπάρχει κοινό έδαφος «πάνω στο οποίο να κτίσουμε. Και επί του παρόντος δεν υπάρχει κοινό έδαφος», πρόσθεσε.

Η κ. Λουτ θα φθάσει στην Κύπρο από τη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα 21 Ιουνίου το απόγευμα. Την Τρίτη θα παρακαθίσει νωρίς το πρωί σε σύσκεψη με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Στις 09.30 θα έχει συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και μετά το μεσημέρι θα συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Η ίδια πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως η κ. Λουτ θα διαθέσει την Τετάρτη για άλλες συναντήσεις στο νησί, που μέχρι στιγμής δεν έχουν καθοριστεί.  

Ο ΓΓ της έχει ζητήσει όταν πάει στην Κύπρο να μην μιλήσει μόνο με τους ηγέτες αλλά και με άλλα άτομα, όπως πολιτικούς ηγέτες και την κοινωνία των πολιτών και στις δυο πλευρές για να έχει μια πλήρη εικόνα, επεσήμανε η πηγή των ΗΕ. Πρόσθεσε πως η κ. Λουτ θα αναχωρήσει από το νησί στις 24 Ιουνίου.

Συνεδρία ΣΑ στις 21 Ιουλίου για ΟΥΝΦΙΚΥΠ και Καλές Υπηρεσίες

Η πηγή των ΗΕ είπε, εξάλλου, πως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συζητήσει στις 21 Ιουλίου, μια ημέρα δηλαδή μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα κατεχόμενα, σε σχέση με την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) και την ανανέωση της θητείας της, καθώς και την έκθεσή του για την Αποστολή των Καλών του Υπηρεσιών.

Πρόσθεσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας, του οποίου θα προεδρεύει τον Ιούλιο η Γαλλία, αναμένεται να προβεί σε δημόσια δήλωση σε σχέση με το Κυπριακό μετά τη συνεδρία αυτή.

Επίσκεψη στην Κύπρο του Βοηθού ΓΓ ΟΗΕ για ειρηνευτικές επιχειρήσεις

Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στο μεταξύ εντός Ιουνίου και ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του διεθνούς οργανισμού, Ζαν Πιέρ Λακρουά.

Ο κ. Λακρουά θα φθάσει στο νησί στις 24 Ιουνίου και θα αναχωρήσει στις 27 του μήνα.

Θα έχει στις 25 Ιουνίου συναντήσεις με τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκο Κούρο, (ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απουσιάζει στις Βρυξέλλες) και με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Εξάλλου στις 26 Ιουνίου θα επισκεφθεί τη νεκρή ζώνη για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση επί του εδάφους. Μεταξύ άλλων θα δει από μακριά και την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και θα ενημερωθεί σχετικά και για το θέμα αυτό από τους αρμόδιους της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Η πηγή των ΗΕ ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως κατά τις επαφές του με τις δυο πλευρές ο κ. Λακρουά θα υπογραμμίσει δυο σημεία: Ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίσει να παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην Κύπρο, εν τη απουσία λύσης, και χρειάζεται να έχει καλή συνεργασία και με τις δυο πλευρές για διατήρηση τους στάτους κβο, και πως η δράση της στο νησί είναι αμερόληπτη.

Δειτε Επισης

Παίζει ξανά την κασέτα των δύο κρατών και του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά ο Τατάρ
Στις 6 Απριλίου το τακτικό συνέδριο του PTK
Προαναγγέλλει αποστολή προτάσεων Νόμου για πολλαπλές συντάξεις στην Ολομέλεια πριν το Πάσχα η Αννίτα Δημητρίου
Εντός φθινοπώρου ολοκληρώνεται η φορολογική μεταρρύθμιση-«Να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή»
Ανοίγει ξανά η συζήτηση για την οριζόντια ψηφοφορία στη Βουλή-Επί τάπητος και η κατανομή εδρών
Ο οδικός χάρτης, η διατήρηση του Κυπριακού σε τροχιά επανέναρξης και η πρόσκληση που καθυστερεί
Τηλεφωνική επικοινωνία Κόμπου-Γεραπετρίτη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
Το Καζακστάν εξόργισε την Άγκυρα λόγω Κύπρου-Δεν προσκάλεσε το ψευδοκράτος σε Σύνοδο Κορυφής
Παρουσιάστηκε το προκαταρκτικό πλαίσιο για τον φορολογικό μετασχηματισμό
Οδικό χάρτη αλλά όχι μαγικές λύσεις βλέπει στο Κυπριακό η Αθήνα-«Σημασία έχει να καθίσουν στο τραπέζι»